Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 12 (2005)

INFORMARE PROFESIONALA
BIBLIOTECI SI BIBLIOTECARI
EXPOZITII
IMPRESII DESPRE B.C.U.
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



INFORMARE PROFESIONALA
INDEXAREA IN PROIECTUL NUSIDOC
Monica Lazar
sef serviciu Catalogare-Indexare, B.C.U.Cluj

Participarea BCU "Lucian Blaga" Cluj la proiectul NUSIDOC (Sistemul National Unitar de Informare si Documentare Stiintifica si Tehnica) a prilejuit si organizarea la Iasi (12- 13 iunie 2005) a unei reuniuni profesionale privind elaborarea unui format bibliografic unitar de prelucrare a informatiilor, cu doua sectiuni: catalogare si indexare.

In cadrul sectiunii de indexare au fost discutate toate aspectele privind prelucrarea subiectelor in format UNIMARC precum si necesitatea, respectiv oportunitatea utilizarii unui instrument comun de indexare.
Acest instrument poate fi în acest moment RAMEAU, dat fiind faptul ca la traducerea si adaptarea lui participa deja bibliotecari din toate bibliotecile universitare implicate in proiectul NUSIDOC, acest tezaur este cunoscut si accesibil pe CD.
Utilizarea RAMEAU ridica, pentru bibliotecile care nu l-au folosit pana in prezent, problema indexarii sub forma vedetei subiect (precoordonarii) si a preluarii tuturor problemelor complexe de forma, structura si sintaxa pe care acest instrument si acest nivel de indexare le impune.

BCU "Lucian Blaga" Cluj s-a confruntat cu acesta problema cand si-a trecut baza bibliografica din VUBIS in ALEPH si tot controlul asupra termenilor de indexare s-a pierdut din cauza incompatibilitatii celor doua sisteme. Pentru ca noul sistem o permitea, iar munca trebuia reluata pentru toata baza de la zero, am decis sa utilizam nivelul de indexare permis de sistem si de prelucrarea in UNIMARC, precum si instrumentul de indexare care atat din punct de vedere lingvistic cat si ca exhaustivitate raspundea cel mai bine nevoilor si caracterului colectiilor noastre.

Bineinteles ca este dificil sa construiesti vedete subiect cand utilizezi un instrument intr-o limba straina si paralel cu analiza documentului, clasificare si indexare in descrierea bibliografica trebuie sa elaborezi si fisierul de autoritate, traducand vedetele in limba romana si documentandu-te pentru validarea formelor.
Beneficiile sunt insa mari, atat la regasirea informatiei ( de ex., navigarea in scopul restrangerii sau largirii cautarii in web OPAC se poate face chiar din optiunea de rasfoire BROWSE, daca se deschide fisierul de autoritate, atat pe termenii in limba romana cat si pe termenii in limba engleza) cat si la prelucrarea prin indexare a publicatiilor noi.
Din aceste motive consideram foarte importanta alegerea instrumentului de indexare si a nivelului acesteia, considerand ca numai uniformizarea formatelor de prelucrare bibliografica si de autoritati nu este suficienta daca vom reusi in viitor nu numai sa regasim ci si sa schimbam informatie intre biblioteci.

Intalnirea prilejuita de proiectul NUSIDOC a fost buna si fructuoasa, rezultatele ei se vor vedea in bazele noastre si vor fi remarcate cu siguranta de catre utilizatorii nostri.


sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate