Cui îi e frică de era digitală?

Alexandra Moldovan*

bibliotecar - comunicarea colecțiilor la Filiala „Traian Brad” a
Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

Eu consider că, în raport cu perioada de dinainte de pandemie, activitățile pe care le desfășor în prezent nu sunt foarte diferite. Relația cu cititorii care împrumută s-a păstrat la fel, poate chiar s-a îmbunătățit pe anumite paliere datorită faptului că am comunicat mai mult cu aceștia. Unele activități s-au transferat în mediul online, dar pregătirea pentru acestea a fost la fel de temeinică ca înainte de pandemie. Problemele pe care le-am întâmpinat au fost legate de relansarea activităților cu școlile partenere, deoarece copiii nu se mai pot deplasa ca înainte, nu avem un spațiu suficient de mare pentru a primi o clasă întreagă în condițiile de siguranță impuse de lege, iar online-ul nu mai reprezintă un pol de atracție pentru mulți profesori și elevi.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

În calitate de bibliotecar, peste 10 ani mă văd ca un membru al comunității, un animator cultural și un facilitator de programe menite să îmbunătățească viața oamenilor. Bibliotecarii publici vor fi nevoiți să devină mai mult decât persoane care împrumută și restituie cărți. Vom fi nevoiți să ne orientăm mai mult spre comunitate și să devenim un spațiu care oferă cultură în toate formele ei, oferă un nou mod de petrecere a timpului liber, oferă informații vitale unui cetățean și îl ajută pe acesta să se reorienteze profesional, să își continuie educația nonformală pentru a ține pasul cu dezvoltarea societății în care trăim.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Biblioteca și cartea nu au sfârșit. Putem vorbi despre un început din punct de vedere istoric, dar acestea vor continua să reprezinte un pol important al educației oamenilor. Că va trebui să ne schimbăm în anumite aspecte, sunt perfect de acord. Pandemia ne-a arătat doar că putem să transcendem zidurile bibliotecii și să ne adresăm comunității pe care o slujim în mai multe moduri. Ne-a arătat cât de versatil este un bibliotecar, câte lucruri noi poate să învețe într-un timp foarte scurt și a scos la iveală adaptabilitatea noastră. Bibliotecarii sunt „enciclopediile” din spectrul facilitatorilor de educație, deoarece avem cunoștințe și competențe în domenii variate.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Bibliotecarul erei digitale va păstra candoarea, altruismul, disponibilitatea, dorința de a face bine, dar va fi nevoit să își schimbe puțin percepția asupra propriei meserii. Așa cum toate lucrurile se schimbă în același ritm cu dezvoltarea tehnologică, așa și bibliotecarul își va însuși noi caracteristici menite să vină în ajutorul „omului digital”. Bibliotecarul nu se va schimba în esență, ci doar va ajuta într-un alt mod. Mă regăsesc complet în această viziune, îmi doresc să ajung să lucrez cu roboți pentru acțiunile repetitive, să punem la dispoziție cărți în format digital pentru cei care nu pot ajunge în spațiul bibliotecii, dar conexiunea cu omul să rămână și să continuăm să fim „bibliotecari” pentru cei mici, cei mari sau vârstnicii care ne trec pragul.


Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: alexandra.moldovan@bjc.ro