Prajitura cu foi napolitane
Foaia 1
3 galbenusuri
1 ou întreg
4 linguri zahar
80 g. faina
Se amesteca galbenusurile si oul cu zahar, pana devine o crema spumoasa. Se adauga faina. Se pune o foaie de napolitana (de marimea tavii) pe spatele tavii, se toarna compozitia de mai sus si se coace.
Foaia 2
3 albusuri
150 g. zahar
150 g nuci macinate
Se bat albusurile bine, se adauga treptat zaharul, batându-se continuu. Se adauga nucile, se întinde pe o foaie de napolitana ( de marimea primei foi) si se coace pe spatele tavii.
Crema
3 oua întregi
200 g zahar
2 linguri cacao
100 g nuci macinate
200 g unt sau margarina
Se bat pe abur ouale întregi cu zaharul pâna devine o crema consistenta, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se adauga untul frecat, cele 2 linguri de cacao si nucile.
Peste prima foaie se întinde crema, iar deasupra se aseaza a doua foaie. Partile cu foi de napolitana trebuie sa fie în exterior.
Glazura
250 g zahar pudra
2 linguri ulei
1 lingura cacao
3 linguri apa fierbinte
Se amesteca zaharul, uleiul si lingura de cacao. Peste acestea se adauga cele 3 linguri de apa fierbinte si se amesteca repede. Se întinde pe prajitura.
Pofta buna!
sus
Rulada la rece
Crema 1
250 g biscuiti macinati
250 g zahar pudra
2-3 linguri cacao
esenta rom
1 cana lapte
Se amesteca bine toate ingredientele de mai sus.
Crema 2
250 g unt sau margarina
250 g zahar pudra
1 praf zahar vanilat
1 galbenus
Se amesteca bine, pâna când devine o crema spumoasa.
Se pun 4 foi de napolitane la înmuiat într-un prosop umed.
Compozitiile de mai sus se împart în doua si se fac doua rulade astfel:
- foaia de napolitana
- jumatate din crema1
- a 2-a foaie
- jumatate din crema 2
Se ruleaza si se pune în frigider.
La fel se procedeaza cu a doua rulada
Pofta buna!
sus
Prajitura Lidia
Foile
1,5 kg faina
150 g zahar
200 g unt sau margarina (sau 150 g untura)
3 galbenusuri
1 praf de copt
150-200 ml lapte
Se amesteca, se împarte în trei si se coc pe spatele tavii.
Crema
100 g unt
150 g zahar
2 linguri cacao
rom dupa gust
2-3 linguri gem de piersici sau caise
una din cele trei foi
Se sfarâma foaia si se înmoaie în putin lapte cu vanilie.
Se amesteca bine untul cu zaharul si se adauga foaia înmuiata, cele 2 linguri de cacao, romul si gemul.
Compozitia se pune între cele doua foi ramase.
Glazura
3 albusuri
150 g zahar tos
Se bat pe abur albusurile cu zaharul, dupa care se întinde peste prajitura.
Pofta buna!
sus
Prajitura zi si noapte
Foile
300 g faina
100 g margarina
70 g zahar pudra
1 praf de copt
1 ou întreg
4 lingurite smântâna
Se framânta bine, pâna devine un aluat potrivit si se coc (12-15 minute la foc potrivit) 3 foi pe spatele tavii.
Crema
0,5 l lapte
5 linguri faina
250 g unt sau margarina
300 g zahar pudra
3 zahar vanilat
1-2 linguri cacao
Laptele si faina se pun la fiert pâna devine o compozitie consistenta, apoi se lasa sa se raceasca.
Se amesteca bine untul cu zaharul, iar când devine o crema spumoasa, se adauga treptat la compozitia de mai sus.
Se împarte în doua parti. La prima parte se adauga zaharul vanilat, iar la cealalta cacao.
Se aseaza o foaie peste care se întinde crema cu cacao, se aseaza a doua foaie, se întinde crema alba, peste care se aseaza cea de a treia foaie.
Glazura
250 g zahar pudra
1 lingura cacao
2 linguri ulei
3 linguri apa fierbinte
Se amesteca zaharul, uleiul si lingura de cacao. Peste acestea se adauga cele 3 linguri de apa fierbinte si se amesteca repede. Se întinde pe prajitura
Pofta buna!
sus
Craciun 2003
|