A fi sau a nu fi membru în asociațiile profesionale de specialitate

- scurtă prezentare a Asociației pentru Știința și Tehnologia Informării (ASIS&T) -

Dr. Nicoleta-Roxana Dinu*

Serviciul Dezvoltare instituțională
Biblioteca Națională a României

 

Introducere

În dezvoltarea profesiei, un factor important îl constituie participarea la programe de instruire, la întâlniri profesionale și apartenența la asociațiile profesionale. Asociațiile profesionale sunt considerate un partener viabil în crearea de standarde, furnizarea de programe de educare continuă și în promovarea rolului profesiei societății1.

Prezentul text se dorește a fi un îndemn pentru toți profesioniștii din științele informării și documentării, care au deja experiență în domeniu, dar și pentru cei care pășesc acum în universul biblioteconomic, de a adera la o asociație, din România și/sau de peste hotare, care să-i reprezinte și în cadrul căreia să contribuie cu idei și inițiative, în scopul consolidării propriei profesii.

Descoperind ASIS&T

În rândurile de mai jos sunt așternute impresiile personale, rezultate din experiența de membru în Grupul de Interes pentru Probleme Internaționale din Științele Informării (SIG III), din cadrul Asociației pentru Știința și Tehnologia Informării (Association for Information Science and Technology - ASIS&T). Încă de la înființarea sa, în anul 19372, Asociația ASIS&T și-a propus ca obiectiv împletirea teoriei cu cercetarea din domeniul științelor informării și oferirea celor mai bune soluții, în vederea îmbunătății accesului la informații.

figura_1_asist-logo.jpg

Figura 1. Logo-ul ASIS&T

Sursa: https://www.asist.org

Pe parcursul timpului, Asociația pentru Știința și Tehnologia Informării a devenit vocea, la nivel global, a specialiștilor din biblioteci, centre de documentare și universități.

Ca oricare altă asociație, ASIS&T are în componență atât membrii-specialiști, cât și membrii-instituții. În cazul indivizilor, sunt oferite pensionarilor, studenților și tinerilor profesioniști, care sunt la început de drum, reduceri ale cotizației de membru. În privința ultimelor două categorii menționate, o atenție deosebită se acordă celor care provin din țările în curs de dezvoltare3, prin aplicarea unei taxe reduse.

Devenind parte din familia de profesioniști ai acestei asociații, am avut privilegiul de a mă alătura unei comunități de experți și de novici, comunitate într-o continuă creștere. Am participat la reuniunile organizate de Grupul de interes SIG III din care fac parte, dar și la cele derulate de către Asociație.

ASIS&T, pentru a veni în sprijinul cercetătorilor-membri, pune la dispoziția lor, în acces gratuit, propriile publicații științifice, documente cu un conținut valoros și extrem de util în domeniul nostru:

  • Revista Asociației („The Journal of the Association for Information Science and Technology” – JASIST);
  • Lucrările Conferinței Anuale ale Asociației;
  • Publicația „Bulletin”, ce cuprinde noutăți și discuții tematice din profesia noastră, informări, opinii;
  • Newsletter-ul „Inside ASIS&T”, în care se regăsesc informații de ultimă oră despre programele și serviciile Asociației, evenimentele planificate în viitor și alte noutăți din domeniu.

figura_2_revista_jasist-vol72-nr1-2021.jpg

Figura 2. Revista JASIST, vol. 72, nr. 1/ 2021

Sursa: https://asistdl.onlinelibrary.wiley.com/journal/23301643

Întrucât științele informării și documentării se află într-o permanentă dezvoltare, din dorința de a acoperi toate tematicile actuale, au fost create grupuri de lucru, așa-numitele grupuri de interes, ce tratează un anumit subiect sau o anumită tematică:

  • Arts & Humanities (AH);
  • Classification Research (CR);
  • Digital Libraries (DL);
  • Education for Information Science (ED);
  • Health Informatics (HLTH);
  • History & Foundations of Information Science (HFIS);
  • Information and Learning Sciences (InfoLearn)
  • Information Ethics & Policy (IEP)
  • Information Needs, Seeking & USE (USE);
  • International Information Issues (III);
  • Knowledge Management (KM);
  • Library Technologies (LT);
  • Metrics (MET);
  • Organizational Information Management (OIM);
  • Scientific & Technical Information (STI);
  • Social Informatics (SI);
  • Social Media (SM);
  • Visualization, Images & Sound (VIS).

Așadar, cine dorește să devină membru în această asociație își poate alege grupul care să îl reprezinte, în totalitate, în cadrul căruia să contribuie cu puncte de vedere din experiența profesională proprie.

Întrucât domeniul nostru este unul dinamic, se poate crea, în orice moment, un nou grup de interes care să fie dedicat unei tematici ce nu se regăsește printre cele existente. Pentru a se constitui un astfel de grup, este nevoie de strângerea a cel puțin cincizeci de semnături de la membrii Asociației. La finalul anului 2020 au avut loc discuții privind constituirea unui nou grup despre inteligența artificială (AI), care să fie validat de Comitetul de conducere al Asociației ASIS&T.

Pentru o maximizare a vizibilității, fiecărui grup îi este dedicat un subdomeniu în cadrul website-ului ASIS&T, unde se regăsesc descrierea și activitățile derulate de către membrii săi.

În structura Asociației, alături de grupurile mai sus amintite, se întâlnesc și alte secțiuni: capitole regionale, din care fac parte membrii activi ce aparțin unei regiuni specifice și capitole studențești, reprezentate de studenții dintr-o anumită zonă geografică sau de studenții care fac parte din aceeași instituție de învățământ.

Dinamica permanentă a profesiei implică nu numai apariția de concepte moderne dar și obsolența unor termeni care nu se mai adaptează realității actuale, drept pentru care grupul de lucru ce tratează acei termeni nu-și mai găsește utilitatea. Inexistența activităților grupului pe parcursul unui an sau a mai multor ani, diminuarea numărului de membri, suprapunerea cu activități ce sunt derulate de alt grup constituie, de asemenea, motive în luarea deciziei de a desființa respectivul grup.

Pentru ca membrii Asociației să aibă posibilitatea de a interrelaționa, a fost creat un spațiu de comunicare numit iConnect unde se pot discuta, în detaliu, tematicile propuse.

Un alt avantaj al statutului de membru ASIS&T îl constituie accesul la ofertele de angajare, în biblioteci și universități de renume.

Asociația ASIS&T, alături de serviciile valoroase pe care le oferă, planifică și derulează o serie de activități care să-i mențină activi și direct implicați pe toți membrii ei: conferința anuală, workshop-uri, colaborarea la editarea revistei JASIST, cu apariție lunară, publicarea de cărți, alte tipuri de întâlniri online, organizate periodic.

Militând pentru calitate și inovare în actul științific și academic, ASIS&T răsplătește eforturile intelectuale depuse, prin acordarea următoarelor distincții: „Grupul de interes al anului”, dacă realizările acestuia au avut un impact deosebit asupra științelor informării și documentării, „Membrul anului”, în cazul în care contribuțiile unui membru dintr-un grup de interes au fost excepționale, „Publicația anului” (sunt luate în considerare toate publicațiile editate de grupurile Asociației), „Grupul de interes cu numărul cel mai ridicat de membri” în anul în care se decernează premiile.

Concluzii

Prin prezentarea obiectivelor, structurii și activităților ASIS&T, putem afirma, cu tărie, că apartenența la o asociație profesională din domeniul nostru aduce o multitudine de beneficii, atât individuale cât și instituționale.

Fiind membru într-o asociație, sporesc șansele de a intra în contact cu alți bibliotecari pentru a discuta, formal sau informal, reușitele dar și obstacolele care apar în implementarea de noi acțiuni. De asemenea, cunoscându-se, în detaliu, specificul organizației din care provine fiecare membru este mult mai lesne de găsit viitori parteneri în dezvoltarea de proiecte în comun.

Congresele, conferințele sau alte forme de întâlnire, sursă importantă de interrelaționare cu noi colegi bibliotecari, stimulează creativitatea și cultivă spiritul critic.

Luând contact cu structura asociațiilor profesionale, se dobândesc abilități personale individuale, precum: familiarizarea cu dinamica organizării ședințelor (multilingvistice și multiculturale, în cazul întâlnirilor internaționale), insuflarea capacității de a analiza, de a expune punctul de vedere și de a lua decizii corecte pe teme importante. Printr-o implicare asiduă, orice membru poate să devină președinte de secțiune sau de diviziune, fapt ce constituie o nouă experiență acumulată activității profesionale anterioare.

Asociațiile profesionale dețin propriul canal de comunicare științifică ce ia forma unei publicații periodice, în mod normal. Prin contribuția cu un material propriu, calitativ la conținutul acelei publicații, evaluat și validat de revizori-experți, bibliotecarul se obișnuiește cu procesul de cercetare și publicare, contribuind, astfel, la proliferarea științelor informării și documentării.

Asociațiile oferă, adesea, cursuri de pregătire profesională, în mod gratuit sau la tarife modice pentru membrii săi, modalitate excelentă prin care cursantul își actualizează noțiunile și le transmite, mai departe, comunității din care face parte.

De asemenea, asociațiile pregătesc o serie de documente utile comunității, precum coduri de etică ale profesiei, standarde și alte materiale de specialitate, extrem de utile în desfășurarea activităților zilnice.

Așadar, indiferent dacă au caracter național sau sunt constituite din specialiști la nivel internațional, asociațiile profesionale sunt elementul-cheie în consolidarea, perfecționarea și promovarea profesiei. Ele sunt o sursă solidă și fiabilă de informații de ultimă oră din domeniul pe care îl reprezintă.

Bibliografie

  1. ASIS&T. Special Interest Group (SIG) Manual. 2020-2021. 22 p.
  2. Developing Nations List. https://www.asist.org/membership/developing-nations-list, Accesat în 29 Decembrie 2020.
  3. DINU, Nicoleta-Roxana. Tendinţe la nivel mondial în privinţa revistelor ştiinţifice [online]. În: Biblioteca: Revistă de bibliologie şi ştiinţa informării, nr. 12, 2018, p. 355-357. http://eprints.rclis.org/33903/1/Biblioteca_12_2018_p.%20355-357.pdf, Accesat în 29 decembrie 2020.
  4. History of ASIS&T. https://www.asist.org/history-of-asist, Accesat în 29 Decembrie 2020.
  5. ICA UNESCO. Section for Professional Associations. Guidelines for the Establishment of a Professional Association. 1995. 26 p. https://www.ica.org/sites/default/files/SPA_1995_guidelines_establishment-of-a-professional-association_EN.pdf, Accesat în 29 Decembrie 2020.
  6. JASIST - The Journal of the Association for Information Science and Technology. https://asistdl.onlinelibrary.wiley.com/journal/23301643, Accesat în 29 Decembrie 2020.

* E-mail: roxana.dinu@bibnat.ro

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

1 ICA UNESCO. Section for Professional Associations. Guidelines for the Establishment of a Professional Association. p. 1, 1995.

https://www.ica.org/sites/default/files/SPA_1995_guidelines_establishment-of-a-professional-association_EN.pdf, Accesat în 29 Decembrie 2020.

2 History of ASIS&T. https://www.asist.org/history-of-asist, Accesat în 29 Decembrie 2020.

3 Developing Nations List. https://www.asist.org/membership/developing-nations-list, Accesat în 29 Decembrie 2020.