Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 13

STAGII PROFESIONALE
INFORMARE PROFESIONALA
CARTE-CULTURA-CIVILIZATIE
CITITORII NE SCRIU
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



STAGII PROFESIONALE
Dezvoltarea colectiilor intr-o biblioteca universitara poloneza.
Studiu de caz: Biblioteca Universitatii Wroclaw, Polonia
Alina Ioana Suta
Schimb International, B.C.U.Cluj


Apropierea geografica, vechea traditie istorica au facut ca Polonia sa reprezinte un important partener de cooperare in domeniul economic, tehnico-stiintific si cultural. In cadrul procesului de reforme, s-au realizat importante schimbari structurale in domeniul stiintei, culturii si educatiei atat in Romania, cat si in Polonia.

Cercetarea realizata in cadrul Bibliotecii Universitatii din Wroclaw-Polonia urmareste o analiza a modului de organizare si desfasurare al activitatilor specifice dezvoltarii colectiilor in cadrul bibliotecii, cu referiri amanuntite asupra serviciului de schimb international de publicatii.
Trebuie sa amintesc faptul ca cercetarea, desfasurata in perioada octombrie-decembrie 2005, s-a datorat unei burse acordate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii prin "Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate" Bucuresti.

Pe parcursul celor trei luni, m-am aflat sub coordonarea directa a Doamnei Waclawa Araszkiwicz, bibliotecar in cadrul Departamentului de Achizitii si Dezvoltarea Colectiilor, serviciul de schimb international de publicatii careia ii aduc si pe aceasta cale, cele mai sincere si calde multumiri. Datorita Domniei sale am avut posibilitatea de a vizita orasele: Wroclaw, Varsovia, Minsk etc. In Wroclaw, am avut sansa de a vedea: cladirea Universitatii Wroclaw cu renumitele sali: Aula Leopoldina, dupa numele imparatului Leopold- fondatorul universitatii (1702), unde in prezent se desfasoara cele mai importante evenimente academice, Oratorium Marianum, sala care datorita acusticii gazduieste cele mai multe concerte de muzica camerala; turnul universitatii; Institutul National Ossolinski; precum si alte biblioteci filiale - biblioteca Facultatii de Drept, una dintre cele mai moderne biblioteci din Polonia, biblioteca Facultatii de Istorie etc.
Inca de la inceput, am fost impresionata de amabilitatea, ospitalitatea si profesionalismul personalului din cadrul bibliotecii poloneze. Pentru a-mi face o imagine de ansamblu asupra bibliotecii, am avut la dispozitie spre consultare, materiale informative despre structura organizatorica si de personal a institutiei, dupa care a urmat un tur al bibliotecii ce a inclus prezentarea depozitelor de carte si de periodice, salile de lectura, principalele departamente din cadrul bibliotecii.
Cercetarea necesita punctarea catorva date despre colectiile Bibliotecii Universitatii Wroclaw si modalitatile de realizare a procesului de dezvoltare a colectiilor.
Colectia de carti a bibliotecii poloneze a fost construita pe baza vechii biblioteci municipale, o parte din colectia de carti a vechii biblioteci universitare care au supravietuit celui de al doilea razboi mondial, o alta colectie de carti cumparata dupa razboi si parti ale colectiilor de carti detinute, pe vremuri, de mosierii din partea centrala a Poloniei si apoi repartizate Wroclawului.

Biblioteca Universitatii din Wroclaw impreuna cu bibliotecile filiale organizeaza cadrul de cercetare si invatare al comunitatii academice. Colectia bibliotecii este enciclopedica in scop si contine materiale tiparite din toate disciplinele de invatamant, in special din domeniul stiintelor umaniste si stiintelor sociale, precum si publicatii fundamentale si de referinta pentru domeniile neacademice.
Cataloagele bibliotecii contin informatii despre colectia Bibliotecii Universitatii Wroclaw si colectiile bibliotecilor filiale, acestea fiind accesibile atat in format traditional, cat si electronic. Cataloagele accesibile prin internet contin urmatoarele:

  • Catalogul on-line al bibliotecii in sistemul Virtua
  • Catalogul manuscriselor intitulat Manuscriptorium
  • Catalogul periodicelor al bibliotecilor filiale
  • Catalogul periodicelor de la subsolul bibliotecii in sistemul MAK
  • Tipariturile sileziene din sec. XVI-XVIII in sistemul MAK
  • Catalogul international al manuscriselor muzicale valabile in departamentul colectiei de muzica

Cataloagele colectiilor speciale ce contin informatii despre manuscrise, tiparituri vechi, arta grafica, partituri muzicale, colectia bibliografica si colectia Silesia-Lausitz sunt accesibile in cadrul colectiilor speciale din cladirea "Na Piasku".
Fisele cataloagelor bibliotecilor filiale sunt, de asemenea, valabile in cladirea principala a bibliotecii, fiind cuprinse in catalogul central al cartilor bibliotecilor filiale, respectiv catalogul central al periodicelor bibliotecilor filiale.
Fondul de publicatii al Bibliotecii Universitatii Wroclaw impreuna cu cel al bibliotecilor filiale contine peste 3500000 volume, dintre care conform statisticilor din anul 2004 se grupeaza astfel: 1108124 volume de carti, 335989 volume periodice, 54279 colectii speciale si 40132 microfilme, colectiile cu acces restrans 204007 volume, colectiile bibliotecilor filiale 1512722 volume.

Serviciile bibliotecii sunt demne de a fi mentionate. Incepand din anul 1998, este posibila solicitarea cartilor prin internet si din luna septembrie 2003 cererea publicatiilor prin internet direct de la salile de lectura.
Serviciile de informare ofera pe langa serviciile traditionale (cautare bibliografica) si resurse electronice si tehnici de calculatoare (baze de date si sistemul OPAC).
Modulul resurselor electronice (e-sources) include baze de date, reviste, carti si resurse internet. Multe din bazele de date licentiate si revistele on-line sunt accesibile utilizatorilor bibliotecii poloneze, iar cateva din bazele de date sunt accesibile numai in Departamentul de Informare Stiintifica, Bibliografica si Documentare.
Revistele on-line pot fi accesate din paginile web ale editurilor sau distribuitorilor care ofera informatii detailate despre operatiunile valabile pentru utilizatori. O lista alfabetica a titlurilor revistelor on-line contine informatii despre titlul revistei, numarul ISSN, editiile valabile, o baza de date cu localizarea revistei si uneori timpul aditional de asteptare. Pentru a utiliza colectia eficient a fost instalat un motor de cautare care permite cautarea revistelor dupa cuvinte cheie.

Procesul de dezvoltare al colectiilor in biblioteca analizata se realizeaza prin: achizitie, schimb, donatii si exemplarul primit prin legea Depozitului Legal.
Departamentul de Achizitii si Dezvoltarea Colectiilor din cadrul Bibliotecii Universitatii Wroclaw desfasoara urmatoarele activitatii: informarea asupra principalelor categorii de utilizatori ai bibliotecii, prospectarea pietei editoriale interne si internationale, supravegherea dezvoltarii selective si echilibrate a colectiilor din biblioteca centrala cu toate categoriile de documente poloneze si din strainatate necesare pentru buna desfasurare a procesului de invatamant si cercetare, completarea curenta si retrospectiva a colectiilor.

Conform datelor statistice din anul 2004 consemnate in rapoartele de activitate ale bibliotecii centrale si institutelor filiale, in colectia bibliotecii centrale au fost inregistrate un numar de 19495 volume, exemplare obligatorii intrate prin Legea Depozitului Legal. In anul 2003, numarul exemplarelor obligatorii a fost de 18863 volume, in anul 2003, numarul exemplarelor obligatorii a fost de 18863 volume, in anul 2002- 17096 volume, in 2001- 17197 volume. In privinta publicatiilor poloneze achizitionate, numarul acestora se estimeaza la 3642 volume pe anul 2004, pe anul 2003- 3319 volume, pe anul 2002- 2249 volume, pe anul 2001- 3419 volume. Pentru publicatiile achizitionate din strainatate, statisticile ne ofera urmatoarele date: pe anul 2004 - 122 voulme, pe 2003 - 156, pe anul 2002 - 219 volume + 1CD + 449 micro-filme.
Ca modalitati de achizitie mai exista donatiile si schimbul de publicatii cu institutiile poloneze si cele din strainatate. In cursul anului 2004, donatiile interne au fost de 2310, pe anul 2003 - 1178 volume, pe 2002 - 1304. Donatiile din strainatate au fost estimate la 385 pe anul 2004, 180 pe anul 2003, 252 pe anul 2002.
In anul 2004, s-au primit 159 volume prin schimbul intern si 1902 volume prin schimbul international. In anul 2003, statisticile mentioneaza 160 volume intrate prin schimbul intern si 1895 volume intrate prin schimbul international. In anul 2002, prin schimbul intern s-au primit 91 volume, iar prin schimbul international 1334.
Datele statistice au fost mentionate cu scopul de a demonstra cresterea constanta a colectiilor bibliotecii, in pofida problemelor financiare, a nerespectarii in totalitate a legii Depozitului Legal, a spatiului de depozitare, a activitatii editoriale care uneori nu raspund solicitarilor de carte stiintifica.
Publicatiile sunt achizitionate direct de la cele mai importante edituri: Uniwersytet Wroclawsky Wydawnictwo - Editura Universitatii din Wroclaw, PWN - Editura Stiintifica Poloneza, Lexisnexis, Zakamycze, din strainatate: All Scientific Publishers din Rusia, Oxford University Press, Cambridge University Press din Anglia, Springer din Germania etc.
Procesul de achizitie in Biblioteca Universitatii Wroclaw se desfasoara astfel: prima etapa este informarea asupra publicatiilor noi din ofertele editoriale si sursele de achizitie; a doua etapa este selectia; comanda publicatiilor selectate; primirea publicatiilor.
Achizitia se realizeaza pe baza unui buget alocat de Universitatea din Wroclaw, care este finantata de Ministerul Educatiei si Stiintei din Varsovia.

Informarea asupra publicatiilor poloneze este determinata de cerintele beneficiarilor bibliotecii respective, iar apoi de productia editoriala existenta pe piata la un moment dat. Informarea privind productia editoriala se face pe baza unor planuri editoriale, vizite la targuri de carte, pentru publicatiile straine cea mai importanta sursa sunt pliantele, brosurile editurilor, unele edituri contin baze de date cu publicatiile pe care le ofera. O alta sursa pentru publicatiile poloneze, o constituie exemplarele obligatorii primite prin legea Depozitului Legal, dupa consultarea acestora se stabilesc sau nu achizitionarea mai multor exemplare din titlurile primite.
Sursele de informare necesita o buna comunicare intre bibliotecarii din institutia centrala si bibliotecile filiale, intre bibliotecari si cadrele didactice, intre bibliotecari si beneficiari.
Ultima sectiune a cercetarii va fi destinata serviciului de schimb de publicatii al bibliotecii poloneze, de care am fost interesata in mod direct si unde mi-am petrecut cel mai mult timp. Biroul de schimb intern si international de publicatii se afla in structura Departamentului de Achizitii si Dezvoltarea Colectiilor. Serviciul functioneaza, neintrerupt, din anul 1954, an in care a aparut primul numar al revistei poloneze Acta Universitatis Wratsilaviensis, seria Bibliote­ko­zna­wstwo (biblioteconomie), tiparita si gandita, pentru schimbul de publi­ca­tii. Biroul polo­ne­z de schimb detine doua sectiuni disticte: prima este destinata primirii publicatiilor, iar cea de-a doua este axata pe trimiterea publicatiilor. Precizez ca structura schimbului inter­na­tional din cadrul Bibliotecii Universitare din Wroclaw, din perspectiva biblioteca­ri­lor specializati in domeniul biblioteconomic, care isi desfasoara activitatea in acel serviciu, doresc ca sectiunea sa ramana specializata in cele doua componente majore: trimiteri si primiri.

In cursul anului 2005, biblioteca poloneza intretinea relatii de schimb cu aproximativ 350 parteneri din strainatate si aproximativ 10 parteneri din tara. Verificarea integrala a partenerilor, operatiune care s-a finalizat in urma cu cativa ani, a dus la o reducere substantiala a partenerilor care nu au onorat relatiile de colaborare, acestia dobandind statutul de parteneri "pasivi" sau "inactivi". Demersul a revitalizat cooperarea cu partenerii activi, si reprezinta un aspect pozitiv, demn de urmat in mentinerea unui schimb eficient.
Relatiile de schimb de publicatii dintre biblioteca poloneza si Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" au inceput in anul 1985, continua si in prezent, chiar daca acest demers implica declansarea unor multiple activitati: corespondenta cu partenerul de schimb; transmiterea listelor cu publicatiile destinate schimbului; inregistrarea publicatiilor trimise; intocmirea borderourilor; pregatirea coletelor; expedierea acestora; primirea si inregistrarea publicatiilor de la partenerul de schimb.
In baza relatiilor de parteneriat, din cadrul serviciului de schimb al Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" se expediaza bibliotecii poloneze, revista Studia Universi­ta­tis "Babes-Bolyai" cu seriile "Oeconomica, Biologia, Geographia, Philologia, Mathema­tica, Chemia, Jurisprudentia, Historia, Philosofia, Psychologia-paedagogia etc.", precum si alte publicatii periodice de pe piata editoriala romaneasca, la care se adauga un numar de aproximativ 70 de carti, aparute la cele mai prestigioase edituri clujene: Presa Universitara Clujeana, Accent, Argonaut, etc.

Biblioteca clujana, prin relatia de parteneriat deschisa cu biblioteca universitara poloneza din Wroclaw, primeste toate seriile din Acta Universitatis Wratislaviensis: Anglica Wratislaviensis, Antiquitas, Bibliotekoznawstwo, Biblioteka Judaica, Bibliothecalia Wratislaviensia, Classica Wratislaviensia, Dramat-Tatr, Ekonomia, Estudios Hispanicos, Ethnologia, Filozofia, Germanica Wratislaviensia, Gory-Literatura-Kultura, Historia, Historia Sztuki, Hydrolologia, Jezyk a Kultura, Ksztalceanu Jezykowe, Literatura i Kultura Popularna, Logika, Musicologica Wratislaviensia, Neerlandica Wratislaviensia, Niemcoznawstwo, Nowe Media-Nowe w Mediach, PolitologiA, Prace Botaniczne, Prace Geologiczno-Mineralogiczne, Prace Kulturoznawcze, Prace Literakie, Prace Ogradu Botanicznego Uniwersytetu Wroclawskiego, Prace Pedagogiczne, Prace Pszchologiczne, Prace Zoologiczne, Prawo, Probabilitz and Mathematical Statistics, Przeglad Prawa i Administracji, Romanica Wratislaviensia, Slavica Wratislaviensia, Sociologia, Studia Antropologiczne, Studia Archeologiczne, Studia Filmoznawcze, Studia Geograficzne, Studia i Materialy z Dziejow Uniwersytetu Wroclawskiego, Studia Linguistica, Studia nad Faszyzmem i Zbrodniami Hitlerrowskimi, Studium Generale Interdyscyplinarn, Wroclawski Studia Wschodnie. Seriile din Studia Universitatis ‚Babes-Bolyai’ si Acta Universitatis Wratislaviensis, care constituie punctul forte al schimbului, au fost amintite in intentia de a arata caracterul interdisciplinar al celor doua reviste, precum si interesul cercetatorilor si a cadrelor didactice de a publica in aceste periodice. Publicatiile trimise si primite promoveaza, cu siguranta, cultura si stiinta in ambele medii intelectuale.
Ca metoda de lucru, serviciul de schimb al Bibliotecii Universitatii din Wroclaw nu practica sistemul listelor de oferta. Partenerii de schimb au posibilitatea de a selecta publicatiile, in functie de cerintele lor prioritare, doar accesand situl editurii universitare Wroclaw:http://www.wuwr.com.pl

Biblioteca universitara din Wroclaw, din anul 1994, a utilizat Sistemul VIRTUA, construit de organizatia americana VTLS. In timp, munca in Sistemului VIRTUA nu a corespuns cu realitatile bibliotecii, astfel s-a decis alcatuirea unei baze de date proprii.
Din 2004, noua baza de date, independenta, a bibliotecii intitulata "Database of Acquisitions" accesibila tuturor angajatilor bibliotecii, permite realizarea activitatilor legate de schimb, dar si a celorlalte activitati biblioteconomice. Baza cu care lucreaza biblioteca din Wroclaw a fost creata de personalul angajat in Serviciul de Informare si Documentare Stiintifica al bibliotecii.
Sistemul centralizat de date al Bibliotecii Universitare Wroclaw, este format din sase module, pe care intentionez sa le amintesc doar:

  • primul modul, intitulat "wpisywanie" are ca scop crearea sau modificarea unei inregistrari;
  • al doilea modul "przeglandanie" permite o revizualizare a inregistrarii dupa: autor, titlu, editor, denu­mi­­rea celui care a trimis publicatia inregistra­ta si denumirea seriei;
  • al treilea modul "wyszukiwanie" permite cautarea in baza de date, dupa urmatoarele campuri bibliografice: autor, titlu, titlul revistei, locul de apa­ri­tie, editor, ISSN, ISBN, numele titlului seriei, numarul seriei, cota, tipul documentului, etc.;
  • al patrulea modul, intitulat "przekazanie" are ca scop transmiterea publica­tii­lor inregistrate catre departamentul de catalogare al bibliotecii centrale sau institutiilor filiale. Publicatiile trimise catre cele doua locatii sunt marcate cu cifra " 1", iar cele care nu sunt transmise departamentului de catalogare sau bibliotecilor filiale sunt marcate cu "0". Accesand optiunea, apare o lista ce contine urmatoarele informatii: anul curent; felul publicatiei; numarul pachetului; numarul de identificare al publicatiei respective; repartizarea catre departamentul de catalogare sau institutele filiale (0 sau 1) si filiala unde a fost repartizata publicatia respectiva;
  • al cincilea modul "udostep­ni­a­nie" este utilizat de personalul specializat pentru serviciul de schimb, responsabil cu primirile. Acestia, aflati intr-o stransa colaborare cu departamentul de informare, faciliteaza imprumutul de carti primite prin schimb, fara o catalogare in prealabil. Se doreste astfel semnalarea concreta a respectivelor publicatii, in pagina "web" ­din site-ul bibliotecii, la sectiunea "noutati". Acest amanunt expune un avantaj concret si viabil al serviciului de schimb polonez. Cu regrete, serviciul de schimb clujean, nu a instituit pana in prezent un demers similar;
  • al saselea modul "raporty" permite realizarea diferitelor statistici din punct de vedere calitativ sau cantitativ (de exemplu: numarul total de carti primite de la un partener si pretul publicatiilor primite de la partenerul ales).
Activitatile desfasurate in cadrul biroului de schimb polonez pot fi grupate astfel:
  • corespondenta cu partenerii de schimb care implica confirmarea publicatiilor primite; efectuarea reclamatiilor; selectarea si comanda publicatiilor din listele de oferta; raspunsul la scrisorile primite de la parteneri, etc.;
  • preluarea pachetelor;
  • repartizarea publicatiilor primite prin schimb, in vederea selectarii lor de catre unitatea centrala sau filiale;
  • inregistrarea publicatiilor in baza de date;
  • trimiterea publicatiilor catre departamentul de catalogare al bibliotecii sau direct institute­lor filiale. Cartile primite la schimb, in acelasi timp, care au fost selectate de bibliotecile filiale, sunt transmise direct, fara catalogare, la urmatoarele institutii: biblioteca austriaca, biblioteca de chimie, biblioteca de filologie indiana, biblioteca filologie clasica, biblioteca filologie olandeza, biblioteca de informatica, biblioteca de matematica, biblioteca de microbiolo­gie; se catalogheaza manualele in departamentul de catalogare al bibliotecii centrale, celelalte de catre aceasta filiala, muzeul de istorie naturala si biblioteca drept;
  • emiterea bordeourilor in doua exemplare care insotesc cartile ce urmeaza sa fie transmise filialelor;
  • inregistrarea publicatiilor trimise pe fisele traditionale si in Word;
  • intocmirea borderourilor in doua exemplare care vor insoti cartile ce urmeaza sa fie expediate;
  • listarea etichetelor direct din Word;
  • pregatirea coletelor;
  • expedierea acestora;

Importanta schimbului de publicatii nu poate fi contestata de nimeni, mai ales in actualele conditii economice prin care trec Polonia si Romania care se repercuteaza negativ si asupra politicilor legate de invatamant si cultura.

Biblioteca, subordonata Universitatii Wroclaw, se bucura de sprijinul direct al acestei institutii. Schimbul international, reprezinta o prioritate in activitatea manage­ri­ala a bibliotecii. Publicatiile poloneze valabile pentru schimb promoveaza, cu siguranta, imaginea de ansamblu a celor doua institutii, situatie valabila si in cazul publicatiilor romanesti.

In finalul acestui articol, pot afirma ca ambele institutii incearca depasirea barierelor lingvistice care sunt invocate de cele mai multe ori fara sa se tina seama de valorile culturale si stiintifice ale publicatiilor primite sau trimise. Sper intr-o colaborare activa pe viitor si o mentinere reciproca a parteneriatului consolidat, atat din perspectiva prioritatilor romane, cat si a celei poloneze. Din cele vazute, pot spune ca, colectia Bibliotecii Universitatii din Wroclaw este, pe drept cuvant, este una dintre cele mai valoroase colectii din spatiul polonez si chiar din Estul Europei.


sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate