PREZENTARE:
PHILOBIBLON XIII (2008)
Eliza Maier (Man) (Masterand anul II)
La începutul acestui an, în luna februarie 2009, a ieşit de sub tipar noul număr al publicaţiei Philobiblon ( XIII ) 2008. Apariţia revistei ce cuprinde articole, studii, recenzii în limba engleză, a fost coordonată de echipa redacţională a Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga".
Volumul are 672 de pagini, iar noul design al copertei a devenit realizabil datorită colaborării cu Editura Argonaut din Cluj-Napoca.
Studiile publicate în Philobiblon sunt, începând cu anul 2007, preluate şi difuzate cu text integral de către baza internaţională de date editată de EBSCO Publishing Co, în diviziunea Academic Search Complete, ceea ce constituie o garanţie în plus a valorii articolelor.
Philobiblon este acreditată de către Consiliul Naţional al Cercetării ştiinţifice din învăţământul Superior din România, în Categoria B Plus, adică drept revistă cu şanse de fi o publicaţie de însemnătate internaţională.
Şi acest număr al revistei păstrează specificul structural cu care cititorul a fost obişnuit. Partea întâi a lucrării este intitulată: CULTURE, BOOKS, SOCIETY şi este o rubrică totdeauna tematică. Studiile cuprinse în acest volum, Philobiblon (XIII) 2008, tratează tema LIVING AND DYING LIFE şi aduc în atenţia cititorului abordări din perspectivă spirituală şi filosofică, ale unor aspecte fundamentale ale vieţii, precum: dreptul de a hotărî atât asupra propriei vieţi, cât şi asupra momentului propriei morţi, aspecte de morală, de religie şi legale ale suicidului şi eutanasierii, atitudinea omului în faţa morţii, moartea ca sacrificiu, problematica discriminării femeii din punct de vedere socio-politic, căsătoria civilă ca aspect al modernizării societăţii transilvane la sfârşitul secolului al XIX-lea. Această secţiune cuprinde studii precum: Life as an Alter Ego. Petrea Icoanei: Travesties and Clandestinity in the Anticommunist Resistance Movement, scris de Doru Radosav, care analizează aspectele istorice şi simbolice ale imaginii unui luptător anticomunist, Teodor Şuşman junior, fiul lui Teodor şuşman senior, a cărui moarte este păstrată în memoria colectivă ca un sacrificiu pentru comunitate, Life- Death- Secret- Terrorism, de István Király V., al cărui subiect arată că terorismul este atât de legat de secret, încât prin aceasta devine un instrument al morţii, Mythbiography between Propaganda and Memory, de Ionuţ Costea, care subliniază modul în care modelul cultural al eroului-martir a funcţionat în a doua jumătate a secolului XX, prin prezentarea cazului martirului regimului comunist, Lazăr Cernescu, cunoscut în istorie ca Lazăr de la Rusca, The Legal Nature of the Right to Life. The Consequences of Voluntary Interference with Life, scris de Radu Chiriţă, care susţine teza conform căreia dreptul la viaţă conţine două elemente : un drept personal la viaţă, care apare în momentul în care acea persoana a fost concepută şi un drept la viaţă separat, detaşat, care aparţine societăţii, în momentul în care fătul este viabil. Aceste lucrări sunt doar câteva exemple care garantează calitatea conţinutului intelectual al volumului de faţă şi care vă invită la lectură, pentru a descoperi noi sensuri ale naturii umane în relaţie cu viaţa şi cu moartea.
A doua rubrică, LIBRARIANSHIP: HERMENEUTICA BIBLIOTHECARIA, reuşeşte cu succes să contureze în acest volum un tablou al contrastelor între imaginea tradiţională a bibliotecarului şi a bibliotecii de altădată, pe de o parte, ilustrată prin articolul Stelei Constantinescu, Károly Szabó Librarian, Bibliographer and Historian, în care sunt prezentate viaţa şi activitatea lui Szabó Károly, personalitate proeminentă a culturii maghiare în Transilvania secolului al XIX-lea, şi primul director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, în perioada 1872-1890, sau articolul lui Györfi Dénes, Farkas Gyalui, Former Deputy Director of Cluj University Library, în care este prezentată personalitatea lui Farkas Gyalui, bibliotecar, jurnalist, scriitor şi profesor, un susţinător al modernizării în domeniul biblioteconomic şi tendinţele de modernizare cărora le este supus acum domeniul vast al biblioteconomiei şi ştiinţei informării, pe de altă parte, conturate în studiul lui Ionel Enache, The Theoretical Fundamentals of Library Marketing, care încearcă să definească funcţiile, principiile şi factorii care caracterizează acest domeniu, în ciuda existenţei a numeroase controverse şi a scepticismului specialiştilor din domeniul biblioteconomic.
De asemenea, articolul Marianei Falup, National and International Interlibrary Loan, Document Delivery in the Central University Library of Cluj şi cel al Mariei Petrescu, Digitisation of Cultural Documents, susţin ideea necesităţii adaptării activităţilor biblioteconomice la transformările metodelor tradiţionale de transmitere a informaţiei.
A treia rubrică permanentă a revistei este dedicată Colecţiilor Speciale, se intitulează SPECIAL COLLECTIONS OF THE LIBRARY şi cuprinde în acest volum, două articole care se referă la Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca prin contribuţia Medei-Diana Hotea cu articolul A Chinese Writing in Arabic Numbers şi a Roxanei Bălăucă, cu articolul Theodor Aman in the Sion Donation, care prezintă gravurile lui Theodor Aman, păstrate în departamentul de Colecţii Speciale al Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca şi un articol despre Catalogus Raritatum et Benefactorum, deţinut de Biblioteca Bethlen din Aiud, catalog reprezentativ pentru evoluţia Muzeului de ştiinţele Naturii din Aiud, la cumpăna veacurilor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Articolul cu titlul Catalogus Raritatum et Benefactorum are ca autori pe Vlad Codrea şi Gabriela Morărescu.
Rubrica MISCELLANEA, reuneşte lucrări din diverse domenii, cu preponderenţă în acest număr regăsindu-se recenziile la diverse cărţi. Câteva exemple concludente sunt recenzia Sidoniei Nedeianu Grama, care analizează cartea lui Ionuţ Costea, Mitbiografia în comunism şi postsocialism, sau analiza Monicăi Mureşan, care schiţează o istorie a morţii, aşa cum se reflectă în bibliografia istorică românească. Recenzia Ralucăi Soare la cartea lui Gheorghe Vais, Biblioteca Centrală Universitară Cluj 1906-1909, şi cea a lui Adrian Grănescu la cartea aceluiaşi autor, Arhitectura clinicilor universitare din Cluj, 1886-1903, aduc în atenţia cititorului subiectul stilului arhitectural al clădirilor clujene de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.
Acest nou volum al revistei Philobiblon, prin înalta sa ţinută ştiinţifică, "intenţionează şi reuşeşte să constituie un for, o cale şi o şansă pentru "întâlniri" în comuniunea autentică".
Articol de: Eliza Maier (Man) (Masterand anul II)
sus
|