Submitted by webmaster on
Expoziția deschisă în luna septembrie la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de învățământ superior în Transilvania, oglindește începuturile Școlii de istorie din cadrul universității clujene. Ele au stat sub auspicii bune încă din anul 1919, în faza eforturilor de întemeiere a Universității Daciei Superioare, când un mare istoric – Vasile Pârvan – s-a implicat decisiv în crearea noii instituții de învățământ superior de la Cluj și în conturarea liniilor ei directoare.
Prin selecția operată, expoziția își propune să reflecte profilul intelectual și munca întemeietorilor catedrelor de istorie de la Cluj. Personaje remarcabile și specialiști de primă mână, Alexandru Lapedatu, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Nicolae Bănescu, Emil Panaitescu, Constantin Marinescu și alții au pus bazele principalelor direcții de predare și cercetare în câmpul istoriei, la nou creata universitate clujeană. O atenție specială a fost acordată și institutelor de istorie, de la înființarea lor până la reforma învățământului din 1948. Nici viața studențească din perioada interbelică nu a fost neglijată. Câteva panouri prezintă „instantanee”, momente din studenția unora dintre marii istorici formați la Universitatea din Cluj.
Expoziția reunește materiale publicate deja, dar și o bună parte de materiale inedite, aflate în colecțiile și arhivele bibliotecii și ale Facultății de Istorie din Cluj.