Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 13

STAGII PROFESIONALE
INFORMARE PROFESIONALA
CARTE-CULTURA-CIVILIZATIE
CITITORII NE SCRIU
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



INFORMARE PROFESIONALA
Servicii pentru utilizatorii cu disabilitati
Adriana Szekely
Relatii cu Publicul, B.C.U.Cluj


Printr-un act de donatie, intermediat de dl.prof. Silviu Vanda, directorul adjunct al Liceului pentru Deficienti de Vedere, doamna Edith Ungar, domiciliata in Rh.Hasaron 5/1 Nahariya Israel 22224, a dat in custodia B.C.U. Cluj, un calculator cu accesoriile aferente (monitor, tastatura, mouse optic).

Calculatorul a fost pus in Sala Multimedia la dispozitia studentilor nevazatori, precum si a tuturor persoanelor nevazatoare care frecventeaza biblioteca, fapt pentru care, pe calculator a fost instalata o sinteza vocala si o inscriptie "Donatie Israel", conform doleantei exprimate de catre donatoare. "

Cum se utilizeaza acest calculator? Procesul e destul de simplu: scannerul atasat calculatorului vede cartea pe care dorim s-o scanam, cu ajutorul unui program (care recunoaste si scanerul). De obicei, se utilizeaza programul Abby Fine Reader, dar sunt mai multe programe care fac acelasi lucru. Asadar, se deschide acest program, se fac setarile necesare ca sa functioneze (adica se specifica tipul de caractere care vor fi scanate, dimensiunea pagini scanate, ce culoare vrem sa apara scrisul, daca se pastreaza sau nu desenele din carte si alte cateva lucruri de genul acesta), se aseaza cartea pe scanner deschisa la prima pagina, apoi se da comanda pentru scanare. Tot ceea ce e de facut consta in rasfoirea paginilor pe masura ce aparatul fotografiaza fiecare pagina. Dupa ce a fost trecuta intreaga carte prin fata scanerului, paginile apar in calculator sub forma unor imagini. Urmeaza sa se dea o alta comanda pentru ca programul cu care s-a facut scanarea sa recunoasca imaginile sub forma de text. Urmatoarea comanda e cea care trimite toate paginile recunoscute, adica vazute ca text, intr-o aplicatie externa. Paginile scanate se transfera in Word, ca e tipul de fisier cel mai usor de citit cu ajutorul vocii sintetice. Dupa ce textul respectiv a ajuns in Word mai ramane sa salvam totul si sa-i dam un nume, iar apoi intregul text va putea fi citit cu ajutorul vocii sintetice, care e un program (JAWS) ce citeste tot ceea ce apare pe monitor. Pentru ca programul acesta sa functioneze, e suficient sa fie instalat pe computer si sa fie deschis si minimizat in momentul in care pornim calculatorul. Vocea respectiva se asculta in casti sau in boxe. Pentru cei care nu au nevoie de acest cititor de ecran exista cateva mici inconveniente cand programul e deschis, caci el schimba anumite comenzi ale calculatorului, dar poate fi inchis si calculatorul poate fi folosit normal de catre oricine.
Mai trebuie mentionat faptul ca la acest calculator nu se utilizeaza mouse-ul, deoarece toate comenzile se efectueaza doar din tastatura

Calculatorul are urmatoarea configuratie:
AMD ATHLON(TM) XP 2500+
Procesor 1,83 Ghz
256 MB RAM of RAM
60 GB HDD - ExcelStor Technology J360
Geforce 2 MX/MX 400
Unitate de CDRW ASUS CRW-5224A
Monitor Horizon 17"
Scanner: BENQ Scanner 5550 Series
Softuri speciale : JAWS, si ABBY Fine Reader.

Aducem multumiri studentei Carmen Todorut - persoana cu deficienta de vedere - (Facultatea de Studii europene a Universitatii Babes-Bolyai) pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.


sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate