Submitted by webmaster_multimedia on
Expoziţie de carte
În perioada 5-19 februarie 2010, spaţiul expoziţional de la parterul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" găzduieşte expoziţia O sută de ani cu Claude Levi-Strauss (1908-1909), dedicată operei antropologului francez, teoretician al structuralismului etnografic şi considerat părintele antropologiei moderne.
Născut la Bruxelles din părinţi francezi, pe 28 noiembrie 1908, Lévi-Strauss a făcut studii de drept la Paris şi de filosofie la Sorbona. Părăseşte Franţa în timpul celui de-al doilea război mondial şi predă la New School for Social Research din New York. Fondează împreună cu Henri Focillon, Jacques Maritain, J. Perrin şi alţii l'École libre des Hautes Etudes din New York. Rechemat în Franţa în 1944, se reîntoarce în SUA un an mai târziu, pentru a ocupa funcţia de consilier cultural al ambasadei. Demisionează în 1948 pentru a se consacra studiului. Este numit profesor la College de France, la catedra de antropologie culturală, unde predă din 1959 până la retragerea din 1982. Din 1973 ocupă un loc între cei 40 de nemuritori ce compun Academia Franceză.
Expoziţia realizată la sugestia colegului nostru Claudiu Gaiu (Sala A. Marino) pune în valoare în primul rând lucrările de bază ale lui Claude Levi Strauss: Rasă şi istorie, Triste tropice, Antropologie structurală, Gândirea sălbatică, seria Mitologice, dar şi lucrările sale mai recente: La voie des masques, Des symboles et leurs doubles etc. Sunt expuse totodată şi numere din revista l'Homme, fondată de Levi-Strauss în 1961 împreună cu Emile Benveniste, precum şi alte lucrări fundamentale din domeniul antropologiei şi structuralismului etnografic.
Reunind la un loc publicaţii din fondurile unităţii centrale a BCU şi din fondul mai multor biblioteci filiale (Litere, Studii Europene, Filosofie etc), precum şi din colecţia Bibliotecii Fundaţiei Jakabffy Elemér din Cluj, expoziţia se doreşte un omagiu filosofului şi omului de litere, ale cărui lucrări au influenţat decisiv ştiinţele umaniste din secolul XX şi care a contribuit în mod decisiv la înţelegerea modului în care funcţionează spiritul uman şi relaţiile dintre natură şi cultură.