Tehnologia DVD


    

Discurile DVD-ROM

Caracteristici generale

       In anul 1996 a apărut – DVD (Digital Versatille Disk sau Digital Video Disk)

       Un disc DVD arata la fel ca un CD normal, un disc cu diametrul de 120 mm si cu grosimea de 1,2 mm, diferenta consta în faptul ca DVD-ul este mult mai „fin” realizat, el fiind compus din doua substraturi, cu o grosime de 0,6 mm, doar jumatate din grosimea stratului unui DVD, iar dimensiunea pit-urilor si land-urilor, ca si distanta dintre ele, este mult mai mica

Gravare informatie: Pentru a putea stoca cantitatea mare de informatie distanta dintre piste a fost redusa mult, pâna si lungimea celui mai mic element (Pits) a fost redus la mai mult de jumatate (fig.1).

fig.1


Formate de discuri DVD


       Combinând aceste elemente, se pot obtine patru tipuri de DVD-uri, fiecare cu capacitati diferite, începând de la 4,7 GB – formatul numit DVD-5(fig.2), compus dintr-o singura fata cu un sigur strat – pâna la 17,08 GB – numit si DVD-18, care este compus din doua straturi pe fiecare fata. (fig.3)Totusi, capacitatea maxima de stocare, de 17,08 GB, este foarte greu de obtinut ca urmare a procesului tehnologic complicat. Exista si discuri care pot atinge capacitati maxime situate între cele doua prezentate mai sus, 8,54 GB si 9,4 GB – DVD-9 si DVD-10, cu o fata si doua straturi si respectiv cu doua fete, fiecare cu un strat.

fig.2 fig.3

 

 


       Inscriptionarea si citirea informatiilor de pe cele doua straturi se face cu doua raze laser de lungime diferita. In fig. urmatoare se poate observa dispozitivul de citire a informatiei.


Tipuri de DVD-uri

DVD- Video pentru aplicatii video - numarul de subtitrari pe un singur suport este 32 de limbi si 9 canale de sunet, motiv pentru care un film poate fi vândut în tot atâtea tari fara prea multe cheltuieli suplimentare ( SUA 500 titluri/an, Europa 200 titluri ) . Structurarea filmului pe mai multe capitole permite utilizatorului sa vizioneze orice parte din film printr-o simpla apasare de buton. Fiecare film vine însotit de informatii suplimentare referitoare la personaje, actori, sau filmari prin interviuri sau imagini.

DVD-Audio pentru date audio

DVD-ROM pentru produse multimedia (4,7 pâna la 17 Gb de date)

DVD –RAM poate fi citit si înscris ca si un hard disk, dar sunt necesarre unitati DVD speciale si anume, este un standard sustinut de Hewlett-Packard, Sony si Philips

DVD-R (recordable) poate fi inscriptionat

DVD-RW (rewritable) este un standard sustinut de Hewlett-Packard, Sony si Philips

Aceasta tehnologie ne permite instalarea in locuinte a unui sistem integrat home cinema. Receiver-ul este echipamentul prin intemediul caruia sunt conectate intre el TV-ul, unitatea DVD si sistemul audio de boxe. Astazi exista echipamente mult mai performante numite switchuri care permit conectarea in acelasi sistem a tuturor echipamentelor multimedia (laptop, proiector LCD, DVD playere, HDTV, etc.)si inclusiv a instalatiei de aer conditionat. De la o telecomanda se poate stabili ca la un moment dat roletele din ferestre sa fie coborate, sa fie pornita instalatia de aer conditionat si totodata sa fie prezentata pe TV sau prin intermediul proiectorului o anumita aplicatie multimedia.


Home cinema


Discurile CD si DVD ca medii de stocare optice:

Discurile goale pentru salvari sunt disponibile in doua variante:

Medii care nu pot fi reinscrise (nonrewritable sau simplu writable)respectiv CD-R, DVD-R sau DVD+R. Se pot face copieri in mai multe sesiuni dar datele nu pot fi sterse sau copiate peste cele vechi.

Medii care pot fi reinscrise (rewritable) respectiv CD-RW, DVD-RW, DVD+RW si DVD-RAM. Acestea permit formatarea discului stergerea datelor copiate. Se folosesc asemanator dischetelor.

 

Avantaje

În gestiunea electronica a documentelor este:

        Aceste elemente ce caracterizeaza gestiunea electronica a documentelor dovedesc faptul ca este vorba de o gestiune dinamica care permite în orice moment sa se poata lucra pe document si sa poata fi utilizat.raspandirea DVD-urilor din momentul aparitiei pe piata

DVD în Sala Multimedia :

Baza de date eIFL este o baza de date multidisciplinara si este accesibila de pe DVD în Sala Multimedia a BCU.

       Aceasta baza de date (eIFL Direct - Electronic Information for Libraries Direct )este un proiect al societatii Open Society Institute si editura EBSCO si ofera acces electronic la peste 3,500 reviste din domeniul afacerilor, stiintelor umane si sociale si altor discipline academice (full text). În aceasta biblioteca electronica sunt disponibile reviste dintre cele mai bune publicatii academice din lume. Baza de date MEDLINE este de asemenea inclusa. Se furnizeza electronic la toate institutiile participante.Revistele si toate celelalte informatii sunt în limba engleza.

 

 

Inscriptionarea CD-urilor si a DVD-urilor

 

Nero si Roxio Easy Creator sunt doua dintre applicatiile cunoscute cu care se pot inscriptiona date pe un disc compact CD sau pe un DVD in functie de versiunea softului.

Roxio Easy CD-DVD Creator 6

Permite inscriptionarea de CD-uri de 650, 703, 790 si 870 Mb si DVD-uri de 4,7 GB.

Timpul cat dureaza operatia de copiere este in functie de cantitatea de informatii ce vor fi copiate si de viteza de copiere a unitatii.

Contine mai multe optiuni specializate pentru accesarea si copierea informatiilor pe discuri :

Creator Classic

permite salvarea usoara a datelor, pe CD sau DVD sau crearea de proiecte mari pe mai multe discuri. Este practic optiunea de copiere a datelor pe un disc in 3 pasi:

1- selectarea lor din zona "Select source" si prin plasarea lor prin operatia drag and drop in zona de proiect "Project". Daca se doreste renuntarea la anumite date selectate acestea pot fi scoase din zona fereastra "Project" pri clic de dreapta pe folderul la care se renunta si alegerea optiunii "Remove"

2- introducerea discului CD sau DVD in functie de optiunea aleasa (vezi coltul stanga jos "Select disc size" pentru alegerea capacitatii discului)

3- clic pe butonul burn pentru a specifica viteza de copiere (4x, 8x, 16x...), copierea multipla in mai multe sesiuni sau inchiderea discului dupa copiere, copierea simpla sau cu verificare si arderea acestuia. La sfarsitul operatiei de copiere se poate opta pentru salvarea proiectului pentru o viitoare copiere sau pentru repetarea operatiei pe alt CD si iesirea cu close.

Disc copier

permite crearea de copii backup pentru orice tip de disc, pentru pastrarea discului original in siguranta si utilizarea copiei acestuia. Este util in crearea de copii ale discurilor
Audio Central permite copierea, sortarea, gestionarea, editarea, redarea si copierea muzicii favorite. Se pot crea liste cu melodiile preferate si pot fi redate cu aceasta optiune.

Se introduce discul ce trebuie copiat in unitatea DVD si se da clic pe butonul "Burn" . In acel moment aplicatia va incepe sa faca o copie a cd-ului original pe hard si la sfarsit se va cere sa se introduca discul gol in unitatea DVD . Daca pe PC sunt 2 unitati DVD sau CD atunci in unitatea specificata prin "Source" se introduce discul ce trebuie copiat si in unitatea "Destination" discul gol.

Timpul cat dureaza operatia de copiere este in functie de cantitatea de informatii ce vor fi copiate si de viteza de copiere a unitatii.

DVD Builder

permite transferul datelor video de pe o camera video pe un CD sau DVD, crearea de prezentari foto cu fundal muzical si organizarea clipurilor video pt. crearea de filmulete.
Drag-to-Disc este optiunea care permite folosirea unitatii DVD ca si o unitate floppy pentru copierea de date.

Media explorer

permite afisarea fisierelor de tip media, pentru afisarea si editarea listelor de melodii, alegerea unitatii CD sau DVD si pentru incarcarea de fisiere pe unitati portabile

Label Creator

permite realizarea de etichete personalizate pentru CD creat prin copiere.

Atentie!

Pentru mai multa siguranta, creati un folder in care sa aveti organizate datele ce vor fi copiate si aveti grija sa nu depaseasca dimensiunea discului, pe care faceti salvare
Alegeti capacitatea discului inainte de a incepe proiectul de salvare.
Stabiliti o viteza de copiere (4x, 8x, 16x, etc.) care sa corespunda unitatii pe care apoi urmeaza sa consultati Cd-ul .
Daca ati ales modul de lucru "mai multe sesiuni de copiere", pentru siguranta faceti urmatoarele copieri de pe acelasi calculator si cu aceeasi versiune de soft, altfel riscati sa nu mai vedeti datele, care au fost copiate in sesiunile anterioare.