ISSN 1584-1995   
Nr. 16   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
DIVERSE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


Coordonatori practică studenţi:
- Conf.dr. Valentin Orga
- Conf.dr. Ionuţ Costea

NUMĂRUL DIN MARTIE:
- Redactor şef: Eliza Man
- Redactor şef adj.:
   Stela Constantinescu
- Secretar: Mihaela Pop
WEBMASTER
Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE

BIBLIOTECA "VALERIU BOLOGA"
A UNIVERSITĂŢII DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "IULIU HAŢIEGANU" CLUJ-NAPOCA

Denisa Marineanu, Luminiţa Vlaşin, Monica Penea, Victoria Biriş
Mihaela Biriş, Adriana Mateiu, Elisabeta Şerbănescu

(Biblioteca U.M.F. "Valeriu Bologa" Cluj-Napoca)

"E ceva să ai o bibliotecă, dar e şi mai mult să te serveşti de ea cu înţelepciune..." (John Lubbock).

Biblioteca U.M.F. "Valeriu Bologa" este o structură ştiinţifică de învăţământ care participă activ la procesul instructiv-educativ, de cercetare şi perfecţionare a studenţilor şi cadrelor medicale. A fost înfiinţată în anul 1949, prin separarea cărţilor cu specific medical din totalul fondului de carte al Bibliotecii Centrale Universitare " Lucian Blaga". De-a lungul timpului, Biblioteca U.M.F. "Valeriu Bologa" a reprezentat o valoroasă sursă de studiu şi specializare.

Din toamna anului trecut, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca se poate lăuda cu o modernă şi frumoasă bibliotecă situată pe strada Victor Babeş nr. 8, într-o clădire nouă şi impunătoare, construită special cu această destinaţie.

Inaugurarea oficială a noului sediu al Bibliotecii "Valeriu Bologa" a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca a avut loc în data de 21 octombrie 2008, în prezenţa Ministrului Educaţiei, Anton Anton, a rectorilor universităţilor de medicină din ţară şi a oficialităţilor clujene. Clădirea este una dintre cele mai moderne din Cluj-Napoca - arhitect Adrian Berindei, ing. Cornel Angelescu - un simbol al Clujului academic. Pentru prima dată de la înfiinţarea sa, Biblioteca U.M.F. "Valeriu Bologa" beneficiază de un sediu special construit, adecvat misiunii sale.

Biblioteca este situată în aceeaşi clădire în care funcţionează şi noul sediu al Rectoratului, Protectoratului şi Decanatelor U.M.F. Lucrările la bibliotecă au început în anul 1998 şi s-au finalizat în vara trecută, după aproape zece ani de muncă şi investiţii masive (peste 200 de miliarde de lei). Biblioteca dispune de trei etaje şi un spaţiu de 1.700 de metri pătaţi. Noul spaţiu permite desfăşurarea unei activităţi normale pentru o bibliotecă, corespunzător standardelor actuale. În prezent, barierele impuse de spaţiu au fost înlăturate, biblioteca oferă acces liber la raft la întregul fond de carte - este prima bibliotecă din România care oferă acest acces integral.

Mutarea întregului fond de carte de la vechiul sediu a necesitat o muncă uriaşă pentru că s-a lucrat pe de o parte la inventarul şi re-etichetarea tuturor cărţilor din bibliotecă şi pe de altă parte la ambalarea propriu-zisă.

În vederea mutării, într-un timp record de 6 săptămâni a fost reclasificat întregul fond de carte medicală românească (circa 150.000 de volume, peste 40.000 de titluri), respectiv s-a trecut de la dispunerea după cotă din depozit închis la raftul liber după clasificarea NLM, sistem practicat în toate bibliotecile de profil din lume. Cărţile străine aveau deja clasificarea NLM şi în vechiul sediu. În aceeaşi perioadă de 6 săptămâni, întreg fondul de carte (peste 200.000 volume) a fost securizat utilizând sistemul RFID, un sistem automat, inteligent, bazat pe radiofrecvenţă, care permite, printre altele, self-check - împrumutarea cărţilor direct de către utilizatori, fără intervenţia bibliotecarului - sau inventariere automată fără dislocarea cărţilor din raft.

Întregul fond de carte este catalogat şi prelucrat în sistem automatizat, prin sistemul Liberty3, care odată cu mutarea în noul sediu a înlocuit vechiul sistem Alice, utilizat pentru gestionarea bazei de date - documente şi utilizatori - a bibliotecii. Sistemul este consultabil în întregime pe Internet.

În noua clădire s-a gândit reîmpărţirea spaţiului astfel încât totul să fie cât mai uşor accesibil publicului.

Astfel, etajul II a fost dedicat disciplinelor preclinice, cele care se studiază în primii ani. Tot la acest etaj se află singurul depozit închis, unde au fost aşezate manualele şi lucrările de diplomă. Eliberarea legitimaţiilor de bibliotecă se face tot aici, unde există o imprimantă pentru carduri şi un aparat foto pentru poze online.

Etajul III a fost transformat într-o imensă sală de lectură cu peste 115 locuri. Marea majoritate a cărţilor se află tot aici, alături de un bogat raft de referinţe. În fiecare zi sala se umple cu studenţi veniţi din toate colţurile lumii, din India şi Tunisia până în Suedia şi Gemania sau din Japonia până în America de Sud.

Tot aici se găseşte un modern aparat self-check, destinat operării directe de către utilizatori pentru împrumut, prin simpla urmare a instrucţiunilor citite pe ecran.

La etajul IV se află sala de Internet, cu peste 50 de calculatoare puse la dispoziţia publicului. Tot aici se pot consulta tezele de doctorat şi cea mai mare parte a periodicelor medicale româneşti şi străine, cu apariţii încă din anii 1950, alături de cele mai noi numere ale revistelor de profil din ţară şi străinătate. Începând din aprilie 2008, majoritatea tezelor de doctorat susţinute în universitate sunt disponibile cu textul integral în format electronic. Trimiterea la textul integral se face de la fiecare fişă bibliografică. Tot la acest etaj, există posibilitatea de a accesa un număr de baze de date abonate de reviste şi cărţi în format electronic. De fapt, toate aceste baze de date cu text integral, printre care amintim ScienceDirect, Wilez Interscience, MD Consult, EBSCO Medline full text, Oxford Journals, Lippincott Williams and Wilkins, SpringerLink, pot fi consultate în toată reţeaua universităţii, la toate catedrele şi clinicile.

Biblioteca este dotată cu aparatură de ultimă generaţie, dispunând de 80 de calculatoare. Utilizatorii bibliotecii beneficiază de asemenea de un spaţiu pentru Internet wireless, în caz că doresc să lucreze pe calculatoarele personale. Există de asemenea 6 copiatoare/imprimante/scannere, alb negru şi color, biblioteca asigurând şi servicii de copiere şi imprimare. Toate acestea pentru a facilita accesul la numărul crescând de documente electronice achiziţionate de bibliotecă şi disponibile pe Internet: baze de date, bibliografice şi cu text integral, cărţi electronice, însumând peste 6000 de titluri.

Beneficiarii bibliotecii sunt studenţi, cadre universitare UMF, doctoranzi, medici, asistenţi medicali, studenţi şi cadre didactice de la alte instituţii de învăţământ superior, precum şi pacienţi. Accesul în bibliotecă se face pe baza unei legitimaţii. Documentele bibliotecii pot fi împrumutate pe termen lung, pentru un semestru, în cazul manualelor, sau pe termen scurt, în cazul cărţilor de la raftul liber. Revistele, materialele de referinţă - dicţionare, enciclopedii, indexuri şi baze de date bibliografice -, cărţile străine şi româneşti cu regim de consultare exclusiv la sală, documentele în format electronic (dischete, CD-ROM-uri), tezele de doctorat, pot fi consultate la sală.

Biblioteca oferă spaţii de lectură şi studiu, în condiţii deosebite de lumină şi căldură, o parte din ele chiar în confortabile fotolii de piele.

Cât de apreciate sunt aceste spaţii o dovedeşte afluenţa de cititori - practic aproape toate locurile sunt ocupate în timpul programului, de la 8.00 la 20.00, sâmbăta de la 8.00 la 13.00. Ca urmare a acestei afluenţe, programul bibliotecii a fost prelungit pe durata sesiunii până la ora 22.00 în timpul săptămânii, iar duminica biblioteca este deschisă de la 12.00 la 18.00.

Întreg spaţiul bibliotecii este dotat cu camere de supraveghere, printr-un soft care înregistrează imaginile şi le arhivează periodic.

Datorită fondului pe care îl deţine, accesului liber la raft şi la sursele importante de informaţie, dotărilor tehnice de care dispune, precum şi confortului din noile săli de lectură şi din sala de Internet, Biblioteca "Valeriu Bologa" a UMF Cluj-Napoca poate fi considerată drept o bibliotecă la standarde occidentale.

Articol de: Denisa Marineanu, Luminiţa Vlaşin, Monica Penea, Victoria Biriş
Mihaela Biriş, Adriana Mateiu, Elisabeta Şerbănescu

(Biblioteca U.M.F. "Valeriu Bologa" Cluj-Napoca)

sus
webmaster@bcucluj.ro