ISSN 1584-1995   
Nr. 20   
   BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ "LUCIAN BLAGA" - CLUJ-NAPOCA | Număr curent | Arhiva | Opinii | Harta site | Pagina BCU |
RUBRICI
BIBLIOTECA ÎN ACTUALITATE
INFORMARE PROFESIONALĂ
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE
CULTURA ÎN ALTE IPOSTAZE
COLECTIV REDACŢIE
EDITOR COORDONATOR:
- Dr. Florina Ilis
MEMBRII FONDATORI:
- Adriana Szekely
- Liana Brânzaş Grigore


NUMĂRUL DIN MAI 2010:
- Redactor şef:
   Gheorghe-Sorin Ciuhuţă
- Redactor şef adj.:
   Cristian Şerban
- Secretar:
   Aurora-Mihaela Ciociu
WEBMASTER
- Liana Brânzaş Grigore

BIBLIOREV PRIN E-MAIL


Dacă doriţi să fiţi anunţaţi prin e-mail la apariţia noilor numere ale revistei, aveţi posibilitatea de a vă înscrie aici.


CĂUTARE ÎN ARHIVĂ

 
powered by FreeFind
CARTE, CULTURĂ, CIVILIZAŢIE

DESTINAŢII TURISTICE INTERNAŢIONALE
Studiu de caz: Africa de Sud

Articol de Alina-Maria Aleonescu
(AATCS, anul 2, Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor,
Universitatea Babeş-Bolyai)



Prezentarea generală a destinaţiei turistice

Localizare

Africa de Sud este o ţară situată în extremitatea sudică a continentului african. Este delimitată la Nord de către Namibia, Botswana şi Zimbabwe, la Est de către Mozambique, Swaziland şi Oceanul Indian, iar la vest are ieşire către Oceanul Atlantic. În partea de est se găseşte Lesotho, ţară înconjurată complet de către Africa de Sud.

Descriere şi caracterizare generală

Ţara are trei capitale: Cape Town - capitala legislativă, politică şi reşedinţa parlamentului, Pretoria - capitala administrativă şi reşedinţa guvernului şi Bloemfontein - capitala judiciară.

Africa de Sud este una dintre cele mai variate ţări africane din punct de vedere geografic, teritoriul său cuprinzând de la dealuri ondulatorii şi câmpii fertile, savane (în partea de est la Transvaal), până la deşertul Kalahari şi piscurile Munţilor Drakensberg. Opţiunile de aventuri sunt variate, însă accentul se pune pe turismul de safari. Pe lângă două dintre cele mai renumite rezervaţii din lume - parcurile nationale Kruger şi Kalahari Gemsbok - teritoriul Africii de Sud mai cuprinde vreo duzină de parcuri regionale şi rezervaţii mai mici. Contrar stereotipurilor pe care toată lumea le are în minte atunci când vine vorba de o ţară africană, Africa de Sud nu se caracterizeaza prin sărăcie şi nici un guvern instabil. Deşi zonele rurale rămân printre cele mai sărace şi mai primitive din lume, ţara începe să progreseze, cu toate că procesul de revenire după 46 de ani de aparhaid este incet. Africa de Sud deţine o infrastructură bine dezvoltată, o tehnologie şi facilităţi moderne. Deşi corupţia este un lucru des întâlnit, guvernul în general are o abordare pozitivă faţă de instituţiile democrate şi drepturile omului.

Africa de Sud este cunoscută pentru diversitatea sa de culturi, limbi, şi credinţe religioase. În Constituţia Africii de Sud sunt recunoscute 11 limbi oficiale, engleza fiind cea mai folosită în sferele comerciale, oficiale şi publice; cu toate acestea, este pe locul cinci între limbile materne. Populaţia Africii de Sud este de o mare diversitate etnică, având cele mai mari comunităţi de albi, indieni şi mulatri de pe continentul african. Cu toate ca 79,5% din populaţia Africii de Sud este neagră, acesta este alcătuită dintr-o mare varietate de grupuri etnice care vorbesc diferite limbi bantu, dintre acestea nouă au statut oficial. Un sfert din populaţie este în somaj şi trăieşte cu mai puţin de 1,25 $ pe zi.

Atracţii turistice

Principalele atracţii turistice ale ţării sunt: ţărmurile stâncoase de la Cape Town, priveliştea aridă de la Karoo, fermele impresionante de la Gauteng si Mpumalanga, vârfurile cu zăpada ale munţilor Drakensberg, dealurile înverzite şi plajele de la KwaZulu-Na . Cascada Victoria e una din minunile naturale ale lumii, ce reprezintă o destinaţie turistică foarte populară în rândul turiştilor.

Ţara deţine propriul Las Vegas, în Sun City, staţiunea cea mai cunoscută în ţară, unde se poate face safari, se poate juca golf sau se pot desfăşura activităţi subacvatice. Parcul Naţional Kruger, deţine unul din cele mai spectaculoase trasee din Africa de Sud, unde turiştii sunt plimbaţi cu autovehicule decapotabile printre animalele sălbatice precum: lei, leoparzi, girafe, turme de elefanţi şi tot felul de animele sălbatice.

Cape Town, e unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, înconjurat de un golf şi de plaje cu nisip alb şi fin. Oraşul e situat în extremitatea sudică a continentului, iar la câţiva kilometri de acesta se afla Insula Robben (unde Nelson Mandela a fost exilat pe o perioadă de 20 de ani) şi Gradina Botanică Kirstenbosch. Rezervaţia naturală Capul Bunei Sperante oferă o privelişte superbă asupra oceanului, o faună de excepţie şi poteci pentru drumeţii în natură. Străzile sunt pline de mall-uri, prăvălii cu obiecte de artizanat şi ţesături tradiţionale, case de modă, galerii de artă şi hoteluri de lux.

Pretoria, numit şi Oraşul Jacarandei datorită copacilor mov care colorează vara oraşul în mov, este împânzit de parcuri şi grădini, de străzi rezidenţiale şi clădiri publice impozante. Muzeul Transvaal deţine exponate ale istoriei naturale şi îl găzduieşte pe Dl. Ples, fosila australopitecă, găsită la Sterkfontein, leagănul umanităţii. Muzeul Mapungubwe al Universităţii, deţine artefacte din Epoca de Fier din zonă, rinocerul de aur, sceptrul de aur, ornamente din aur, fildeş şi ceramica chinezească.

Alte atracţii turistice sunt: Grădinile Botanice, Grădinile Zoologice Naţionale, Clădirile Guvernamentale, Rezervaţia Naturală Wonderboom, Monumentul Vortreker şi Rezervaţia Naturală Goenkloof. Johannesburg, numit şi Oraşul de Aur, e cel mai important centru financiar al continentului african. Acesta reprezintă o îmbinare între cultura africană, shopping şi viaţa de noapte trepidantă cu aventurile în aer liber şi siturile arheologice.

În împrejurimile oraşului pot fi văzute numeroase muzee, grote, rezervaţii naturale, sate tradiţionale cu culturi locale specifice, câteva mine de aur şi diamante şi leagănul umanităţii unde s-au desoperit fosile ale primului nostru strămoş, australopitecul. O mare parte a companiilor din Africa îşi au aici sediile centrale, iar Bursa din Johannesburg e una din cele mai importante din Africa. Atracţiile turistice sunt reprezentate de: Planetrariul Johannesburg, Soweto, Grota Sterkfontein, Biserica Ortodoxă Sf. Atanasie şi Parcul George Harrison. Capitala africană a distracţiei o reprezintă Durban, datorită climatului său subtropical, a plajelor cu nisip fin şi a apei calde şi curate a Oceanului Indian. Grădina Zoologică Fitzsimon deţine peste 120 de specii diferite de şerpi, broaşte ţestoase, iguane şi crocodili. Rezervaţia Naturală Umtamvuna deţine aproximativ 1300 de specii de plante iar potecile sale înguste duc la platouri de unde se poate admira panorama oraşului. Districtul India adăposteşte moschei, pieţe, bazaruri şi un centru al ritualurilor tradiţionale zuluse. Aici se află Moscheea Jumah, care e cea mai mare din emisfera sudică.

Poziţionare în cadrul concurenţei între destinaţii

Africa de Sud nu reprezintă una dintre cele mai căutate şi faimoase destinaţii turistice, primele locuri în topurile mondiale de turism fiind ocupate fără îndoială de Franţa, Grecia, Egipt etc. Viitorul însă prevede planuri mari pentru aceasta ţară căreia începe să i se acorde o atenţie tot mai mare. în decembrie 2009, faimosul concurs al frumuseţii Miss World a fost găzduit în capitala financiară şi comercială a Africii de Sud, Johannesburg, care a atras bineînţeles, un număr mare de vizitatori. Anul 2010 reprezintă şi el un avantaj pentru această destinaţie turistică datorită găzduirii Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2010, care, conform preconizărilor companiilor de turism specializate şi nu numai, va atrage foarte mulţi fani ai fotbalului şi turişti deopotrivă.

Conform informaţiilor oferite de compania British Airways referitor la cele mai vizitate 10 destinaţii turistice din lume pentru 2010, Cape Town din Africa de Sud ocupa locul I. Acest lucru se datorează faptului că oraşul va fi gazda Campionatului Mondial de fotbal FIFA 2010 în luna iunie şi conform celor de la British Airways, aproape o jumătate de milion de suporteri sunt aşteptaţi să ajungă acolo. Cape Town precedă astfel în acest top destinaţii ca Istanbul (Turcia) - locul 2 - şi Las Vegas (S.U.A) - locul 3.

De asemenea, Cape Town reprezintă unul dintre cele mai căutate şi vizitate locuri din lume pentru practicarea surfing-ului de către turiştii dornici de aventură. Africa de Sud apare în topul destinaţiilor turistice pentru anul 2010 a celor mai cunoscute companii de turism, cercetare a pieţei sau jurnalism la nivel mondial: ghidul turistic Lonely Planet, cotidianul american New York Times, revista Forbes etc. Totodată, profitând de avantajul organizării Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2010, la Târgul Internaţional de Turism 2010 de la Berlin, standul Africii de Sud a fost astfel conceput încât să impresioneze atât turiştii vizitatori, cât şi fanii fotbalului, târgul fiind o oportunitate deosebită pentru Africa de Sud de a-şi etala frumuseţile.

Profil-tip turism specific

Tipul de turism specific Africii de Sud este, fără îndoială, turismul safari sau de vânătoare, o variantă a turismului de aventură. Turismul safari este o categorie de clasificare a turismului în funcţie de potenţialul turistic şi baza de servire.

Turismul de safari reprezintă o expediţie de vânătoare sau de observare a vieţii sălbatice în Africa Centrală, necesitând deplasarea cu autovehicule speciale, echipament de campare şi provizii de alimente, precum şi prezenţa unui ghid sau vânător profesionist. De asemenea, safari-ul poate fi practicat şi ca un raliu automobilistic desfăşurat pe drumuri specifice Africii în condiţiile naturale caracteristice. Acest tip de turism este răspândit mai ales în Africa, dar şi în zone ca S.U.A., Canada şi unele ţări europene: Rusia, Serbia, Armenia, Groenlanda, Anglia, Letonia, Croaţia, Macedonia, Bosnia, Azerbaijan, Ungaria, Spania, Islanda, Slovenia, Austria. Kenya este însă ţara de origine a safariu-lui şi a documentarelor despre viaţa sălbatică.

Africa de Sud oferă turiştilor o experienţă naturală, în care principalele frumuseţi aparţin florei, faunei şi reliefului. Aici se găsesc peşteri, trecători, leoparzi, bivoli, plante exotice. În octombrie înfloresc arborii jacaranda, petalele lor parfumate încărcând aerul cu un miros placut.

Bibliografie

  1. http://www.destinatiieuropene.ro/poze/africa-de-sud/
  2. http://www.descopera.ro/dpedia/africa/1012668-africa-de-sud
  3. http://www.traveldailynews.com/pages/show_page/34930-British-Airways-unveils-top-ten-travel-destinations-for-2010
  4. http://www.travelwires.com/wp/2010/03/destination-south-africa-grabs-attention-at-itb-berlin/
  5. http://www.tripwala.com/travel-news/news-miss-world-cheers-on-south-africa-at-itb.html
  6. http://www.turism-360.ro/sejur/turism/kenya/safari-/lacuri-lei-si-leneveala_4212.html
  7. http://turism.acasa.ro/articole/6459-africa-de-sud-un-safari-la-sfarsit-de-toamna.html
  8. http://www.infotravelromania.com/dictionarturistic2.php?litera=S
  9. http://www.safariinternational.com/en/hunting-in-europe.htm
  10. http://www.ifeel.ro/c_africa-de-sud-tara-cu-trei-capitale.html
Sursa imaginii . http://www.destinatiieuropene.ro/poze/africa-de-sud/

webmaster@bcucluj.ro