ISSN 1584-1995   
Nr. 14   
   BIBLIOTECA CENTRALA UNIVERSITARA "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Numar curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA IN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALA
CARTE, CULTURA, CIVILIZATIE
DIVERSE
COLECTIV REDACTIE
Florina Ilis
Adriana Szekely
Georgina Presecan
Pacurar Lavinia
Tamas Ildiko
WEBMASTER
Liana Branzas

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind
INFORMARE PROFESIONALA

SCHIMB DE EXPERIENTA LA BIBLIOTECA UNIVERSITARA ELTE
(Eotvos Lorand Tudomanyegyetem Egyetemi Konyvtar) , BUDAPESTA

Morarescu Gabriela, Stoica Monica, Meister Eva

In vara anului 2006 (19 - 22 iunie) am participat la un schimb de experienta la biblioteca universitara ELTE din capitala Ungariei, Budapesta.
Motivul deplasarii l-a constituit documentarea privind reorganizarea salilor de lectura in sistemul accesului liber la raft (acces direct).
In urma acestei vizite profesionale am concluzionat urmatoarele aspecte:

Persoanele care ne-au prezentat biblioteca in mod profesionist si foarte deschis au fost :

  • Director general: Prof.dr. Szogi Laszlo
  • Sef Dep. Completarea si Prelucrarea Colectiilor: Dr. Aszalos Karoly
  • Departament Informare si Documentare: Ecserne Kazimir Edit
Biblioteca deserveste Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, si detine in principal, inca de la infiintarea sa, publicatii cu profil umanist, de istorie medie si moderna, filosofie, filologie, religie si istoria bisericii, pentru celelalte domenii de studiu din Universitate existand biblioteci filiale (8) cu fond de publicatii propriu (mai redus ca numar).
Cladirea Centrala fiind foarte veche (construita intre 1873-1876) a prezentat foarte multe dezavantaje in ceea ce priveste organizarea moderna a spatiului de lectura, conform metodologiilor moderne de organizare a salilor cu accesul liber al cititorilor la rafturile cu publicatii.
Reorganizarea sistemului de aranjare a publicatiilor a inceput cu doi ani in urma, fosta sala de lectura (in care se gasea doar 4 % din fondul de publicatii la raft liber) devenind sala de expozitii, aici gasindu-se expusa si 1/3 din fondul de publicatii din sec.XVIII.
Cladirea este securizata electronic, accesul publicului fiind atent supravegheat.

Prelucrarea publicatiilor s-a facut doar automatizat incepand cu anul 1995, cataloagele traditionale pentru publicatiile intrate si prelucrate inainte de acest an, gasindu-se intr-o incapere separata, la etajul 1 al cladirii.
In holul principal se gaseste si un catalog tematic traditional la care exista acces fara a mai trece prin portile magnetice.

Noile sali de lectura s-au organizat in fostele birouri de la parterul cladirii, acestea fiind amenajate si functionand acum la etajele superioare. Mobilierul este cel existent, adaptat noilor conditii si reconditionat, mesele de lectura (singulare) fiind fiecare prevazute cu un obiect de iluminat.

Selectia publicatiilor s-a facut (si continua sa se faca) dupa anumite criterii (imbunatatite pe parcurs):
  • complet prelucrate automatizat si posibil de a fi regasite in catalogul on-line
  • continutul stiintific foarte important
  • format
Semnalarea publicatiilor contine:
  • domeniul (cifre reprezentand domeniul stiintific, dupa CZU sau Dewey)
  • format (un numar corespunzator diferitelor formate)
  • un criteriu aleatoriu (numar ce reprezinta ordinea pe raft, litera de inceput a numelui autorului - Cutter)
Numarul publicatiilor expuse nu este foarte mare in ceea ce priveste domeniile nespecifice, predominand publicatiile specifice istoriei medii (in sala de lectura aferenta acestui domeniu de studiu). Ex.: pentru domeniul economic 7 x 1 m.l., drept 10 x 1 ml., in sala I. In total exista 30 000 de volume expuse la raftul liber.

Exista 5 sali de lectura cu acces liber la raft, comunicante, cu 76 de locuri de lectura.
  • Sala I (de Stiinte sociale) din care se face accesul spre sala II si apoi in celelalte. Aici se se regasesc publicatiile de referinta (predomina ca numar) si publicatiile de cea mai mare importanta in anumite domenii, altele decat cele din profilul dominant al publicatiilor din biblioteca (stiinte sociale, economice, drept, filologie). Sala detine 10 locuri de lectura, 4 calculatoare pentru public, un birou pentru bibliotecarul de serviciu, pe primul nivel, iar la galerie se gasesc publicatiile de referinta mai des cerute de cercetatori sau cadrele didactice care desfasoara anumite lucrari de cercetare (exista un dezavantaj in ceea ce priveste accesul la aceasta galerie care trebuie facut din coridorul exterior).
  • Sala II cu publicatii specifice domeniilor istorie medie si antica (in proportii neechilibrate, predominand istoria medie), la nivelul 1 monografiile si aparatul pentru microfise, iar la galerie periodicele cu acelasi continut stiintific. Aici galeria are acces din sala, ceea ce reprezinta un mare avantaj atat pentru cititori cat si pentru bibliotecari. Exista si un birou al unui bibliotecar de serviciu, care ofera toate informatiile cititorilor si serveste publicatii aflate inca in depozitul inchis.
  • Sala III cu publicatii de teologie (religie, dogmatica), organizata pe acelasi principiu: la nivelul 1 monografiile si la galerie periodicele si publicatiile de referinta. Aici se afla si un loc de depozitare a publicatiilor deosebite, de patrimoniu (sub cheie insa) si de asemenea calculatoare pentru public pentru accesarea bazelor de date sau lucrari personale de cercetare. Accesul la galerie este tot din sala.
  • Sala IV (de periodice) amenajata pe un singur nivel, neincapatoare pentru volumul de periodice care ar trebui expus la raft liber (se expun ultimele numere intrate din titlurile de ziare si titlurile de interes general, cele mai cerute de catre public). Are un aspect rotund si aici se gasesc un aparat de copiere cu cartela si calculator pentru public.
  • Sala V (sala mica) cu publicatii din domeniul filologiei (organizate dupa criterii specifice: filologie universala, literatura maghiara, literatura straina, lingvistica), tot pe doua nivele: nivelul 1 cu monografii, la galerie monografiile cu circulatie lenta si revistele de specialitate de mare interes.
Imprumutul publicatiilor la domiciliu se face inca din depozite inchise, depozite din care se pot servi la salile de lectura si acele publicatii care nu sunt la raft liber (se stabilesc astfel criterii pentru retroconversie). La ghiseul de imprumut se retin si fisele de inscriere ale cititorilor.

Observatii:
Este de admirat adaptarea la schimbare, seriozitatea si hotararea cu care personalul bibliotecar a participat la actiunea de trecere la sistemul de acces liber la raft, existand insa probleme care trebuie sa fie inca rezolvate sau mai bine gandite:
  • criteriile de selectie a publicatiilor care sa fie expuse la rafturile cu acces liber (tinand cont de cerintele cititorilor mereu in schimbare, dar si de observatiile bibliotecarilor de la sali si de la imprumut si de posibilitatile financiare pentru noi achizitii)
  • semnalarea publicatiilor ar trebui sa fie uniform semnalate, dupa aceleasi principii, la fiecare domeniu stiintific pe care-l reprezinta, pentru usurarea accesului cititorilor
  • rezolvarea accesului la galeria din prima sala de lectura si a altor spatii care sa suplimenteze spatiul de lectura existent
  • sugestii primite: daca este suficient spatiu toate publicatiile unei biblioteci trebuie expuse la raft liber (si cele destinate imprumutului de lunga durata), semnalarea lor fiind facuta pe baza unui aranjament tematic sau conform regulilor de cotare Cutter (asa cum s-au aplicat la Biblioteca Universitara din Szeged)
Un alt obiectiv vizitat a fost Biblioteca C.E.U. (Central European University) si filiala de Istorie medie a acesteia, organizata in colaborare cu Universitatea ELTE .

Persoana de contact: Director: Dr. Maria Szlatky

Este o biblioteca foarte moderna, infiintata in 1992, cu o suprafata de 2000 mp, cu sali de lectura separate (dar comunicante) cu acces liber la raft si o sala Multimedia. In spatiul de lectura exista calculatoare pentru accesul on-line si la bazele de date (in jur de 30 de computere).
Colectii care se regasesc in sediul central: Drept, Economice, Stiinta Mediului. Filiala de Istorie medie este organizata in colaborare cu Universitatea ELTE.

Specific acestor sali de lectura este asezarea publicatiilor de referinta pe rafturi mai scunde, la indemana tuturor cititorilor, in general asezate pe mijlocul salii. Pentru fiecare domeniu se regasesc monografii, periodice si locuri special amenajate de consultare electronica si citire de microfise.
Exista si locuri special amenajate pentru publicatiile pe care utilizatorii vor sa le retina pentru urmatoarea zi.

Foto 1 - Cladirea Centrala a Bibliotecii Universitare ELTE
Foto 2 - Sala de lectura inaintea reorganizarii ca Sala de expozitii
Foto 3 - Sala de Expozitii in prezent
Foto 4 - Cataloagele alfabetice traditionale pentru publicatiile intrate pana in 1995 (intr-o sala de la etajul I)
Foto 5 - Holul de intrare in care se gaseste catalogul tematic traditional
Foto 6 - Imagini din Sala I
Foto 7 - Imagini din Sala I
Foto 8 - Imagini din Sala I
Foto 9 - Imagini din Sala I
Foto 10 - Imagini din Sala I
Foto 11 - Imagini din Sala II
Foto 12 - Imagini din Sala II
Foto 13 - Imagini din Sala III
Foto 14 - Imagini din Sala III
Foto 15 - Imagini din Sala IV
Foto 16 - Imagini din Sala IV
Foto 17 - Biblioteca CEU, Amenajarea si organizarea publicatiilor in Sala destinata domeniului Stiinta Mediului
Foto 18 - Biblioteca CEU, Amenajarea si organizarea publicatiilor in Sala destinata domeniului Stiinta Mediului
Foto 19 - Biblioteca CEU, Biroul de referinte

sus


Ultima actualizare: 15 iunie 2007
webmaster@bcucluj.ro