Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          

CARTE,CULTURA,CIVILIZATIE
STAGII PROFESIONALE
REUNIUNI PROFESIONALE
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



REUNIUNI PROFESIONALE
Seminar OSIM
Angela Costin
bibliotecar - serv. Periodice, BCU Cluj
Carmen Crisan
bibliotecar - serv. Documentare si Informare Bibliografica, BCU Cluj


In data de 16 octombrie 2003, Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj in colaborare cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci au organizat un seminar in cadrul caruia s-au prezentat activitatea si produsele OSIM. Seminarul a avut urmatoarea structura tematica:

  1. Proprietatea industriala - scurt istoric
  2. Informatizarea bazei de date a bibliotecii OSIM
  3. Publicatii ale OSIM
  4. Diseminarea informatiilor din domeniul proprietatii industriale in colaborare cu bibliotecile judetene
  5. Servicii oferite de OSIM
  6. Prezentarea unui scurt film , Muzeu virtual-Pasarea maiastra
  1. In cuprinzatoarea sfera a proprietatii industriale, sunt incluse acele creatii ale inteligentei umane care au condus la realizarea unor probleme cu caracter aplicativ si care au generat solutii reproductibile la nivel industrial. In Romania, prima lege in domeniul proprietatii industriale, legea marcilor de fabrica si de comert a fost adoptata de Parlament in 1879. In 1880 a fost prezentat Parlamentului un proiect de lege a brevetelor de inventie, dar proiectul nu a fost aprobat. Prima lege a brevetelor a intrat in vigoare la 17 ianuarie 1906, an in care isi incepe existenta si Oficiul de Brevete. In prezent OSIM isi desfasoara activitatea conform HG 573/1998.

    In 1991 a fost promulgata noua Lege a brevetelor de inventie nr.64/1991 modificata si completata cu Legea nr.203/2002, Legea privind protectia desenelor si modelelor industriale nr.129/1992 modificata si completata prin Legea 585/2002, in 1995 Legea privind protectia topografiilor circuitelor integrate nr.16/1995. In 1998 au fost finalizate si adoptate de catre Parlament, noua legislatie in domeniul marcilor si indicatiilor geografice (Legea nr.84/1998) si Legea privind protectia tranzitorie a brevetelor de inventie (Legea nr.93/1998) si Legea privind protectia noilor soiuri de plante (Legea nr.255/1998).

    Avand o bogata traditie in domeniul proprietatii industriale, Romania a aderat in ultimii ani la o serie de tratate internationale.
    La 1.03.2003, Romania a devenit membra a Conventiei Brevetului European.
  2. Etapa de informatizare a bibliotecii OSIM a fost un moment important. Intreaga biblioteca a fost trecuta in format electronic. S-au scanat 15 km. de documente aflate in rafturi, dar mai intai documentele vechi au fost restaurate si doar ulterior scanate. Originalele vechi au fost astfel tezaurizate. Este important de stiut ca in multe tari un document scanat si stocat pe CD, este considerat in instante ca fiind original (adica este recunoscut ca mijloc de proba intr-un eventual litigiu)..
  3. Publicatiile editate de OSIM sunt :
    • Buletin Oficial de proprietate Industriala (cu cele 5 serii ale sale)
    • Revista Romana de Proprietate industriala (6 aparitii anuale).

    Site-ul OSIM are urmatoarea adresa:  http:www.osim.ro. Baza de date OSIM este in acces liber pana in anul 1991. Dupa acest an baza se poate accesa contra cost. Publicatiile OSIM sunt disponibile si pe CD-uri.
  4. In cadrul acestei prelegeri s-a pus accent pe faptul ca in publicatiile proprii ale OSIM se regasesc informatii ce nu sunt publicate in proportie de 50 la suta in nici o alta publicatie, iar in proportie de 70 la suta informatia noua apare cu cel putin un an inainte in publicatiile proprii, si doar ulterior in alte surse de informare. Prin urmare , este necesara educarea celui interesat de activitatea OSIM-ului, functie ce poate fi preluata cu succes de orice biblioteca.
  5. OSIM ofera o multitudine de servicii in domeniul informarii ce sunt structurate pe cele 3 obiecte de lucru: brevete de inventie, desene si modele industriale, marci si indicatii geografice. Serviciile sunt gratuite (in cadrul serviciului relatii cu publicul) si cu plata (in diverse compartimente ale OSIM-ului). Efectueaza cercetari documentare (oferind relatii de stricta specialitate legate de o anumita tema), cercetare documentara dupa date bibliografice (furnizarea de informatii din literatura de brevete, legate de actele de protectie, etc), cercetare privind portofoliul de brevete (dupa un criteriu fixat, titular sau inventator), veghe tehnologica (informatii cu privire la cele mai noi realizari care apar pe plan mondial intr-un domeniu), promovarea inventiilor brevetate (in pagina internet a OSIM), iar in domeniul marcilor, designului, promovarea materialului publicitar.
  6. Pasarea maiastra-Muzeu virtual: un film care a fost procesat integral in OSIM. Printre altele, pelicula ne arata modul in care a fost restaurata arhiva, scanata si stocata pe CD-uri si apoi modul in care, in prezent, este depozitata documentatia tiparita a OSIM-ului.
* De retinut este faptul ca tot ceea ce este rezultatul creativitatii umane inseamna proprietate intelectuala. Proprietatea intelectuala se imparte in doua categorii, proprietate industriala (inventiile, marcile, indicatiile geografice, desenele si modelele industriale) s  drepturile de autor si drepturile conexe (opere literare si artistice, de la articole de ziar la romane, de la desene la picturi, de la muzica la dans, de la fotografii la filme).

Trimiteti comentarii la acest articol
Cititi comentarii la acest articol

sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate