Un reper în geografia culturală a Clujului: Strada Ion I. C. Brătianu nr. 22. Biblioteci, evenimente și personalități

Mihaela Pop*

bibliotecar - Biblioteca de Studii europene
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Orașul Cluj-Napoca a fost și va rămâne un centru de cultură apreciat atât în țară, cât și în străinătate, prin faimoasele sale universități, prin evenimentele culturale de muzică, teatru și film care au loc periodic și care aduc în prim plan personalități din diverse domenii de activitate. La nr. 22 pe str. Ion I.C. Brătianu își au sediul patru instituții culturale importante, și anume: Institutul Francez cu o mediatecă, Institutul și biblioteca de Studii Germane, Biblioteca de Studii Europene și Biblioteca de Studii Americane „J.F. Kennedy”.

bb-numar4-5-2022-articol3-foto1.jpg

Aflat sub tutela Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Francez din Cluj-Napoca este un centru de limbă și cultură ce își desfășoară activitatea sub autoritatea Ambasadei Franței din România. Inaugurat în 1991, institutul primește anual vizita unui număr de aproximativ 30.000 de persoane. Mediateca franceză își are sediul în curtea instituției și cuprinde circa 20.000 de documente (presă scrisă, cărți, flime, benzi desenate, CD-uri).

bb-numar4-5-2022-articol3-foto2.jpg

Institutul Francez organizează și susține anual peste 60 de evenimente culturale (în parteneriat cu numeroase instituții din Transilvania), printre care se numără:

  • Festivalul Filmului Francez
  • Festivalul internațional de film Transilvania TIFF
  • Festivalul de Foarte Scurt Metraj Très Court
  • Întâlnirile Europene din Transilvania
  • Festivalului de artă digitală şi muzică electronică Clujotronic
  • Concursul de traducere literară Mot à Monde
  • Târgul de cariere „Franceza te angajează!”
  • Expoziții prin care se promovează creația artistică contemporană (fotografie, pictură, ceramică, sculptură) în propria galerie „La Cave”

Institutul și biblioteca de Studii Germane oferă cursuri de limba germană pentru studenți, cercetători, profesori și personal administrativ. Aici se publică cercetări științifice în limba germane, se organizează conferințe și ateliere pe diverse teme. IDLF există din 1997 și a fost reorganizat în 2010 odată cu vizita cancelarului german Angela Merkel.

Biblioteca de Studii Europene, ca filială a BCU Cluj, s-a constituit odată cu Facultatea de Studii Europene, în anul 1995, având sediul initial la Casa Universitarilor. Fondul de carte se alcătuia din donații ale cadrelor didactice și achiziții ale BCU. Începând cu anul 2000, biblioteca a primit un nou sediu, pe str. Brătianu 22, mai spațios (trei săli de lectură, plus una de referințe bibliografice) cu cca 70 locuri, cu acces liber la raft. În prezent ea are un fond de aproximativ 13.000 de exemplare (cărţi şi publicaţii periodice).

bb-numar4-5-2022-articol3-foto3.jpg

Biblioteca de Studii Americane, tot o filială a BCU, s-a înființat în anul 1992 și avea inițial un fond de aproximativ 3000 de volume. După câțiva ani, ea s-a unit cu Biblioteca Ambasadei Americane care avea sediul pe str. Universității și s-a mutat pe str. Brătianu 22. Biblioteca de Studii Americane deţine aproximativ 7.500 volume de cărţi - printre care dicţionare, enciclopedii, numeroase antologii de literatură, albume de artă - şi 320 volume de periodice din domeniul ştiinţelor socio-umane.

„Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea, orice creaţie autentică este un dar către viitor”.

Albert Camus

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: mihaela.pop@bcucluj.ro