Colecții Speciale

Exponatul lunii iunie

Pedagogul Europei - astfel ar putea fi supranumit Johannes Amos Comenius (în limba lui maternă: Jan Amos Komenský), primul pedagog modern de rang european. Născut la 28 martie 1592 în orășelul ceh Nivnic, a rămas devreme orfan, astfel Frații Cehi au avut grijă de educația lui. După studii la Universitatea din Heidelberg, între anii 1618–1621 a fost preotul și directorul școlii orașului german Fulnek, unde a dobândit practica pedagogică, pe care a teoretizat-o în lucrările sale de-a lungul întregii cariere. Primele sale opere pedagogice (Janua, 1631, Didactica magna,  în limba cehă a apărut în anul 1632, în latină 1638, Pansofia, 1637) i-au creat un renume în toată Europa. În anul 1641 a fost chemat la Londra pentru reformarea sistemului școlar englez, iar între anii 1642-48 în Suedia, în orașul Elbing, pentru a lucra la măsuri pentru sistemul școlar suedez. La chemarea principesei Lorántffy Zsuzsanna și a fiului său Rákóczi Zsigmond în anul 1650 a ajuns pe moșia principelui transilvănean, la Sárospatak, unde a petrecut 4 ani, ocupându-se de reforma școlii reformate. Aici a scris mai multe manuale care au fost folosite în școala locală și care mai târziu s-au răspândit și au fost folosite în școlile transilvănene și nu numai, timp de mai mult de un secol.

Principiile pansofistice ale pedagogiei lui Comenius se bazeau pe morală, intelect și credință. Noutatea metodei lui de predare consta în trei aspecte: învățarea limbii străine prin comunicare, ilustrarea materialului predat și folosirea jocurilor de rol pentru a ajuta memorarea materialului. Despre teatru și jocul dramatic, Comenius afirma: Spectacula enim delectant, commotio vegetat, corporeque excutit (Într-adevăr spectacolele ne delectează, iar mișcarea revigorează și înviorează trupul). Pentru noul lui concept de predare a și scris manualele pentru primele trei clase: Vestibulum, Janua, Atrium. Probabil cea mai cunoscută operă a lui este Orbis sensualium pictus, ce constituie de fapt ediția ilustrată a manualului Janua. De asemenea, Schola ludis (Sárospatak, 1656) este ediția dramatizată a aceluiași manual, în care materialul școlar este redat sub forma unui dialog jucăuș într-un cadru teatral. Componenta ludică reprezintă o constantă a pedagogiei lui, jocul și joaca fiind prețuite atât ca activități recreative, cât și pentru potențialul lor didactic. În Janua Comenius enumeră o serie de jocuri, împărțindu-le în funcție de virtuțile lor în jocuri ingenioase precum întrecerea în ghicitori, jocuri a căror practicare e prielnică sănătății, după cum e joaca cu mingea, jocuri copilărești, jocuri de noroc, precum jocul de cărți, sau jocuri ce necesită strădanie, așa cum e șahul: Facetiis, dicteris, ac aenigmatibus certare, ingeniosum est; Pila cum reticulo in sphaeristerio, sanum; Sphaera et conis, trocho, turbine, sclopo, globulis, myinda, parimpar et cetera similia, puerile; Chartis lusoriis, turricula, talis seu tesseris, alea seu fritillo, aleatorium; Latrunculis, operosum.

Cartea din care am ales câteva recomandări pentru copii în această lună specială dedicată lor, în așteptarea vacanței bine meritate, este Orbis sensualium pictus, care a apărut pentru prima dată la Nürnberg în anul 1658, în două limbi, latină și germană. Ediția din 1669 deja este trilingvă: latină, germană și maghiară; cea din 1672 a adăugat și limbile franceză, italiană, poloneză, iar în 1685 a fost adăugată și limba cehă.

În colecțiile noastre, cel mai timpuriu exemplar păstrat din versiunea trilingvă a lucrării Orbis pictus face parte din ediția apărută la Lőcse în anul 1685.

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_1.jpg

Din această ediție am ales câteva pagini ca sugestii de activități pentru lunga vacanță de vară. În principiu să vă jucați mult.

Din imaginea alăturată putem vedea ce fel de jocuri erau preferate de copii în timpul lui Comenius (Bineînţeles de aici putem şi să învăţăm ceva nou: cuvintele specifice unei teme alese în trei limbi. Imaginile ne ajută în acest sens!). Dacă ne uităm mai bine la imagini, putem observa că probabil nu difereau chiar aşa de mult jocurile acestor copii faţă de jocurile copiilor de azi: jucau bowling (nr. 2), baseball (nr. 4), se dădeau în leagăn (nr. 11), se jucau cu mingea (nr. 1), ceea ce vedem astăzi mai degrabă la circ sau la festivale dedicate copiilor: picioroange (nr. 10) etc.

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_2.jpg

Pe lângă aceste jocuri, în următoarele pagini, Comenius evidențiază încă câteva jocuri copilăreşti, aşa că putem afla regulile jocului cu mingea, a jocului de table şi a alergatului.

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_3.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_4.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_5.jpg

Acum aveţi timp să mergeţi în excursii, în vizită. În drumeţii - pe lângă echipamentul necesar - e important, după Comenius, să aveţi companie plăcută și de încredere. De asemenea, putem să vedem aici și regulile ospățului.

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_6.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_7.jpg

Căldura verii ne permite să mergem la băi (bineînțeles, băile în timpul lui Comenius aveau un sens total diferit de sensul comun, de azi, al cuvântului), sau putem să traversăm apele înotând cu ajutorul frânghiilor sau - în loc de colac sau aripioare de înot folosite astăzi - cu o vezică de bou umflată, dând din braţe şi din picioare, iar înotătorii avansați pot să facă și scufundări în apă:

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_8.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_9.jpg

Nu numai recreerea fizică ajută, ci şi cea intelectuală, precum pictura, muzica, teatrul.

Pictura „delectează ochii, ornează casa” - fie că o privim, fie că noi înșine ne apucăm de pictat, de desenat.

Comenius ne arată principalele instrumentele muzicale, putem să-l ascultăm, să ne jucăm la ele.

Teatrul este un cuvânt cheie în pedagogia lui Comenius. Aşa că vă recomandăm călduros o vizită la un spectacol teatral, şi nu uitaţi să aplaudaţi dacă v-a plăcut spectacolul (plaudit su quid arridet).

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_10.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_11.jpg

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_12.jpg

Ultima noastră recomandare, dar nu ultimă ca şi importanţă: cartea, prin carte noi aici înţelegem lectura, o lectură bună poate să însemne probabil cel mai plăcut mod de recreere psihică și mentală.

[clic pentru imaginea mărită]

exponatul_lunii_iunie2021_13.jpg

Vacanță plăcută!