TADEUSZ DOLEGA-MOSTOWICZ - VRACIUL. PROFESORUL WILCZUR
Victoria ALBULESC
În spatele poveştilor expuse, cărţile ascund, adesea, adevărate lecţii de viaţă care te marchează, care te însoţesc pretutindeni. O astfel de carte este şi romanul Vraciul. Profesorul Wilczur (1939) structurat în două părţi ample, scris de autorul polonez Tadeusz Dolega-Mostowicz la sfârşitul erei interbelice.
După cum reiese şi din titlul cărţii acţiunea este centrată asupra profesorului Wilczur, un chirurg renumit în acele vremuri din Varşovia interbelică, un om foarte bun cu o viaţă aparent perfectă atât pe plan profesional cât şi personal.
Lucrurile încep să ia o cu totul altă întorsătură în ziua aniversării căsniciei lor, când ajuns acasă după o intervenţie chirurgicală finalizată cu succes, găseşte o scrisoare de la soţia lui spunându-i printre rânduri că îl părăseşte pentru alt bărbat şi reproşându-i, totodată că a neglijat-o. Acesta este momentul declinului personajului nostru, începe să-şi înece amarul în alcool, ceea ce îl conduce spre un accident în care îşi pierde memoria.
Dându-şi seama că este amnezic, începe să călătorească fără un scop anume, cu o identitate falsă sub numele de Antoni Kosiba, ajunge la închisoare pentru vagabondaj, devine un simplu muncitor la moara lui Prokop Mielnik, cu timpul descoperă că, în mod inexplicabil, are cunoştinţe de medicină şi e înzestrat cu darul de a salva vieţi. Cu instrumente improvizate şi prin intuiţie, el se ocupă de cei care îi cer ajutorul devenind un fel de vraci local necerându-le nimic în schimb oamenilor.
Vraciul, alias profesorul Wilczur, este un exemplu de bunătate, de dăruire nemărginită, un fel de pasăre Phoenix care renaşte din propria cenuşă, chiar dacă a fost respins de societate, blamat de aşa zişii colegi de breaslă, trăind în condiţii potrivnice, neavând o identitate precisă, se întoarce totuşi spre această lume ca să-i facă bine.
Cu toate că are peste 600 de pagini, Vraciul. Profesorul Wilczur rămâne o carte excepţională, o carte plăcută despre fatalitatea sorţii, despre sacrificiu şi suferinţă, despre bunătate şi compasiune, o adevărată lecţie de viaţă.
|