Colecții Speciale

Exponatul lunii august 2022

 

Exponatul lunii august are o dublă semnificaţie. În primul rând, piesa pe care v-o aducem în atenţie face parte din Donaţia Gheorghe Sion, subiectul expoziţiei ce a putut fi vizitată la Colecţii Speciale în lunile iunie-iulie. Întrucât vitrinele noastre sunt neîncăpătoare pentru bogăţia şi diversitatea care caracterizează colecţia Sion, am considerat necesar să continuăm prezentarea ei şi în această formă. În al doilea rând, exponatul ales aduce un aer de vacanţă, atât de potrivit perioadei în care ne aflăm. Este vorba despre albumul intitulat „Amintiri. Vila Sion”, reprezentând cartea de oaspeţi a casei de vacanţă pe care Gheorghe Sion o deţinea la Slănic-Moldova.

exponatul_lunii_august_2022_1.jpg

exponatul_lunii_august_2022_2.jpg

De staţiunea de la Slănic, Gheorghe Sion era legat afectiv întrucât acolo şi-a petrecut vacanţele în anii liceului, în casa lui Nastasache Mihail, cumnatul poetului Sion. La maturitate a ajuns să deţină acolo câteva proprietăţi. Vila Sion, o clădire cu trei etaje şi şaizeci de camere, a fost construită în timpul vieţii sale, între fotografiile donate Bibliotecii noastre existând câteva imagini din perioada în care şantierul era în desfăşurare. În octombrie 1935, proprietatea a fost donată Facultăţii de Drept din Iaşi, pentru ca din uzufruct să se formeze un fond de ajutorare a studenţilor merituoşi, dar fără posibilităţi financiare. La momentul respectiv, vila valora între 4 şi 5 milioane de lei.

exponatul_lunii_august_2022_3.jpg

exponatul_lunii_august_2022_4.jpg

Volumul cuprinde însemnări redactate de cei pe care Sion i-a găzduit în vila sa, dar şi câteva fotografii şi desene, din perioada 1900-1918. Dacă multe dintre acestea adresează mulţumiri, laudă frumuseţea locurilor şi ospitalitatea proprietarului, numeroase sunt şi mesajele cu caracter politic, evocând în general sentimentul naţional.

exponatul_lunii_august_2022_5.jpg

exponatul_lunii_august_2022_6.jpg

În timpul Primului Război Mondial, Gheorghe Sion pare a fi pus vila sa la dispoziţia armatei române, astfel că din perioada 1916-1918 se regăsesc diverse însemnări semnate de ofiţeri români şi chiar de membrii ai misiunii militare franceze, precum generalul A. Ungerer. Din aceeaşi perioadă datează şi un desen intitulat „Amintire din răsboiu”, înfăţişând un portret caricaturizat al lui Gheorghe Sion „când era administrator de spital în timpul răsboiului”.

exponatul_lunii_august_2022_6a.jpg

exponatul_lunii_august_2022_6b.jpg

exponatul_lunii_august_2022_7.jpg

După donaţia făcută Bibliotecii noastre, albumul a devenit carte de oaspeţi pentru Sala Sion. Astfel, în a doua parte, cuprinde însemnări de după 1926, aici semnând cei care au vizitat biblioteca şi în special colecţia marelui donator. Deopotrivă, sunt lipite câteva file dactilografiate care enumeră vizitatorii cei mai de seamă, aşa cum au fost Regina Maria şi Regele Carol al II-lea.

exponatul_lunii_august_2022_8.jpg

exponatul_lunii_august_2022_9.jpg

Astfel, albumul are o însemnătate aparte pentru Bibliotecă, păstrând amintirea unor momente de sărbătoare şi a unor întâlniri deosebite. În egală măsură, acesta demonstrează puternicul ataşament al donatorului faţă de instituţia căreia i-a încredinţat valorile lui cele mai de preţ. Transferând sălii care găzduieşte donaţia cartea de oaspeţi a vilei sale, Gheorghe Sion sugera că biblioteca a devenit a doua sa casă.