ISSN 1584-1995   
Nr. 16   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
DIVERSE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


Coordonatori practică studenţi:
- Conf.dr. Valentin Orga
- Conf.dr. Ionuţ Costea

NUMĂRUL DIN MARTIE:
- Redactor şef: Eliza Man
- Redactor şef adj.:
   Stela Constantinescu
- Secretar: Mihaela Pop
WEBMASTER
Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
INFORMARE PROFESIONALĂ

INAUGURAREA NOULUI AMPLASAMENT AL BIBLIOTECII DE FILOSOFIE

Daniel Vlassa, Fazakas Tünde, Ciprian Lupşe
(Bibliotecari - B.C.U. "Lucian Blaga")

Luni, 16 martie 2009, la ora 13,00 a fost inaugurat noul amplasament al Bibliotecii de Filosofie. Aceasta se găseşte la parterul clădirii centrale a Universităţii "Babeş-Bolyai" (lângă Biblioteca de Geologie) şi funcţionează în sistem de acces liber la raft.

La eveniment au participat: Rectorul Universitaţii "Babeş-Bolyai", prof. univ. dr. Andrei Marga, directorul B.C.U. "Lucian Blaga", prof.univ.dr. Doru Radosav, prorectorul universităţii, prof.univ.dr. Nicolae Bocşan, d-na directoare dr. Olimpia Curta, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, conf.univ.dr. Ovidiu Ghitta, cadre didactice, bibliotecari, studenţi. S-au ţinut discursuri, au fost date interviuri pentru mass media locală.

Înfiinţată în 1950, biblioteca a funcţionat la primul etaj al clădirii universităţii clujene din strada Kogălniceanu nr.1 până în anul 2009. Cu toate că, prin statutul său, fondurile de peste 23000 de volume ale Bibliotecii de Filosofie sunt destinate consultării, în principal, de către studenţii Facultăţii de Filosofie, caracterul interdisciplinar al materiilor studiate în cadrul facultăţii a determinat o politică corespunzătoare a achiziţiilor de publicaţii. Aceasta face ca, fără să fie o bibliotecă specializată pe domeniile colaterale filosofiei, filiala să acopere prin colecţiile ei de cărţi şi periodice un spectru mai larg de subiecte, între care cele aferente ştiinţelor sociale şi politice, istoriei, psihologiei, pedagogiei şi jurnalisticii.

Mutarea bibliotecii s-a desfăşurat într-un timp record de două luni, primele demersuri legate de această acţiune fiind începute după data de 10 ianuarie 2009. N-a fost o simpla transbordare, ci şi o transformare a bibliotecii care funcţiona în sistem închis, acum existând acces liber la publicaţiile expuse la raft. Această acţiune face parte din politica promovată de biblioteca-mamă (B.C.U.) ca şi de instituţia-gazdă (UBB), şi care se încadrează în direcţia de evoluţie a bibliotecilor în epoca contemporană, aceea de a deveni mai atractive şi mai prietenoase cu utilizatorii, astfel încât informaţia căutată sa devină cât mai uşor accesibilă.

Trebuie apreciat aportul adus de conf. univ. dr. Alexander Baumgarten la întreaga acţiune, de la demersurile privind modernizarea bibliotecii (alocarea unui spaţiu potrivit, achiziţionarea mobilierului etc.) şi până la aşezarea publicaţiilor în rafturi, pe domeniile (temele) stabilite împreună cu acesta. Este remarcabil faptul că domnia sa a oferit pentru modernizarea bibliotecii o parte din banii alocaţi pentru un grant propriu de cercetare.

Pentru ca mutarea sa aibă loc în cel mai scurt timp, am fost ajutaţi efectiv de colegii de la alte biblioteci: Melinda Szasz şi Mara Todea de la Fizică, Gabriela Florescu şi Unige Ferencz de la Ştiinţe Politice, Ioana Draşoveanu, Cristina Cătuna şi Diana Pop de la Istorie Veche, Janko Tunde, Alina Nealcoş, Emil Salamon, Mariana Grosu, Carmen Goga de la Ştiinţe Economice, Gabriela Pralea, Eva Szegedi, Diana Moldovan de la Istorie odernă, Monica Baciu şi Adriana Bondor de la Geologie, Mihaela Bedecean de la Academia Română, studenţi (Berţi Cristian), doctoranzi (Lucian Eugen Pop, Laura Ilinescu, Adela Câmpean, Livia Bud şi cadre didactice (asist. Ştefan Maftei). La mutarea efectivă a publicaţiilor am fost sprijiniţi şi de administraţia UBB, care a mobilizat aprox. 50 de oameni.

Noul spaţiu cuprinde o sală de primire unde se află ghişeul, catalogul alfabetic, cel sistematic şi garderoba. Mai există o sală-depozit, oficiul de bibliotecă, unde se găsesc dulapuri cu publicaţii speciale, cu circulaţie lentă sau cu valoare mare şi mesele de lucru ale bibliotecarilor.

Urmează două săli de lectură cu acces liber la raft. Sălile au, împreună, 35 de locuri pentru cititori, numărul acestora putând fi extins până la 40. În prima sală cărţile sunt aranjate după cotă. Aici se află şi colecţiile de referinţe şi cele două calculatoare pentru utilizatori. În cea de-a doua încăpere publicaţiile sunt aşezate pe domenii ale filosofiei, dispuse cronologic: introducere în filosofie, culturi orientale, presocratici şi cultură greacă, Platon, Aristotel etc., curente ale filosofiei (filosofia vieţii, postmodernism, fenomenologie), estetică, etică, filosofia culturii, semiologie şi comunicare, filosofia religiei, filosofia dreptului, filosofie analitică, filosofia ştiinţei, logică, filosofie românească etc.



Mobilierul este nou, cu excepţia celui din oficiul de bibliotecă, unde au fost coborâte dulapuri din fostul spaţiu al bibliotecii.

Investiţia în noua bibliotecă nu s-a încheiat, urmând să fie achiziţionat sistemul de securitate dotat cu poartă magnetică şi camere de supraveghere, încercându-se apoi mărirea spaţiului de depozitare prin supraînălţarea rafturilor şi confecţionarea de pasarele pentru accesul la acestea şi, de asemenea, se vor achiziţiona calculatoare noi pentru public şi vor fi montate prize la fiecare loc din sala de lectură.

Articol de: Daniel Vlassa, Fazakas Tünde, Ciprian Lupşe
(Bibliotecari - B.C.U. "Lucian Blaga")

sus
webmaster@bcucluj.ro