Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 12 (2005)

INFORMARE PROFESIONALA
BIBLIOTECI SI BIBLIOTECARI
EXPOZITII
IMPRESII DESPRE B.C.U.
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



INFORMARE PROFESIONALA
TEZAURUL RAMEAU PE CD
Maria Botez
bibliotecar serv. Catalogare-Indexare, B.C.U.Cluj

RAMEAU (Repertoire d'autorite-matiere encyclopedique et alphabetique unifie) este un tezaur politematic utilizat in biblioteci in vederea indexarii continutului documentelor, dar si pentru stabilirea vedetei de autor. La elaborarea lui participa Biblioteca Nationala a Frantei, prin Bureau des autorites-matiere si Ministerul Educatiei Nationale al Frantei, prin Agentia bibliografica din invatamantul superior (ABES). Din 2001 au fost cooptate Directia de invatamant superior si Directia de carte si lectura.
La inceput a aparut in forma tiparita, ca o lista alfabetica de notite de autoritate care cuprindeau vedeta propriu-zisa, termenul exclus, termenul generic, specific si asociat.
Cele cinci volume pe care le detine BCU Cluj cuprind descriptori de subiect substantive comune si descriptori nume geografice.

In anul 2002 a aparut varianta pe CD a tezaurului RAMEAU, care a fost actualizata in 2004. (La BCU Cluj se foloseste editia din 2002) Pe langa facilitatile de consultare conferite de formatul electronic, varianta pe CD a fost imbunatatita prin adaugarea unor elemente suplimentare fata de varianta tiparita. Astfel, majoritatea descriptorilor au fost completati cu indicele de clasificare Dewey si corespondentul in limba engleza al vedetei, forma LCSH (tezaurul Library of Congress). Tezaurul pe CD cuprinde descriptori pentru mai multe categorii de vedete, si anume :

  1. subiecte denumite prin substantive comune (noms communs)
  2. nume de persoana
  3. colectivitati
  4. nume geografice
  5. titlu uniform
Afisarea notitelor de autoritate se face in format UNIMARC, INTERMARC, sau "en clair" pentru public, forma in care nu s-a facut codificarea campurilor.

Pentru formatul UNIMARC (adoptat de BCU Cluj) campurile sunt urmatoarele :
  1. pentru substantive comune
    • campul 250 a in care este trecuta intrarea principala a descriptorului (tete de vedette) , care poate fi completata cu urmatoarele subcampuri :
    • x - subdiviziune pentru substantive comune
    • y - subdiviziune geografica
    • z - subdiviziune cronologica
    • campul 450 in care sunt trecuti termenii exclusi, adica sinonimele termenului din campul 250 a , cu subdiviziunile corespunzatoare
    • campul 550 in care sunt trecuti termenii generici (indicator de trimitere 5g), specifici = subordonati (indicator 5h), asociati (indicator 5u pe CD, pentru Aleph folosim 5z).
    De aici se observa ca un tezaur are caracteristici de lucrare de referinta , pentru ca prin sinonime este explicat termenul respectiv, termenii generici arata carui domeniu (sau caror domenii) ii apartine, iar termenii specifici desemneaza capitolele (subdomeniile) care fac parte din domeniul respectiv. Existenta mai multor termeni generici reflecta mai elocvent caracterul interdisciplinar al descriptorilor , descriptori care trebuie sa fie in concordanta cu evolutia tematicilor din cercetarea stiintifica.
    Unele notite de autoritate (descriptori in ansamblul lor) mai cuprind explicatii referitoare la vedeta respectiva, si care sunt trecute in note, dupa cum urmeaza :
    • 300 a nota explicativa (in care este explicata notiunea in sine)
    • 305 a nota de trimitere (in care ne sunt indicate si alte vedete care pot fi asociate cu vedeta consultata)
    • 330 a nota de utilizare (in care se explica in ce situatii se poate aplica acel descriptor)
  2. Pentru vedeta de subiect nume de persoane campurile sunt urmatoarele :
    • 200 vedeta propriu-zisa
    • 400 termeni exclusi (pseudonime, alte nume sub care a scris autorul)
    • 500 termenul asociat
  3. Subiectele nume de colectivitati se gasesc in campurile 210, 410, 510.
  4. Subiectele nume geografice se gasesc la :
    • 215 vedeta propriu-zisa
    • 415 termen exclus
    • 515 termen generic, specific, asociat cu aceeasi indicatori de trimitere
    Exista si categorii de vedete de la care trimiterile se fac spre alte categorii de vedete prin campurile 4 si 5. Si acest lucru este semnificativ pentru a arata caracterul interdisciplinar al vedetelor subiect.
    Varianta electronica a RAMEAU are mari facilitati de consultare date de cele 22 chei de cautare (doar 21 active). Pe langa acestea mai exista posibilitatea de a copia in Aleph descriptori, sau parti ale acestora, folosind optiunile copy si paste. Aceasta facilitate o valorificam pentru varianta in limba engleza a descriptorului, pentru vedete nume de persoane, nume geografice, sau date.
Cheile de cautare sunt urmatoarele :
  1. Personne physique este un fisier care cuprinde nume de persoane care sunt autori de lucrari in diferite domenii (se foloseste mai ales de catalogatori pentru stabilirea vedetei uniforme)
  2. Collectivite - cuprinde vedeta uniforma a numelor de colectivitati
  3. Collectivite tete de vedette - aici gasim doar partea principala a vedetei, fara subdiviziuni
  4. Titre uniforme - fisier pentru titluri uniforme
  5. Matiere este o cheie de cautare pentru toate tipurile de descriptori, substantive comune, nume de persoane, geografice, colectivitati, cu subdiviziunile aferente
  6. Matiere tete de vedette cuprinde toate vedetele principale, fara subdiviziuni
  7. Matiere person physique , cuprinde nume de persoane care constituie subiectele unor lucrari, avand si datele biografice
  8. Matiere collectivite cuprinde numele colectivitatilor care constituie subiectul unei lucrari, iar notita este mai completa decat cea de la punctul 2
  9. Matiere titre - cuprinde vedete de titluri uniforme care sunt subiecte de lucrari
  10. Matiere nom commun - fisierul cuprinde vedete subiect exprimate prin substantive comune formate din vedeta principala si subdiviziuni
  11. Matiere geographique - cuprinde vedete subiect geografice insotite de subdiviziuni
  12. Matiere anglais-francais - in acest fisier gasim forma engleza a vedetei subiect. Trebuie mentionat ca nu avem traducere in engleza pentru termenii exclusi (sinonime)
  13. Mot personne physique - se face cautare dupa cuvintele din care e alcatuita vedeta, atat nume cat si prenume
  14. Mot collectivite - regasire dupa cuvinte care alcatuiesc numele unei colectivitati
  15. Mot matiere - se poate face interogare dupa orice cuvant , atat din vedeta principala cat si din termenii exclusi, sau trimiteri
  16. Mot matiere anglais - nu functioneaza
  17. Mot titre uniforme - interogare dupa orice cuvant din vedeta de titlu uniform, sau termenul exclus
  18. Mot tout fichier - cautarea cuvantului respectiv se face in toate fisierele tezaurului
  19. Mot notice matiere - cautarea se face in intreaga notita de autoritate, inclusiv in note
  20. Mot notice personne physique - cautarea se face in intreaga notita de autoritate, inclusiv in note, pentru persoane fizice
  21. Mot notice collectivite - cautarea se face in intreaga notita de autoritate, inclusiv in note, pentru colectivitati
  22. Mot notice titre uniforme - cautarea se face in intreaga notita de autoritate, inclusiv in note, pentru titlu uniform


sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate