ISSN 1584-1995   
Nr. 17   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
     FOCUS
     MERIDIANE
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
     BIBLIOTECI DE IERI ŞI DE AZI
     UNIVERS CULTURAL
     CĂRŢI SUB LUPĂ
CULTURA ÎN ALTE IPOSTAZE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


Coordonatori practică studenţi:
- Conf.dr. Valentin Orga
- Conf.dr. Ionuţ Costea

NUMĂRUL DIN APRILIE:
- Redactor şef:
     Monica-Gabriela Culic
- Redactor şef adj.:
     Nicolina Buzle
- Secretari:
     Lavinia Păcurar
     Roxana Bălăucă
WEBMASTER
Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
INFORMARE PROFESIONALĂ
- Meridiane -
"EUROPEANA - GÂNDIŢI-VĂ LA CULTURĂ"

Costel Dumitraşcu

Sub acest slogan s-a lansat cu ceva timp în urmă prototipul unui serviciu online, care îşi propune să ofere acces la moştenirea culturală a Europei.

Ideea realizării acestui proiect a venit în forma unei scrisori, trimise în 28 aprilie 2005 preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, având ca idee centrală faptul că "patrimoniul bibliotecilor europene este de o bogăţie şi de o diversitate fără egal, exprimând universalismul unui continent care, de-a lungul istoriei sale, a dialogat cu restul lumii. Cu toate acestea, dacă acest patrimoniu nu este digitizat şi făcut accesibil online, nu va putea să ocupe locul pe care îl merită în viitoarea geografie a cunoştinţelor. Acesta este motivul pentru care dorim să construim, pe baza acţiunilor de digitizare începute de numeroase biblioteci europene, ceea ce s-ar putea numi o bibliotecă digitală europeană, altfel spus o acţiune concertată de a organiza patrimoniul nostru cultural şi ştiinţific şi de a-l pune la dispoziţia publicului larg în cadrul reţelelor informatice mondiale..." Scrisoarea era semnată de Jacques Chirac, Silvio Berlusconi, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Gerhard Schroeder, Aleksander Kwasniewski şi Ferenc Gyurcsany.

Ca urmare a acestei iniţiative, la 30 septembrie 2005, Comisia Europeană şi-a făcut cunoscută strategia de realizare a unei biblioteci digitale europene, ca parte a politicii europene privind societatea informaţională. Au fost stabilite trei direcţii de acţiune: digitalizarea propriu-zisă, accesibilitatea online şi conservarea informaţiei digitale. Deoarece iniţiative de acest fel existau deja în numeroase state membre, acestora li s-a propus să îşi unească acţiunile într-un efort comun, evitându-se astfel eventualele incompatibilităţi. Pentru coordonarea şi finanţarea cercetării în vederea realizării bibliotecii digitale europene a fost lansat programul eContentplus care a funcţionat până la 31 decembrie 2008.

La 20 noiembrie 2008 a fost lansată biblioteca digitală europeană sub numele Europeana. Prin intermediul website-ului www.europeana.eu se oferea, la acea dată, acces la peste 2 milioane de cărţi, hărţi, înregistrări, documente de arhivă, picturi şi filme aflate în colecţiile bibliotecilor naţionale şi a altor instituţii culturale europene.

Organizaţiile şi instituţiile europene care au contribuit la realizarea bibliotecii Europeana, sunt considerate parteneri sau contributori. Partenerii sunt cei care au colaborat la crearea bibliotecii Europeana, iar contributorii sunt cei care au pus la dispoziţia realizatorilor proiectului conţinut digital. Printre cei mai importanţi parteneri şi contributori sunt: arhivele naţionale din majoritatea ţărilor europene, biblioteci naţionale, universitare sau de specialitate, muzee foarte cunoscute (Louvre, British Museum etc.) şi institute de cercetare. Singura organizaţie românească care a contribuit cu conţinut digital la Europeana este cIMec – Institutul de Memorie Culturală, instituţie care are ca principală misiune cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor informatice în domeniul patrimoniului cultural.

Website-ul www.europeana.eu este încă în stadiul de prototip, iar realizarea sa a început în iulie 2007. Dezideratul principal este ca în 2010, când se va lansa prima versiune finală, Europeana să constituie punctul de acces către aproximativ 10 milioane de item-uri digitale, care să reflecte într-o cât mai mare măsură, patrimoniul cultural european.

Interfaţa site-ului este simplă, putând fi afişată în 26 de limbi. În afară de partea de căutare sunt afişate pe prima pagină link-uri către cele mai noi elemente adăugate conţinutului bibliotecii Europeana, un navigator pe scală cronologică, cele mai recente căutări făcute de alţi utilizatori şi trimiterea de comentarii sau impresii către realizatorii proiectului. Fiind vorba de un proiect în stadiu beta de realizare, partea de feedback din partea utilizatorilor este una extrem de importantă.

Căutarea se face prin interogarea într-un câmp de căutare; există, de asemenea, opţiunea de căutare avansată, care pune la dispoziţia utilizatorului trei câmpuri de căutare, cu posibilitatea selectării elementelor de căutat şi a combinării lor cu ajutorul operatorilor booleeni şi, sau, nu.

Nefiind propriu-zis o bază de date, ci un punct de acces către conţinut digital deţinut de diverse instituţii de cultură europene, interogările pe Europeana au ca rezultat link-uri către site-urile organizaţiilor care găzduiesc efectiv informaţia digitală căutată.

Rezultatele căutărilor pe Europeana sunt fişiere text, imagini, audio sau video. Interogarea poate fi rafinată după tipul fişierului, limbă, ţara de provenienţă, dată şi furnizor, putând fi astfel eliminate rezultatele mai puţin relevante pentru utilizator. Cât priveşte cantitatea de informaţie pusă la dispoziţie prin intermediul bibliotecii Europeana menţionăm doar că, de exemplu, o căutare simplă după termenul Mozart, oferă 1.768 de rezultate (107 texte, 1362 imagini, 244 fişiere audio şi 55 de clipuri video). Desigur că, odată proiectul ajuns la versiunea finală, cantitatea de informaţie digitală va fi semnificativ mai mare.

O facilitate importantă oferită de Europeana este crearea unui cont de utilizator care permite, în afară de trimiterea de feedback către realizatorii proiectului, salvarea interogărilor făcute şi a rezultatelor acestor interogări sau adăugarea de descriptori pentru elementele căutate, precum şi salvarea acestor descriptori. Pentru utilizatorii înregistraţi va fi de asemenea posibilă intrarea în comunităţi virtuale, create în jurul anumitor sfere de interes, unde îşi vor putea împărtăşi ideile şi vor putea schimba impresii şi informaţii cu alţi utilizatori.

Aşadar, deşi aflat în stadiul de prototip, Europeana poate fi un instrument util oricărui utilizator de internet dornic să exploreze virtual colecţiile culturale ale Europei şi să descopere lucruri mai greu accesibile în alte moduri.

Iar dacă momentan documentele digitizate de către B.C.U. Cluj-Napoca pot fi vizualizate integral doar din reţeaua internă a bibliotecii, poate nu peste mult timp unul din modurile prin care se vor putea accesa va fi chiar www.europeana.eu

Sursa: www.europeana.eu

sus
webmaster@bcucluj.ro