Cuvânt de introducere la expoziția Cartographic heritage in the collections of CUL

Lect. univ. dr. Florina Ilis*

şef serviciu - Cercetare bibliografică
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca dispune de o colecție frumoasă de hărți, iar oportunitatea de a le expune în fața unui public cunoscător se ivește destul de rar. Biblioteca a fost, însă, inclusă în programul 16th Conference on Digital Approaches to Cartographic Heritage (ICA DACH) organizate pentru prima oară în Cluj-Napoca, de către The Commission on Cartographic Heritage into the Digital of the International Cartographic Association, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie. Conferința reprezintă un cadru excepțional în care aceste hărți din colecțiile noastre pot fi expuse în fața unor rafinați specialiști și cercetători din domeniul cartografiei.

Lectura hărților nu este întotdeauna ușoară și, mai ales în cazul celor vechi, necesită cunoașterea unui limbaj specific, a cărui știință se învață în timp.

Celebrul  roman al lui Michel Houellebecq, La carte et le territoire, roman distins și cu premiul Goncourt în 2010, poate aduce în discuție o idee interesantă, care deschide privitorului nespecialist în cartografie și alte unghiuri de abordare a exponatelor. Pornind de la afirmația lui Alfred Korzybski A map is not the territory, scriitorul francez inventează o ficțiune în care harta, și anume harta de tip Michelin, având o structură similară teritoriului, fără să fie, totuși, teritoriul, poate genera percepții și reprezentări distincte ale realității fără a se confunda, însă, cu realitatea. Lectura acestui roman poate ridica întrebarea: ce este așadar o hartă? Și cât de științific reflectă ea realitatea?

Hărțile acestei expoziții, însă, nu sunt hărți fictive sau ficțiuni, ci reprezintă o realitate adevărată, realitatea fondului bogat al catalogului de hărți al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca ce au fost selectate aici - pentru expoziție. Cât despre ce fel de reprezentări vor crea aceste hărți în imaginația privitorilor, ele sunt nelimitate.

Pentru trei zile, 16th Conference on Digital Approaches to Cartographic Heritage a pus Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și orașul Cluj-Napoca pe harta intelectuală a științei cartografiei, alături de alte centre mari unde s-a ținut anterior această conferință (Tesalonic, Veneția, Madrid, Riga).

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: florina.ilis[at]bcucluj.ro