La Editura Presa Universitară Clujeană, Colectia Philobiblon, a apărut recent lucrarea Olimpiei Curta, Metode traditionale si moderne de regăsire a informatiei în biblioteci(1). Rod al unei sustinute munci de cercetare, această lucrare este în plus si valorificarea unei experiente de exceptie, autoarea fiind sef al laboratorului de informatică al BCU Cluj, un punct nodal în care se întîlnesc eforturile ce vizează modernizarea tuturor activitătilor de bibliotecă si în special una de importantă majoră, aceea de regăsire a informatiei. Decurge de aici o calitatea deosebită a lucrării, si anume permanenta raportare la situatia concretă din bibliotecă, la mijloacele de regasire a informatiilor pe care le are la dispozitie orice utilizator al BCU Cluj. Astfel, consideratiile teoretice capătă aici o valoare sporită, prin situarea lor în contextul realitătii practice si al efortului de a moderniza pentru a obtine un plus de eficientă.
Prima parte a lucrării trece în revistă metodele traditionale de informare: informarea directă, diverse forme de îndrumare, consultarea unui sistem de cataloage si utilizarea lucrărilor bibliografice. De remarcat concizia si claritatea formulărilor, aspect ce face ca lucrarea să fie usor de parcurs. Din numeroasele surse consultate autoarea sintetizează sau preia cu discernămînt ceea ce este demn de retinut, definind succint termeni ca: lucrări bibliografice, cataloage de bibliotecă, literatură de referintă, enciclopedii, dictionare, sinteze documentare, etc. Este vorba despre termeni frecvent utilizati în practica biblioteconomică, dar insuficient de clar conceptualizati în teoria de specialitate de la noi.
O pondere mai mare în spatiul lucrării îl detine partea a doua, Metode moderne, care, după o scurtă definire si caracterizare a sistemelor integrate de bibliotecă, se referă în principal la resursele moderne de informare: cataloage online, baze pe CD-ROM si Internet. În cadrul subcapitolului consacrat cataloagelor online, se face o prezentarea a catalogului online al BCU Cluj, un web OPAC oferit de sistemul integrat de bibliotecă ALEPH, cu o prezentare detaliată a derulării procesului de căutare si a facilitătilor pe care le oferă.
Capitolul următor, consacrat unui studiu comparativ între catalogul traditional, catalogul online, CD-ROM si Internet sustine, o dată în plus, preocuparea autoarei de a conferi lucrării o utilitate practică. Acest studiu comparativ are ca punct de plecare un chestionar aplicat beneficiarilor bibliotecii universitare clujene pe o perioadă de patru ani, din mai 1998 pănă în 2001 si încearcă să contureze o imagine obiectivă si un feed-back asupra noilor instrumente de informare în comparatie cu cele traditionale. Chestionarele au fost culese si prelucrate în EXCEL, iar datele au fost prezentate în formă grafică ceea ce a facilitat analiza si interpretarea lor. Rezultatele chestionarului continînd date si concluzii aplicabile organizării si evaluării activitătii din bibliotecă în ansamblul ei, fac subiectul ultimului capitol al volumului. Lista lucrărilor consultate merită atentia celor interesati să găsească noi surse de informare din domeniul acoperit de tematica abordată.
Lucrarea Olimpiei Curta evidentiază schimbările apărute în bibliotecă si în serviciile prestate pentru beneficiari. Aceste schimbări sunt remarcate mai ales de cei care revin în bibliotecă după mai multă vreme. Elementele de noutate sînt pentru ei: catalogul online, bazele de date pe CD-ROM si Internet, bazele de date bibliografice consultabile online, serviciile de informare la distantă: serviciul de referinte prin e-mail (refer@bcucluj.ro) serviciul de bibliografii la cerere (documentare@bcucluj.ro). Fără a face aprecieri superlative, este un început bun, care va schimba fata bibliotecii. Nu cred că este important că toate acestea tipuri moderne de servicii există în bibliotecă, ci faptul că ele sunt deosebit de utile, că ajută efectiv la aflarea informatiilor de care beneficiarii bibliotecii au nevoie. Olimpia Curta este unul din promotorii acestor schimbări, multe i se datorează si lucrarea ei probează încă o dată acest lucru, esentializînd, definind, clarificînd, evaluînd, propunînd solutii.
Asadar, o lucrare utilă si interesantă nu doar pentru bibliotecari sau pentru studentii facultătilor si colegiilor de biblioteconomie, ci si pentru beneficiarii bibliotecii, servind drept ghid în cunoasterea si utilizarea serviciilor de bibliotecă.
De mentionat în plus că lucrarea este disponibilă si în format electronic la adresa: http:// www.bcucluj.ro/re/oc/met_bib
(1) Olimpia Curta. Metode traditionale si moderne de regăsire a informatiei în biblioteci. Traditional and modern methods of information retrieval in libraries, Cluj Napoca: Presa Universitară Clujeană, 2004
Trimiteti comentarii la acest articol
Cititi comentarii la acest articol
sus
|