Donatorii bibliotecii: Ana-Dorica Blaga (1930–2021)

Luffy Katalin*

bibliotecar - Colecţii speciale
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Printre donatorii bibliotecii, un loc important este ocupat de fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, Ana-Dorica Blaga (cu nume de alint: Dorli). Îngrijirea moștenirii intelectuale și spirituale a tatălui său a fost o preocupare esențială pentru ea. Aceasta s-a conturat prin editarea textelor lui Lucian Blaga și grija purtată manuscriselor și documentelor rămase în urma lui. Pentru a asigura păstrarea și conservarea lor, dar și accesul publicului la aceste documente, Dorli Blaga a oferit spre donație și achiziție Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” o mare parte a arhivei poetului Lucian Blaga. Între anii 2004-2008 – donațiile și achizițiile fiind făcute în mai multe tranșe – au fost prelucrate 121 de dosare provenite din aceasta arhivă, majoritatea organizată de către membrii familiei Blaga (poetul Lucian Blaga, soţia lui, Cornelia şi de fiica lor, Dorli Blaga). Dosarele cuprind diferite documente originale și copii, manuscrise olografe ale poetului, fotografii, decorații din viața personală și publică a poetului, dar şi alte documente familiale (provenite în special de la soția și fiica poetului).

Pentru această donație și achiziție – privind importanța, dar și cantitatea lui – a fost creat un fond special în cadrul Colecțiilor Speciale de la BCU Cluj cu numele Fond Lucian Blaga, care poate fi consultată la această secție a Bibliotecii.

Câteva titluri din acest fond:

  • Arhiva de lucru a edițiilor îngrijite de Dorli Blaga. Poezii postume
  • Acte diverse
  • Acte de studii a lui L. Blaga
  • Poezii (editate)
  • Corespondență cu diferite instituții
  • Articole din presă
  • Traduceri din Goethe
  • Antologie de poezie populară
  • Studii, eseuri
  • Jurnalul Corneliei Blaga, 1919, Paris
  • etc.

Cum am amintit și mai sus, majoritatea materialului era deja aranjat de familia Blaga. Aceasta reiese și din corespondența între Dorli Blaga și directorul Bibliotecii, dr. prof. Doru Radosav.1 În cadrul înțelegerii anterioare, pentru continuarea donării și achiziției, Dorli Blaga oferă în data de 02.06. 2004 o parte din arhiva lui Lucian Blaga, cea care nu era inclusă în Opera, adică:

Colecţia, 23 albume de Critici referitoare la opera lui Lucian Blaga, din perioada 1910–1968, realizată de mama lui Dorli Blaga; Fişe bibliografice scrise de mama lui Dorli Blaga pentru Colecţia de critici – 2341 file cu observația: Ţin foarte mult ca această activitate a Mamei mele să fie cunoscută. Pe lângă acestea și copiile dactilografiate ale fișelor, realizate de Doamna Clara Moraru, și un dosar cu material documentar a lui Dorli Blaga făcut pentru edițiile scrierilor lui Lucian Blaga și un caiet cu poeziile traduse în limba engleză a poetului. Împreună cu aceste manuscrise oferite pentru achiziție a fost oferită ca donație masca mortuară a lui Lucian Blaga turnată în bronz.

În anul 2005 fiica poetului oferă către Bibliotecă ca achiziție 102 de scrisori a lui Lucian Blaga către soția lui Cornelia și către fiica lui. Cea mai mare parte a fost publicată în volumul Corespondenţa de familie, București, Universal Dalsi, 2000.

Tot în acest an fiica poetului a mai oferit spre achiziție: manuscrisele articolelor lui Lucian Blaga scrise în ultimii ani de viață (1954–1960). Aceasta înseamnă 77 file de manuscrise, câteva dintre ele sunt dactilograme a Corneliei Blaga; manuscrisele olografe a prelegerilor de conferințe a poetului, eseuri, antologie de poezie populară, autobiografie, corespondență de familie, diverse documente: certificate medicale, rapoarte contabile, ordine de decorații, acte de studii etc, în total cca. 520 de file. Spre donație a fost oferită în aceasta tranșă arhiva lui Dorli Blaga privind ediția operelor lui Lucian Blaga, albumul denumit Critici, aceasta însemnând cca. 1300–1400 file.

În urma achizițiilor, în anul următor a ajuns în posesia Bibliotecii încă 260 de file de manuscrise olografe și diferite documente din arhiva Blaga, cum ar fi de ex. jurnalul Corneliei Blaga din anul 1919. Pe lângă aceste documente, se regăsesc și câteva fotografii de familie.

În anul 2007 materialele grupate de Cornelia Blaga au fost achiziționate de Bibliotecă, aceste dosare cuprind traduceri din limba germană a lui Blaga și câteva lucrări din opera lui filosofică. Ultima tranșă din arhiva Blaga a ajuns la Bibliotecă în anul 2008.

Dorli Blaga a fost căsătorită cu Tudor Bugnariu (1909–1988), sociolog, filosof și publicist, profesor la Universitatea din Cluj. În anul 2005 Dorli Blaga a oferit ca donație arhiva soțului ei. Într-o scrisoare din 20.05.2005 către directorul Bibliotecii a stabilit clauzele donării: pentru orice text preluat din arhivă să se indice exact sursa, pentru o publicare eventuală cercetătorii să aibă asentimentul Bibliotecii; aceste documente nu sunt accesibilie jurnaliştilor, ci numai cercetătorilor acreditaţi.

Tot în această scrisoare a făcut și o descriere conținutului arhivei:

Această arhivă cuprinde în linii mari documente privind viaţa lui Tudor Bugnariu, însemnări memorialistice, însemnări zilnice, comentarii asupra scenei politice, cursuri, conferințe, extrase de presă, diverse comentarii. (...)

După decesul lui Tudor Bugnariu (1988) această arhivă a trebuit să o țin ascunsă cu mare grijă, multe texte fiind critice la adresa regimului trecut.

Pentru cei interesați de istoria acestei perioade, acest fond poate fi o sursă importantă care merită cercetată. Fondul Tudor Bugnariu cuprinde 109 de dosare, pot fi consultate la Colecţii Speciale, BCU Cluj.

Cu cele două arhive provenite de la Dorli Blaga, fondul de manuscrise al Bibliotecii a devenit mai bogat, mai variat. Prin ele se văd o întâlnire fericită între o donatoare generoasă și o instituție, care prin eforturi financiare și nu numai, contribuie la conservarea unei părți importante a patrimoniului cultural național.

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: katalin.luffy@bcucluj.ro

1 Corespondența citată aici se regăsesc în arhiva Colecțiilor Speciale, deocamdată nepublice integral.