Numar curent    Arhiva    Opinii    Redactia    Harta revistei        Pagina BCU                          Nr. 9 (2004)

CARTE,CULTURA,CIVILIZATIE
STAGII PROFESIONALE
REUNIUNI PROFESIONALE
PAGINA DE GARDA

BIBLIOREV PRIN E-MAIL

Daca doriti sa fiti anuntati prin e-mail la aparitia noilor numere ale revistei, aveti posibilitatea de a va inscrie aici.


CAUTARE IN ARHIVA


powered by FreeFind

LISTE DE DISCUTII



STAGII PROFESIONALE
Periplu prin bibliotecile elvetiene

Gabriela Morarescu
sef serv. bibl. Biol.,Geogr.,Geol., BCU Cluj

În perioada 3 - 7 august 2003 am vizitat Biblioteca ETH si alte biblioteci elvetiene, având ca obiectiv informarea asupra organizării serviciilor acestor biblioteci, asupra colectiilor si activitătilor de bibliotecă, a dotărilor tehnice si a serviciilor către utilizatori.

Biblioteca ETH deserveste Institutul de Tehnologie al Federatiei Elvetiene, o institutie de o mare importantă în învătământul universitar elvetian, cu 12000 de studenti si aprox. 350 de cadre didactice, cu două locatii (campusuri) si 16 facultăti.

Biblioteca ETH îndeplineste functia de bibliotecă universitară, dar si cea de centru national de informare în stiintă si tehnologie, beneficiarii ei fiind:

  • studentii si cadrele didactice si cercetătorii de la ETH;
  • studentii, cadrele didactice si cercetătorii de la alte universităti;
  • cercetători din diferite unităti industriale;
  • orice persoană peste 16 ani interesată de colectiile bibliotecii.

Utilizatorii beneficiază de aceleasi servicii, indiferent de categorie, inscriindu-se gratuit si respectând termenele de returnare a publicatiilor (28 de zile cu prelungire automată dacă publicatia nu e cerută de altcineva - pt. monografii, publicatii seriale si microformate; pentru periodicele curente 3 zile, cu prelungire automată, în aceleasi conditii, de 14 zile). Publicatiile din sala de lectură, colectiile speciale si bibliografiile pot fi consultate doar în sălile destinate.
Numărul de posturi de bibliotecari: 157

Biblioteca detine:

  • 2.750.000 vol. monografii si reviste (vol. legate); 2.133.000 vol. microformate;
  • 305.000 atlase si hărti geografice; 242.000 manuscrise; 1200000 fotografii;
  • 6600 documente audio-video; 4600 CD-ROM si alte doc. electronice;
  • 6000 vol. reviste curente (3200 reviste electronice - full text)
  • 120 baze de date consultabile în retea
  • Nr. înregistrărilor în catalog: 49500
  • Sistemul de bibliotecă: ALEPH 500
  • Reteaua informatică din care face parte ETH, alături de alte bilioteci elvetiene care folosesc sistemul de bibliotecă Aleph: NEBIS

Nu se mai fac fise pentru catalogul traditional din 1976; toate publicatiile vor fi reflectate in catalogul electronic în anul 2006 (retroconversia este făcută în Filipine, de către personal nespecializat, contra cost - 2 USD/fisă).

În achizitionarea noilor publicatii se pune accent pe publicatiile electronice, cărtile având alocat un fond restrâns.

Biblioteca ETH are un sediu central, biblioteci specializate direct apartinătoare (arhitectură, geologie), colaborează pe baza unui contract cu biblioteci cum ar fi cea de silvicultură si cea de economie si are o colaborare si cu biblioteci apartinătoare unor institutii de cercetare si/sau departamente (biblioteca de chimie-biologie).

În structura organizatorică a bibliotecii ETH se disting următoarele servicii:

  • Întocmire proiecte
  • Secretariat
  • Biroul de resurse umane
  • Biroul finante-contabilitate
  • Marketing
  • Colaborare cu consortiul
  • Servicii specifice de bibliotecă:
    • Compartimentul IT
    • Dezvoltarea colectiilor: referenti de specialitate, achizitii, preluare publicatii (inventariere), donatii/schimb, resurse electronice
    • Relatii cu publicul
    • Colectii speciale
    • Biblioteci descentralizate (specializate)

Echipamentele tehnice din dotarea Bibliotecii ETH: statii (PC -uri) pentru consultarea cataloagelor electronice, a altor resurse electronice si de navigare pe Internet, echipamente audio-video pentru consultarea documentelor de acest tip, cititor de microformate (si microfise), scanner, copiatoare. Există săli în care utilizatorii îsi pot folosi propriul echipament electronic.

Un alt spatiu deosebit de căutat de către utilizatori este cel al sălilor de dezbatere, situate la un alt nivel, săli dotate cu publicatii de referintă si mese spatioase, necesare realizării unor proiecte de grup. Livrarea documentelor (Document delivery)

În cadrul serviciilor oferite utilizatorilor se pune mare accent pe comandarea si livrarea documentelor pe cale electronică: prin intermediul sistemului de bibliotecă ALEPH 500 si prin serviciul specializat SUBITO, serviciu contractat de ETH (se plăteste 0,43 EUR / comandă pt. studenti si 1,53 EUR / comandă pt. institutii).

Serviciul de livrare a documentelor include sortarea cererilor utilizatorilor (softul de sortare : DOD), trimise pe cale electronică prin intermediul sistemului de bibliotecă (de către utilizatorii ETH) sau prin e-mail (serviciul SUBITO- pentru celelalte categorii de utilizatori), sortare ce constă în modul de livrare preferat de utilizator a documentului cerut.

Tarifele pentru livrarea electronică sau prin postă se stabilesc de către bibliotecă si se aduc la cunostinta beneficiarilor.

Astfel, acest serviciu include următoarele posibilităti:

  • Livrarea unui articol dintr-o anumită publicatie se scanează sau se fotocopiază si se poate trimite sub forma electronică, prin e-mail (fisier txt cu formularul de comanda si fisier pdf printabil), cale preferată de majoritatea utilizatorilor
  • Livrarea publicatiilor prin postă sau curierat (dacă publ. trebuie trimise la domiciliul utilizatorului sau trebuie să fie ridicate de către utilizator de la ghiseul altei biblioteci din retea)
  • Trimiterea publicatiilor cerute la ghiseul de relatii cu publicul (unde se pot face si restituirile - chiar la altă bibliotecă din retea), unde se păstrează 7 zile pentru a fi ridicate de utilizator
  • În caz de nerestituire la timp se întocmesc 3 somatii, iar dacă nici atunci nu se restituie publicatia, aceasta se înlocuieste de către bibliotecă dacă costă < 50 CHF sau, dacă costă > 50 CHF , se înlocuieste dar se si stabileste o taxă de penalizare a utilizatorului si i se suspendă acestuia legitimatia până la plata taxei.


Biblioteca de Geologie

În ceea ce priveste bibliotecile specializate apartinătoare Bibliotecii ETH, acestea functionează aproximativ la fel cu bibliotecile filiale de la noi, având locatia apropiată facultătii deservite, personal de deservire a publicului si organizarea fondurilor si personal de specialitate care îsi aduce contributia la indexarea publicatiilor de specialitate.

Are acces liber la raft, iar cadrele didactice si cercetătorii au acces la bibliotecă chiar dacă aceasta este închisă (pe baza unei cartele de acces). În general, publicatiile se pot împrumuta (chiar serialele) conform regulamentului pt. utilizatori, iar acest lucru se poate înregistra automatizat chiar de către cititor. Totul se bazează pe o mare încredere si responsabilitate din partea bibliotecarilor si a cititorilor. Aici se cataloghează doar donatiile directe (acestea fiind însă de o importantă redusă).

Biblioteca de Arhitectură

Are un aspect foarte modern, rafturi cu acces liber, cataloage traditionale alfabetice si tematice, spatii de lectură si de multiplicare a documentelor dorite, spatii destinate expunerii de machete (lucrări) ale studentilor.

Biblioteca de Chimie

Se pune foarte mare accent pe instrumentele automatizate de căutare a informatiilor si a documentelor dorite.

Conditiile de functionare, cadrul de desfăsurare a activitătii si mai ales dotarea tehnică scot în evidentă mari diferente între Biblioteca ETH si BCU "L.Blaga", dar se pot căuta solutii noi inspirate din această constatare, mai ales pentru îmbunătătirea activitătii de livrare a publicatiilor (documentelor).

(continuare in numarul urmator)

Trimiteti comentarii la acest articol
Cititi comentarii la acest articol

sus

webmaster@bcucluj.ro
Toate drepturile rezervate