La mulţi ani, dragul meu bibliotecar! De Ziua Bibliotecarului Român (23 aprilie)

Bibl. ing. Roxana Căruceriu*
bibliotecar - Liceul Tehnologic „Petru Poni” Oneşti

 

Am găsit recent o definiție în limba engleză a bibliotecarului. ”Librarian = (n) keeper of books; giver of answers; original search engine; guardian of knowledge. See also: magical book recommender”. În traducere, înseamnă: ”Bibliotecar = (substantiv) păstrător de cărți; dătător de răspunsuri; motor original de căutare; păstrător al cunoașterii. Vezi, de asemenea: persoană magică care recomandă cărți”.

Mi s-a părut cea mai frumoasă definiție pe care o poate primi un bibliotecar și care poate îngloba, în câteva cuvinte, ceea ce face un bibliotecar. Să o luăm pe rând. Da, este un păstrător de cărți, mai noi sau mai vechi, cărți de patrimoniu sau nu, tehnice sau nu, de care se îngrijește ca și când ar fi însuflețite. Pentru care suferă dacă le regăsește rupte pe rafturile bibliotecii, deteriorate și nu știe cum să le ”doftoricească” mai repede. Da, este un dătător de răspunsuri. Caută soluții la orice fel de problemă, dilemă pe care o are utilizatorul bibliotecii, îi arată acestuia unde poate găsi răspunsul. Mai nou, dincolo de răspunsul pe care îl oferă utilizatorului căutând în cărți, bibliotecarul caută și găsește răspunsuri și pe internet, îi oferă alternativă celui aflat în necunoaștere. Da, este un motor original de căutare, pentru că inventiv cum este el, bibliotecarul caută soluții unde nici cu gândul nu gândești. Da, el este un păstrător al cunoașterii, deoarece cărțile reprezintă cunoașterea, lumina pe care un utilizator o simte atunci când îşi găsește răspunsul la întrebarea pe care o are. Și da, este un om magic care recomandă cărți. Cărți pe care le-a citit, cărți care i-au fost aduse în atenție de către alți cititori. Astfel, doar dintr-o simplă discuție cu cel pe care îl are înaintea sa, bibliotecarul simte ce i s-ar potrivi mai bine acestuia, ceea ce ar fi mai pe gustul lui. Magia pe care o are și o folosește bibliotecarul este aceea de a citi oamenii.

Ceea ce nu descrie definiția de mai sus este ceea ce îl împlinește pe bibliotecar. Răspunsul este simplu: bucuria pe care o vede în ochii celui în sprijinul căruia a venit. Starea de bine a bibliotecarului nu vine din partea materială a lucrurilor, nu din remunerația pe care o primește la sfârșit de lună, ci din partea spirituală a lucrurilor care contribuie, fără doar și poate, la împlinirea menirii lui.

La ceas aniversar, îți doresc dragul meu bibliotecar, coleg de breaslă, oriunde te afli și îți faci meseria (fie că ești într-o bibliotecă școlară, fie universitară, fie una publică) să rămâi același ca în definiția de mai sus: același om cald și binevoitor, răbdător și iubitor de cărți și cunoaștere.

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: gazarita@yahoo.com