Tradiţie şi realitate. Biblioteca de Istorie Modernă

Delia Vaida-Voevod*

bibliotecar - Biblioteca de Istorie Modernă
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Biblioteca de Istorie Modernă se află pe strada Napoca, la numărul 11. Ori de câte ori treci pragul acestei clădiri poți călători cu gândul în lumea Clujului de odinioară.

Totul a început la 1 februarie 1920, dată la care s-a înființat Institutul de Istorie Națională, cu ocazia inaugurării Universității Ferdinand I. Însuși regele care a fost prezent la acest eveniment a anunțat că oferă suma de 400.000 de lei pentru înființarea institutului. Până în 1929, Institutul de Istorie Națională a funcționat în clădirea universității. Cu ajutorul donațiilor și a sumelor oferite de statul român s-a reușit cumpărarea clădirii de pe strada Napoca. În luna iunie 1937 biblioteca își deschide porțile în noul sediu, la inaugurare fiind prezent Regele Carol al II-lea. În prezent Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai își desfășoară activitatea în continuare, având săli de curs, săli de seminar și nu în ultimul rând bibliotecă.

Încăperile clădirii poartă numele unor dascăli celebri care au format de-a lungul timpului generații de absolvenți ai Facultății de Istorie. Este vorba despre: sala Silviu Dragomir, sala Pompiliu Teodor, sala Francisc Pall, sala Ștefan Pascu și sala Camil Mureșan. Aceasta din urmă este sala de lectură a bibliotecii. Numele de care am amintit intră în rezonanță la unison atunci când vorbim despre atmosfera clădirii.

Dacă trecem de încărcătura emoțională a locului și facem primii pași în bibliotecă putem să punem în discuție organizarea acesteia în ceea ce privește spațiul de funcționare.       

Biblioteca se compune din două săli de lectură despărțite de biroul bibliotecarilor. În prima sală cititorul este servit pe baza buletinelor de cerere sau a solicitărilor făcute în prealabil online. Se pot solicita atât cărți cât și periodice. Publicațiile sunt aduse din depozite iar timpul de așteptare depinde de numărul solicitărilor.

Cea de a doua sală de lectură este cu raft liber. Cititorii intră aici după ce le este scanat permisul de bibliotecă. La raftul liber aranjarea publicațiilor este pe domenii familiare studenților Facultății de Istorie. După ce consultă o mică schemă care conține domeniile existente în sală, utilizatorii își pot extrage de pe raft cu ușurință cartea dorită. De asemenea, bibliotecarul de serviciu ajută în permanență studenții cu toate informațiile necesare. Tot acesta pune la loc cărțile consultate și se asigură că vor fi regăsite de următorul cititor.

Spațiul în care sunt stocate publicațiile bibliotecii se compune din patru depozite. Pe lângă acestea, sălile de curs și de seminar găzduiesc dulapuri cu cărți sau reviste care aparțin bibliotecii.

O particularitate fericită este aceea că în același spațiu funcționează de fapt și Biblioteca Institutului de Istorie George Bariț. Rezultatul acestui fapt este unul foarte util pentru toate categoriile de cititori care vin la biblioteca noastră. Utilizatorii sunt în mare parte studenții Facultății de Istorie, doctoranzi, cadre didactice ale facultății, dar și cercetătorii Institutului George Bariț.

Voi descrie în continuare fondurile bibliotecii pentru a putea cântări în cifre volumul informațional destul de mare pe care îl deține Biblioteca de Istorie Modernă. Astfel, gestiunea cuprinde 43.424 de cărți și 6331 de periodice.

Cărțile se împart în următoarele fonduri: BIG, F, BIR și B, iar periodicele sunt cotate cu P (cele ale Institutului) și F.P. (cele ale Facultății). În ceea ce privește revistele, avem serii importante de titluri de specialitate cum ar fi: Anuarul Institutului de Istorie „George Bariț”, Anuarul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Studia Universitatis „Babeș-Bolyai” etc.

BIG adică Biblioteca de Istorie Generală are 18799 de cote. Fondul deține cărți de istorie universală, majoritatea fiind ale facultății.

Fondul F (Facultate) este dedicat cărților care tratează istoria românilor și a României. O completare fericită a acestui registru de carte este fondul BIR (Biblioteca de Istorie a României), aceasta fiind de fapt Biblioteca Institutului de Istorie George Bariț.

Nu în ultimul rând trebuie amintit fondul de carte Bolyai (B). Este vorba de fapt de biblioteca personală a celebrului matematician Janos Bolyai (1802-1911). Pe rafturile acestei biblioteci particulare se găsesc publicații apărute în perioada de sfârșit de secol XIX și început de secol XX. Majoritatea lor sunt în limba maghiară dar și în limbile germană, franceză și română. Cele mai multe publicații din acest fond nu se regăsesc în nicio bază de date internațională. Acesta este motivul pentru care Biblioteca de Istorie Modernă, prin retroconversie, le va semnala în mediul online.

Din fondurile BIG și F s-au extras cărțile aferente bibliografiei cursurilor, acestea fiind obiectul sălii de bibliotecă cu raft liber. Aici domeniile au devenit mai concrete pentru a ușura căutările cititorilor. Se pot regăsi aici domenii cum ar fi: Istorie Universală (Medie, Modernă și Contemporană), Relații Internaționale, Istoria României (Medie, Modernă și Contemporană), Istoriografie, Istoria civilizației și lucrări de referință (dicționare și enciclopedii).

Această prezentare este dovada clară că Biblioteca de Istorie Modernă este acea monadă cum ar spune filosoful Lucian Blaga, adică locul unde tradiția unei facultăți de prestigiu te întrepătrunde dar se îmbină perfect cu nevoile prezentului.

bb-numar4-5-2022-articol2-foto1.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto2.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto3.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto4.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto5.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto6.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto7.jpg

bb-numar4-5-2022-articol2-foto8.jpg

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: delia.vaida@bcucluj.ro