Termeni importanti

AC3
Sau Dolby Digital 5.1, discul poate contine 6 canale de sunet redate simultan (stânga, central, dreapta - fata; stânga si dreapta - spate si un canal de subwoofer) .

Coduri de regiune
DVD-urile contin o informatie de regiune (cod de regiune) care trebuie sa corespunda cu cea de la cititorul de DVD (unitatea DVD) De ex. În SUA codul regiunii este “1” deci este nevoie de o nitate DVD cu codul “1” pentru a putea viziona DVD-ul. Este o protectie pe regiuni geografice. Cele mai multe decodoare informatice (care sunt softurile sau placile decodoare) au avantajul de a putea schimba regiunea în mod soft. S-au creat decodoare multi-zone.
Comprimare
Compression- transformarea unui fisier într-o formă care ocupă mai putin spatiu de stocare.Acest lucru înseamnă si faptul că fisierul rezultat poate fi copiat sau transmis într-un timp mai scurt. Operatiunea de comprimare este făcută de către un program special care de obicei poate face si aducerea fisierului la forma sa initială, operatiune cunoscută sub denumirea de decomprimare (decompression).

Decodor hard
Se foloseste un decodor PCI pentru decodare cu ajutorul caruia se face munca matematica necesara pentru a lectura un DVD. Acest tip de decodor nu mai solicita utilizarea intensa a procesorului si a placilor video/audio.

DTS
Digital Theater System, este rivalul formatului de sunet Dolby Digital, contine tot 6 canale de sunet dar necesita mai mult spatiu pe DVD si un decodor special. (Parerile sunt împartite, unii sustin ca nu este nici o diferenta majora fata de AC3, doar ca are un volum mai ridicat).

DTP

Desktop Publishing este procesul de creare şi editare a unui document cu ajutorul unui computer având ca obiectiv final tipărirea lui. Există programe specializate care sunt folosite în acest domeniu, programe ce pot fi împărţite în mai multe categorii:

* programe de creaţie şi prelucrare foto- Adobe Photoshop, Corel Photopaint

* programe de creaţie şi grafică vectorială- Adobe Illustrator, Corel Draw

* programe de paginare - Adobe InDesign, QuarkXPress, Adobe Pagemaker

* programe de impoziţie -Preps

* programe utilitare - Adobe Acrobat Professional, Adobe Acrobat Distiller

* alte programe - Corel Ventura, Express RIP, BestColor Proof XL etc.

DVD
Digital Versatil (sau Video cum a fost denumit initial) Disc. DVD sunt codate într-un format ce permite înregistrarea unor cantitati de informatii audio si video pe un spatiu relativ restrâns ( se numeste de asemenea compresie). Informatia video este codificata în formatul MPEG2 (Motion Picture Expert Group 2) si cea audio poate fi în format MPEG-2, DTS sau Dolby Digitsl AC3 (numit si Dolby Digital 5.1).

DIVX
sau Digital Video Express – a fost impus de marile studiouri de filme ca Disney, MGM si Universal. Filmele disponibile pe acest tip de discuri sunt in general dedicate sistemului „ppw” (pay-per-view), dar acceptarea consumatorilor a fost minima si s-a renuntat in mare masura la el.

GIF
Graphics Interchange Format. Unul dintre formatele utilizate la comprimarea fisierelor grafice,

îndeosebi a fotografiilor.

MPEG
Acronim pentru Moving Pictures Expert Group. Unul dintre standardele utilizate pentru fisierele

video comprimate, se refera la tipurile de fisiere cu extensia: .mpg, .mpeg, .m1v, .mp2, .mpa, .mpe

MSDL
MPEG-4 Syntax Description Language, un limbaj de tipul "object oriented" cu o structură binară folosit pentru comunicatia dintre emitător si receptor.

PCM
Pulse Code Modulation.

Platform
Termen utilizat pentru sistemul de operare al computerului. Termenul de 'platform independent' se referă la acel software care este capabil să lucreze pe computer indiferent cu ce sistem de operare este el prevăzut.

Realtatea virtuala (virtual reality)

Un mediu artificial creat pe calculator prin hardware si software si prezentat utilizatorului într-o asemenea maniera încât pare un mediu real. Nivelul de complexiatate poate acoperi o arie începând cu imaginile 3D până la filme video care dau impresia că utilizatorul se află într-o lume reală. Pentru “a intra” în realitatea virtuala, un utilizator poarta manusi speciale, casti audio sî casca video, toate acestea primind intrari de la un sistem informatic. În acest mod, cel putin trei din cele cinci simturi sunt controlate de calculator. Pe lânga aceasta, prin contorizarea intrarilor senzoriale ale utilizatorului dispozitivele monitorizeaza de asemenea actiunile acestuia. De exemplu, casca video sesizeaza modul în care se misca ochii si se ajusteaza corespunzator pentru a trimite noile intrari video. Sistemele de realitate virtuala necesita hardware si software extrem de scumpe, fiind limitate pentru laboratoarele de cercetare.

Soft de decodare (CODEC)
Se foloseste un soft de decodare pentru un film DVD. In mare acesta cere procesorului sa efectueze calcule matematice pentru a decoda filmul, fara nici un ajutor real al placii video si sonore. Totusi este necesara o placa video buna pentru a afisa filmul pe ecran.

Streaming
Metodă de a trimite informatia către un browser care are avantajul că elimină o asteptare lungă din partea utilizatorilor. Este utilizată îndeosebi la trimiterea fisierelor sonore si/sau video care pot fi ascultate / vizualizate fără ca procesul de transfer să se fi încheiat. Altfel spus este tehnica de primire datelor într-un flux continuu. Acest flux sau stream îi permite utilizatorului sa vada imediat informatia, înainte ca întregul fisier sa fie transmis

THX
Nu este un nou format de sunet ci un standard de calitate a efectelor impus de Lucasfilm. Toata gama de efecte ale unui film cu THX poate fi obtinuta doar pe echipamente cu decodoare specifice. Chiar si fara echipamente dotate cu acest decodor calitatea sunetului se pare ca este mai buna decât la filmele normale.