Dr. Călin Emilian Cira*
bibliotecar - Colecții speciale
Biblioteca, prin definiţie, este un loc al cărţii, un spaţiu al lecturii, studiului şi întâlnirii. Viaţa culturală nu poate fi despărţită de această instituție, iar Clujul nu poate trăi deplin fără Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. Spre acest loc se îndreaptă scriitori, cercetători, cadre universitare, studenţi şi mulţi doritori de „bună zăbavă” şi întâlnire cu „prieteni siguri” − cărţile.
Un cărturar care deseori cerceta fondurile instituției clujene a fost profesorul Nae Antonescu. Ioan Antonescu s-a născut în data de 18 decembrie 1921 la Terebeşti. Și-a început studiile la Şcoala Normală din Oradea, între anii 1936-1940, și le-a încheiat la Bucureşti, unde s-a refugiat în urma trecerii zonei de Nord-Vest a Transilvaniei sub stăpânirea statului maghiar. În anul 1949 a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj, iar între 1955-1958 a urmat cursurile (fără frecvență) la Institutul de Ştiinţe Economice din Bucureşti.1 În timpul regimului comunist a cunoscut regimul concentraționar deoarece a fost un susţinător al politicilor naţional-ţărăniste. A fost profesor la şcoala din Terebeşti şi, o perioadă, director. A avut preocupări legate de istoria presei şi a literaturii, publicând studii și însemnări în revistele vremii: Steaua, Tribuna, Convorbiri literare, Viaţa Românească, Limbă şi Literatură, România literară, Vatra, Revista de istorie și teorie Literară. Din cărțile sale amintim: Scriitori uitaţi (Editura Dacia, 1980), Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu (Editura Minerva, 1985), Revista „Jurnalul Literar” (Editura Timpul, 1999), Reviste literare interbelice (Editura Dacia, 2001), Scriitori şi reviste literare din perioada interbelică (Editura Convorbiri Literare, 2001), Reviste din Transilvania (Editura Biblioteca Revistei Familia din Oradea, 2001), Revista Fundațiilor Regale. Monografie (Editura Solstițiu, 2006). Majoritatea lucrărilor le-a publicat sub pseudonimul Nae Antonescu. A mai semnat cu pseudonimele: Silviu Alexe, Titus Clemente, Nae Tarabă, I.A. Terebeşti. A trecut la cele veșnice în 18 iunie 2008, la Terebești.
Reproducem, întocmai, trei scrisori din anii 1965-1966**: una primită de la criticul și istoricul literar Monica Lazăr2, iar celelalte primite din partea conducerii Bibliotecii Centrale Universitare și care confirmă buna relație dintre Nae Antonescu și această bibliotecă, de la care a împrumutat diverse lucrări și pentru care a donat reviste, cărți, manuscrise.
[1.]
Baia-Mare, 29 aprilie 1965
Stimate Domnule Coleg,
Sînt fericită că-ţi pot trimite volumul alăturat, contribuind, astfel, un pic, la gestul de simpatie şi preţuire a prietenului meu D. St. Petruţiu3, şeful secţiei de documentare de la Biblioteca Universităţii din Cluj. Nu mă îndoiesc că darul ţi se va părea, parţial, surprinzător; explicaţia este totuşi, simplă: în trecere prin Cluj l-am vizitat pe bunul meu amic (mare amator de teatru - şi cred că astfel am explicat amiciţia!...), care m-a întrebat dacă...nu ştiu cine eşti D-ta! Și, cum eu...ştiam şi i-am putut povesti foarte frumoase lucruri despre Dta, el m-a rugat să-ţi remit volumul, pe care a şi aşternut, după cum vezi, un omagial autograf. Fireşte, lucrurile nu se opresc aici. O scrisoare este, însă, cu totul insuficientă pentru restul explicaţiilor. Aş putea spune doar că Biblioteca din Cluj − prima bibliotecă a Transilvaniei − ar dori nespus de mult să strîngă legăturile cu Dta, avînd în vedere comorile pe care le deţii. Eu mi-am luat sarcina de a stabili relaţiile diplomatice şi nădăjduiesc că mă bucur de suficientă încredere din partea Dtale pentru a putea s-o fac în modul cel mai rodnic. Pentru aceasta ar trebui să ne vedem „în viitorul apropiat”, cum se spune. Te-aş ruga, aşadar, să mă anunţi care ar fi mijlocul cel mai potrivit: sau vin eu la Terebeşti (închipuie-ţi!...) sau vii Dta încoace, sau ne întîlnim, de e posibil, mai spre finele lunii mai, la Satu-Mare. Aştept un semn de viaţă, în orice caz. Te-aş ruga din toată inima să nu întîmpini de la început cu reticenţe sugestia; aşteaptă să stăm de vorbă şi pe urmă vei fi oricînd absolut liber să decizi în cunoştinţă de cauză.
Am aflat numai cu două zile înainte de plecarea mea spre Cluj − prea tîrziu, aşadar, pentru a-ţi mai trimite un cuvînt bun! − de neplăcerile pe care le-ai avut. Sper că s-au rezolvat mulţumitor. Nu te pot ajuta cu nimic?
În ce priveşte traducerea lui Pavel Dan în franţuzeşte, am nu numai informaţii complete, dar am avut chiar în mînă volumul, sosit din Franţa recent, pe adresa fiului lui Pavel Dan, de la traducător: Eugen Ionescu4 - care semnează şi o foarte frumoasă introducere. Îţi poţi imagina cît am fost de fericită! Conţine patru nuvele: Urcăneştilor, Copil schimbat şi Sborul de la cuib şi este intitulat Le pére Urcan5. A apărut în 1945, într-o editură din Marsilia. Sergiu P. Dan6 are intenţia de a traduce prefaţa şi de a o trimite spre publicare la Gazeta literară7; va trebui să urmărim apariţia.
Mi-ar face mare plăcere să aflu noutăţi de la Dta. N-ai vrea să-mi scrii cîteva cuvinte?
Cu cele mai alese sentimente de prietenie,
a Dtale
Monica Lazăr
[text dactilografiat]
[2.]
BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ
STR. CLINICILOR NR. 2-TELEFON 49-01 Cluj /23 aprilie 1966
Serviciul periodice. Nr. 1504
Către
Tov. Nae ANTONESCU, profesor
Com. TEREBEȘTI
Rai.: Carei, Reg. Maramureş.
Confirmăm cu mulţumiri primirea revistei Proza, an. I. (1914) nr. 2 şi 3, Craiova, - care lipsea din colecţiile noastre de periodice.
A fost anunţat serviciul de resort să vă trimită din fondul de împrumut al bibliotecii lucrarea solicitată (Coşbuc: despre limbă şi literatură8).
DIRECTOR
Negulescu Constantin
ȘEF. SERVICIU
T. Bugnariu
[text dactilografiat]
[3.]
BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ
CLUJ
Str. Clinicilor nr. 2 - Telefon 15092
Secţ. Imprumut Interbibliotecar
Nr. 3086/1217
Cluj, 25.X.1966
Către
SCOALA GENERALA (prof. Nae Antonescu)
Terebeşti
rn. Carei reg. Maramureş
Urmare adresei Dvs. nr....... din 22 .X.1966 vă facem cunoscut că v-am expediat, cu poşta de azi, lucrările cerute de Dvs., şi anume:
- Icoane Maramureşene.1923 Cota: 279481
- Școala şi familia de mîine. 1928-30 Cota: 279987
Termenul de împrumut expiră la data de 1. XII.1966 Lucrarea lui Puşcariu, S. „Cinci ani de mişcare lit.” este la expoziţia „Gh. ” Coşbuc așa că nu o veţi putea consulta numai după închiderea expoziţiei.
DIRECTOR
C. Negulescu
BIBLIOTECAR PRINC.
I. Mateiu
[ text dactilografiat]
Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.
*Email: calin.cira@bcucluj.ro
**Selecție din volumul Nae Antonescu - corepondență primită (1960-1969), în curs de apariție la Editura Argonaut, Cluj-Napoca.
1Nae Antonescu, Din presa sătmăreană de altădată, Satu Mare, Ed. Citadela, 2013, p 7. Vezi şi Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu, Dicţionarul Scriitorilor Români A-C, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1995, pp. 95-96.
2Monica Lazăr - (n. 5 octombrie 1933 - m. 8 aprilie 1984). Critic literar. A publicat volumul Pavel Dan (1967). A colaborat la rev. Steaua, Familia, Orizont, Iaşul literar.
3Dumitru Stan Petruţiu (n. 1905 - m. 1968). Scriitor, bibliograf. Cărți: Ioan Al. Lăpedatu şi începuturile mişcării teatrale în Transilvania;"Transilvania" indice bibliografic selectiv (în colaborare cu Teofil Bugnariu, Viorica Pop, 1964-1966).
4Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909 - 28 martie 1994). Dramaturg, prozator, poet. Cărți: Elegii pentru fiinţe mici (1931); Cântăreaţa cheală (1950); Rinocerii (1959).
5Pavel Dan, La pére Urcan, traduit du romain par Gabrielle Cabrini et Eugène Ionesco, Marseille, J. Vigneau, 1945.
6Sergiu Pavel Dan (n. 27 iunie 1936). Critic şi istoric literar. Cărți: Proza fantastică românească (1975); Spiritul Romei. O privire comparativă asupra gândirii politice şi faptei unui popor (1979); Visul lui Scipio. Istoria Romei ca poveste filosofică (1983).
7Sergiu Pavel Dan, Eugen Ionescu despre Pavel Dan, în Gazeta literară. Organ săptămînal al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română, Anul XIII, nr. 32 (695), joi 5 august 1965, p. 3.
8Este vorba de volumul: George Coşbuc, Despre literatură şi limbă, Ediţie îngrijită de Alexandru Duţu, Bucureşti, ESPLA, 1960.