ACTIVITĂŢILE CULTURALE - O MODALITATE DE COMUNICARE CU UTILIZATORII BIBLIOTECII
Articol de Maria Panea (bibliotecar, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj)
Comunicarea este o componentă fundamentală a societăţii contemporane. Aceasta reprezintă de fapt liantul, structura relaţională care adună în ghem firele acestei lumi, menţinându-i coeziunea, felul de a fi, chiar şi atunci când susţine disputa, conflictul.
În cadrul societăţii umane, considerată ca o structură de relaţii sociale, nimic nu se poate închega, nu poate exista fără comunicare şi asta pentru că insăşi gândirea este o formă de comunicare, fie şi numai cu sine însuşi.
Fenomenul comunicării a fost , este, şi va rămâne unul fundamental, cu atât mai mult într-un context unde timpul însuşi pare a fi dependent de modul în care circulă informaţia.
În fapt nu există o separare totală între informaţie şi comunicare. Teoreticienii acestor două concepte au stabilit nu numai apropierea, ci chiar o convergenţă posibilă între două concepte. Comunicarea implică informaţia, pentru că informaţia nu poate fi concepută decât comunicată.
Biblioteca publică este un spaţiu unde se comunică intens şi divers, iar aici avem în vedere, în primul rând relaţiile cu publicul, întru-cât o bibliotecă înseamnă un sistem de relaţii cu instituţiile şi publicul pentru care a fost infiinţată.
Relaţiile comunicaţionale stabilite şi dezvoltate în bibliotecile publice, vizează informarea, socializarea, educarea şi confortul psihologic al utilizatorului. Biblioteca este o instituţie creatoare de evenimente, de situaţii comunicaţionale utile din toate punctele de vedere ale utilizatorului. În acest context putem defini profesia de bibliotecar ca fiind o profesie de relaţii, de comunicare şi contact. Aproape în toate situaţiile, bibliotecarul are rolul de intermediar, activitatea sa se plasează în sfera relaţiilor, a comunicării şi a contactelor.
Pornind de la aceste considerente, echipa din cadrul secţiei Împrumut pentru Adulţi, a iniţiat un proiect Dialoguri culturale, care se adresează publicului adult, pensionarilor, casnicelor, persoanelor care provizoriu nu sunt angajate în câmpul muncii, profesorilor şi tinerilor adulţi, care au alte necesităţi culturale decât cele de studiu.
Scopul principal al proiectului este conştientizarea cititorilor fideli şi mai ales al celor potenţiali de necesitatea de a include biblioteca alături de alţi factori culturali-educativi în preocupările permanente, pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare şi socializare, prin organizarea de întâlniri şi dialoguri, punerea în valoare a cadrului ambiental al bibliotecii ca spaţiu de dialog cultural, de promovare a valorilor locale şi a interesului pentru lectură. Principala miză a acestor activităţi este promovarea dezbaterii de idei, a cărţilor de succes şi a autorilor meritorii, a tinerilor scriitori, a personalităţilor locale din diferite domenii şi a oamenilor de cultură.
Pentru anul 2010, echipa şi-a inclus în programul de activitate o paletă bogată de activităţi.
Temele propuse sunt în principal pliate pe Calendarul aniversărilor, şi grupate sub generice diferite:
- Figuri universitare clujene
- Luna literaturilor europene
- Luna literaturilor asiatice
- Terapii alternative
Sub genericul Figuri universitare clujene, în prima parte a anului s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- D.D.Roşca - filosof şi profesor universitar - masă rotundă.
Invitat prof. universitar dr. Vasile Muscă;
- Ioan Aurel Pop- istoric, academician-activitate interactivă realizată cu elevi;
- Victor Papilian, omul şi opera
Invitaţi: Mircea Popa - critic literar
Constantin Cubleşan - scriitor
Anca Băltaru- lt. Col.
În seria evocări semnalăm activitatea:
- ,,Martiri ai neamului românesc - Iuliu Hossu"- cardinal greco-catolic
Invitaţi: conf. univ.dr. Alin Sebastian Tat
pr. Horaţiu Cipleu
Lansare de carte:
- Ultimii primitivi - note de călătorie şi documentar, a prezentat Hanna Bota
- Lansarea volumului de poezii Poeme pentru Yerutonga - autor Hanna Bota
Prezintă Ovidiu Pecican - scriitor
Săptămâna francofoniei a fost marcată de următoarele activităţi:
- Autori francezi în colecţiile bibliotecii; expoziţie de carte
- vizionare - ,, Micul prinţ "- ecranizarea povestirii scrisă de Antoine de Saint-Exuperry
- semnificaţia Zilei francofoniei - prezintă Claudiu Groza - critic de film
- vizionare filme de animaţie
- Activitate realizată în colaborare cu Centrul Cultural Francez
Luna literaturilor europene a fost marcată prin simpozionul:
- Alessandro Manzoni - 225 ani de la naştere
Comunicare susţinută de prof. Laszlo Alexandru
În perioada următore vom continua întâlnirile cu scriitori şi personalităţi culturale, activităţi de dezbatere pe terapii alternative, luna noiembrie va fi dedicată literaturilor asiatice.
Activităţile desfăşurate până la această dată, au fost foarte bine primite de către utilizatorii bibliotecii, participarea în număr mare confirmă acest fapt.
Exemplificăm cu câteva imagini de la manifestările desfăşurate:
Notă: pozele fac parte din arhiva foto a Bibliotecii
|