Cui îi e frică de era digitală?

Dr. Nicoleta-Roxana Dinu

Serviciul Dezvoltare instituțională
Biblioteca Națională a României

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

În ceea ce mă privește, pandemia nu a adus nicio schimbare în activitățile pe care le desfășor.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

Ca și până acum - dornică de a fi în pas cu noutățile din domeniu, de a participa la evenimente naționale și de peste hotare, cu scopul de a intra în contact cu alte biblioteci și de a cunoaște bunele practici oferite de acestea și, bineînțeles, deschisă spre a testa și folosi noi forme tehnologice de comunicare/ desfășurare a activităților profesionale.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Deși pandemia de Covid-19 și-a pus amprenta asupra gradului de utilizare a cărții și a celorlalte tipuri de documente pe suport hârtie, existente în colecțiile unei biblioteci, acestea nu vor dispărea. Dorința utilizatorului de a frunzi paginile, simți mirosul generat de combinația dintre hârtie și tuș, iar, în același timp, de a nu-și obosi vederea, chiar dacă este absorbit ore întregi de conținut, va rămâne vie și de acum înainte.
Totuși, pandemia ne-a ajutat (sau ar trebuie să ne ajute) să înțelegem că partea digitală nu trebuie neglijată, ba mai mult, trebuie îmbunătățită și dezvoltată – vorbesc aici atât de creșterea numărului de documente electronice, documente digitizate, de licențe pentru baze de date științifice, care să fie accesate de la distanță, cât și de achiziționarea de tehnologii moderne, necesare comunicării și derulării activităților în bibliotecă.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Odată cu apariția calculatorului (marcându-se, astfel, începutul erei digitale), bibliotecarul s-a văzut nevoit să-și actualizeze, în permanență, cunoștințele despre noile tehnologii, aplicații, software-uri, platforme de comunicare pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor săi. Lucrul acesta a devenit o obișnuință, în ziua de azi, pentru un adevărat specialist care dorește să se ridice la cele mai înalte standarde profesionale.
Având, deja, experiență în utilizarea instrumentelor informatice (am lucrat câțiva ani în Biroul „Biblioteca Digitală”), nu am încetat în a-mi îmbunătăți cunoștințele existente și în a dobândi altele noi, prin participări la evenimente profesionale și prin absolvirea de cursuri de perfecționare profesională, organizate de către instituții de renume internațional.