Cui îi e frică de era digitală?

Dr. Angela Marcu

bibliotecar - Cercetare bibliografică

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

Cea mai importantă schimbare este, evident, faptul că mulţi dintre noi, graţie tehnicii de calcul, am lucrat de acasă. Sigur că am fost nevoiţi să mergem şi la bibliotecă, dar marea majoritate a muncii s-a putut realiza acasă, în condiţii foarte bune. Ne-a fost de ajutor faptul că am putut comunica foarte bine cu colegii prin mijloacele uzuale binecunoscute şi am avut fără dificultate acces la aproape toate arhivele online ale revistelor pe care le indexăm.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

Peste zece ani activitatea mea în bibliotecă va fi încheiată prin pensionare.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Pentru mine este clar că biblioteca digitală se conturează din ce în ce mai mult ca acea parte a bibliotecii care va fi căutată şi utilizată cu precădere pentru nevoile de informare legate de documentarea pentru cercetare sau examene. Eu cred însă că şi biblioteca tradiţională, va continua să existe şi să-şi sporească fondurile de carte, pe măsura unor noi apariţii editoriale pe suportul tradiţional. Îmi aduc aminte că recent o doamnă, medic de aleasă ţinută intelectuală, îmi spunea că fiica ei, studentă pasionată de lectură, vine aproape zilnic la biblioteca noastră, deşi are acasă biblioteca mult visată de părinţii ei, ticsită cu valoroase volume, două încăperi mobilate ca vechile biblioteci aristocratice.  Ea însă preferă să citească în spaţiul ideal de lectură pe care-l oferă doar biblioteca.

Apoi biblioteca va fi desigur şi păstrătoarea tezaurului de carte, martor al istoriei.

Facilităţile oferite de tehnica de calcul sunt binevenite în munca mea de bibliotecar. Lucrările noastre bibliografice se pot realiza mai uşor, avem acces mai rapid la orice informaţie legată de fondul de carte sau periodice, comunicăm mai uşor cu cei care solicită bibliografii la cerere,  suntem în măsură să oferim bibliografii mai complete având acces şi la fondurile altor biblioteci sau arhive etc. Sunt binecunoscute de acum multiplele avantaje ale informatizării muncii bibliotecarului. Însă, după părerea mea, eficienţa muncii depinde de ataşamentul şi dedicaţia bibliotecarului pentru munca lui, de dorinţa de a face bine ceea ce face. Aşa a fost şi în biblioteca tradiţională şi, după părerea mea, aşa va fi mereu.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Cred că bibliotecarul erei digitale va trebui să-şi asume rolul de a media şi a selecta critic informaţia. Inflaţia textului are o îndelungă istorie, am fost surprinsă să aflu că, încă la începutul secolului al 18-lea, Leibniz era preocupat de ideea că, de când cu invenţia tiparului, s-a ivit şi pericolul pierderii cărţilor bune în mulţimea celor rele. Cu atât mai mult, acum, când este clar pentru toată lumea că inflaţia textului a devenit un fenomen copleşitor. “Sîntem striviţi de document. Întâietatea lui este indiscutabilă. Gîndirea trebuie, deci, să reintre în vechile ei drepturi”, avertiza Tudor Vianu. Sigur că sarcina de a selecta critic informaţia nu-i revine doar bibliotecarului, dar dacă va pune şi el umărul la rezolvarea acestei atât de spinoase probleme, rolul lui în societate va fi unul important. Spun aceasta aducându-mi aminte de opiniile altora mult mai în drept să se pronunţe în această problemă. Mă gândesc la Barbu Theodorescu şi Adrian Marino, care, făcând referire la acelaşi text fundamental în domeniul biblioteconomic, la Misión del bibliotecario (1935) de José Ortega y Gasset, confereau, deja cu destul de mult timp în urmă, bibliotecii şi bibliotecarului sau bibliografului un rol important în selecţia informaţiei. Pentru a-şi îndeplini acest rol şi în general misiunea lor de importante instituţii de cultură, bibliotecile noastre trebuie, în opinia mea, să renunţe la orgoliile care au împiedicat dintotdeauna colaborarea între bibliotecile româneşti.