Cui îi e frică de era digitală?

Daniel Vlassa

șef serviciu - Biblioteci filiale II

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

Da, au apărut schimbări. Deși activitățile sunt în general aceleași, a apărut activitatea de digitizare (digitalizare), cu toate fazele pe care le presupune și care a însemnat un real efort din partea angajaților pentru a fi învățate. S-a modificat ponderea activităților. A scăzut timpul acordat pentru activitățile cu utilizatorii (circulația documentelor, permise, vize, lichidări etc.) și a crescut timpul dedicat în special digitizării și catalogării documentelor, conform deciziilor conducerii instituției. Activitățile cu utilizatorii se desfășoară preponderent on-line. Pot să spun că a fost o perioadă dificilă și stresantă. Și continuă, pentru că pandemia asta nu s-a încheiat.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

Peste 10 ani, dacă totul va fi în regulă, voi fi pensionar, dar cred că bibliotecile vor supraviețui asaltului digitizării. Sunt mulți utilizatori care ne întreabă frecvent dacă și când vom deschide sălile de lectură, explicând că preferă să lectureze din cărți și în atmosfera bibliotecii tradiționale.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Cum am arătat și mai sus, nu cred în sfârșitul cărții tradiționale. Și biblioteca tradițională va continua să existe, chiar dacă va trebui să se adapteze, să ofere servicii noi utilizatorilor. Din experiența de aproximativ un an de când lucrăm mult mai mult pe calculator decât am făcut-o până acum, pot spune că ne-am adaptat rapid la noile cerințe (lucrăm on-line, și de la serviciu și de la domiciliu, întâlnirile -ședințe, consultări, cursuri etc. - le desfășurăm tot on-line). Am pus la dispoziția utilizatorilor platforma cu bibliografiile digitizate ale cursurilor, care se apropie de suma de 30.000 de documente. Mie nu-mi place în mod deosebit acest lucru (mă refer la activitatea asta care se desfășoară preponderent prin intermediul calculatorului), dar ...ne-am adaptat...studenții au la dispoziție o bază pentru a putea lectura și învăța în această perioadă în care accesul în biblioteci este restricționat sau redus.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Se va adapta, după cum am spus, va fi capabil să facă față atât cererilor specifice muncii tradiționale în bibliotecă, cât și noilor tendințe (digitizare, automatizare, adaptare la tehnologiile care se modifică tot timpul). În 1990, când am intrat în bibliotecă, proaspăt angajat, totul se făcea cu ajutorul mașinii de scris (fișe, redactare de documente etc.) și unde am ajuns astăzi... Dacă noi, cei de astăzi, am reușit, cred că așa se va întâmpla și de acum încolo.