RETETE DE PRAJITURI

Tort "Delicia"
Tort "Televizor"
Prajitura alba


TORT "DELICIA"


Blatul

5 ouă
3 linguri apă
7 linguri zahăr
7 linguri făină
1 vârf cutit bicarbonat

Se amestecă gălbenusuri cu apa si zahărul, se pune bicarbonatul si jumătate din cantitatea de făină.
Separat se bate spuma din cele 5 albusuri, se amestecă cu compozitia de mai sus si se presară cealaltă jumătate din cantitatea de făină, amestecând încet.
Se coace la foc potrivit. Se întoarce tava după 20 de minute si se mai lasă incă 20-25 de minute.

Crema
250 g unt
250 g zahăr
3 ouă
1 baton vanilie (sau un pachet zahăr vanilat)

Batem putin ouăle, adăugăm zahărul si vanilia. Se bate bine si repede la foc mic (fără a clocoti), până se obtine o cremă subtire. Când compozitia se tine de lingură, crema este gata.
O lăsăm să se răcească si adăugăm untul tăiat în bucătele, bătând cu telul după fiecare bucătică. Se bate cu telul până când crema se mai albeste. Dacă crema este prea moale, mai adăugăm câteva bucătele de unt si batem în continuare. Când se răceste, crema trebuie să fie consistentă.
După gust, se pot adăuga 2-3 linguri de cacao.

Glazura

100 g unt
2 linguri cacao
50 g zahăr pudră

Se amestecă 100 g unt încălzit cu 2 linguri rase de cacao si cu 50 g zahăr pudră. Vasul se pune într-un vas cu apă rece, iar glazura se amestecă până când devine lucioasă.

Poftă bună!
sus


TORT "TELEVIZOR"


Blatul
4 ouă
250 g zahăr
10 linguri apă
250 g făină
un pachet praf de copt

Se amestecă gălbenusurile cu 7 linguri de apă si cu 250 g zahăr.
Se bat spumă albusurile cu 3 linguri de apă.
Se amestecă cele două compozitii de mai sus si se adaugă făina si praful de copt.

Foile

250 g făină
un ou
100 g zahăr
100 g margarină
un vârf cutit bicarbonat
o lingurită de otet
3 linguri de smântână
3 lingurite cacao

Se amestecă ingredientele, se frământă, se împarte compozitia în două, se întind cele două foi si se coc pe dosul tăvii.

Crema
200 g unt
200 g zahăr
3 linguri gris
300 g lapte
zahăr vanilat

Se omogenizează untul cu zahărul si zahărul vanilat.
Se fierbe grisul în lapte si se lasă să se răcească. Se amestecă cu untul frecat spumă.

Glazura de cacao
80 g zahăr
80 g margarină sau unt
o lingură de lapte
o lingurită amidon
30 g cacao
Se pun la foc zahărul si margarina, se adaugă laptele, amidonul si cele 30 g cacao. Se lasă pe foc pănă la primul clocot.

Prima foaie se unge cu un strat de gem, se pune jumătate din cremă; peste cremă se asează blatul care se unge cu gem; se pune a doua jumătate din cremă, peste care se asează a doua foaie; deasupra se întinde glazura de cacao (caldă).

Poftă bună!
sus


PRÃJITURÃ ALBÃ


Foile

300 g făină
100 g unt (sau 80 g untură)
un ou
100 g zahăr pudră
sare
0,5 g amoniac
putin lapte (pentru a se putea frământa aluatul).

Se amestecă toate ingredientele de mai sus si se frământă bine. Se împarte compozitia în 3 părti, se întind trei foi si se coc pe dosul tăvii.

Crema

4 dl lapte
4 linguri făină
200 g unt
200 g zahăr pudră
zahăr vanilat

Laptele se amestecă usor cu făina si zahărul vanilat. Se fierbe această compozitie si se lasă să se răcească.
Se omogenizează untul cu zahărul praf, se amestecă cu compozitia de mai sus (după ce aceasta s-a răcit), si se bat spumă.
Se umplu foile cu cremă, iar deasupra se poate presăra zahăr vanilat.

Poftă bună!
sus

Craciun 2002