In zilele de 24 si 25 martie 2004, la sediul Bibliotecii Judetene "Octavian Goga" din Cluj-Napoca s-a desfasurat seminarul international "Biblioteca publica, managementul afacerilor si proprietatea intelectuala" organizat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.), in colaborare cu Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. La seminar au participat reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, bibliotecilor publice din tara, ai unor biblioteci din invatamantul superior, ai O.S.I.M., O.R.D.A., O.M.P.I. si cadre didactice universitare.
Dupa discursurile de deschidere, Mariana Mosoianu si Stefana Teodorov, din partea Bibliotecii O.S.I.M., au sustinut prelegerea "O.S.I.M. si bibliotecile publice - trei ani de colaborare; proiectii in viitor" in care au prezentat sistemul de parteneriat al O.S.I.M., motivele pentru care au fost alese ca partenere bibliotecile publice, modul in care s-a nascut parteneriatul acesta, cum este structurat parteneriatul, rezultatele colaborarii cu bibliotecile judetene, actiunile desfasurate in cursul anului 2003, proiecte de viitor, dintre care un loc important il ocupa extinderea conventiei pentru colaborarea cu bibliotecile universitare, si evolutia bibliotecii O.S.I.M. de la traditional la modern si de la biblioteca la centru de informare asupra proprietatii intelectuale. Autoarele s-au referit la elaborarea unui proiect pentru Programul Phare - orizont 2005-2006 - de catre bibliotecile partenere si O.S.I.M., la realizarea caruia ar putea participa, cu beneficii pentru ambele parti, si Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga".
Rodica Parvu, director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, a vorbit despre "Dreptul la informare si limitele dreptului de autor", facand referiri la responsabilitatea profesionala a bibliotecarilor in raport cu dreptul de autor (accesul liber la informatie si gratuitatea informatiei), argumente privind exceptiile pentru bunele uzante (dreptul de autor incurajeaza potentialii autori sa creeze opere noi), dreptul la informare si dreptul de autor din perspectiva legiuitorului roman, revolutia digitala (sau numerica) si durata protectiei operelor, imprumutul public si bazele de date.
Ovidiu Dinescu, sef Serviciul Analize si Sinteze Documentare din cadrul O.S.I.M., a sustinut expunerea pe tema "Serviciile oferite de O.S.I.M. si partenerii sai", care a cuprins urmatoarele teme: informatiile de proprietate industriala, cunoasterea preocuparilor de viitor ale concurentei, directiile in care se folosesc informatiile de proprietate industriala in managementul companiei, importanta protectiei proprietatii industriale, sfera de aplicabilitate si avantajele utilizarii informatiilor din domeniul proprietatii industriale si serviciile oferite de O.S.I.M. in domeniile: brevete de inventie, marci, desene si modele industriale si servicii conexe.
Au mai prezentat lucrari Gabor Karetka, seful Centrului de Cunoastere si al Bibliotecii Electronice, O.M.P.I. "De la biblioteca traditionala la centrul de cunoastere" si "Mijloacele de informare intr-un centru de cunoastere"), Jozsef Kocsis, Universitatea "Babes-Bolyai" "Sistemul de protectie al marcii comunitare"), Bogdan Boreschievici, director Colectie Nationala, Informatica, Servicii din cadrul O.S.I.M. "Publicatiile oficiale de PI de la Galaxia Guttenberg la Galaxia Internet") si Georgeta Dodu, Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Cluj-Napoca "Biblioteca Judeteana 'Octavian Goga' si accesul la informare").
Problemele cuprinse in prelegeri au fost dezbatute pe larg in cadrul discutiilor.
Trimiteti comentarii la acest articol
Cititi comentarii la acest articol
sus
|