Dr. Adriana Szekely*
şef birou - Permise-Împrumut
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca
1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?
Da. S-au schimbat activitățile în funcție de obiectivele prioritare stabilite la nivelul bibliotecii: proiectul de digitizare extinsă, retroconversia publicațiilor, verificări ale fondurilor de publicații, asigurarea serviciilor cu publicul, în spatiul fizic sau virtual al bibliotecii.
Am adaptat serviciile tradiționale oferite publicului la contextul pandemic și le-am reconfigurat pentru mediul online (înscrieri / vize / lichidări online; modalități de plată online; serviciile împrumut / restituire / prelungire / rezervare din fonduri de publicații care se consultau exclusiv la sala de lectură; referințe prin e-mail, platforme de social media etc.)
2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?
Din păcate, orizontul meu profesional se va reduce doar la următorii șapte ani, dar așa cum am procedat în ultimii 30 de ani, mă voi adapta la cerințele utilizatorilor și la tehnologia informațională. Competențele bibliotecarilor tradiționali, care "iau carte din raft și o servesc publicului", s-au modificat substanțial în momentul automatizării și informatizării activităților de bibliotecă, bibliotecarii devenind gestionari ai informațiilor deținute de cataloagele online și ai bazelor de date. Viitorul va fi preponderent al serviciilor online, accesate de la distanță, și al transformării digitale, din biblioteca fizică în biblioteca digitală/virtuală.
3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?
Situatia pandemică a contribuit, prin condițiile ei specifice (distanțare socială, asigurarea spațiilor de carantinare, dezinfectarea, evitarea aglomerațiilor etc.) la dezvoltarea bibliotecii digitale, prin accelerarea proiectelor de digitizare din biblioteci și la adaptarea serviciilor pentru mediul online.
4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?
Un specialist în gestionarea informației solicitate de utilizatori și transmiterea acesteia prin toate mijloacele de comunicare, în special virtuale.
Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.
* Email: adriana.szekely@bcucluj.ro