NOU!
- Bibliografie cursuri - online
- Înscriere în bibliotecă, vizare permis și lichidări - online
Solicitarile se fac on-line sau pe adresele de e-mail prezente pe pagina bibliotecii.
Str. Constantin Daicoviciu nr. 2, etaj 2, 400020, Cluj-Napoca, România.
Telefon: 0771-414-085
E-mail: bcu.istorieveche@bcucluj.ro
Dr. Clara Fulea - şef serviciu
Ioana Draşovean
Biblioteca de Istorie Veche și Biblioteca de Istoria Artei sunt două biblioteci documentare şi în acelaşi timp biblioteci de învăţământ superior, fiind filiale ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din punct de vedere ştiinţific, cuprind cel mai valoros fond de carte din ţară din domeniile istoriei antice, arheologiei, filologiei clasice, bizantinologiei şi istoriei artei. Cele două biblioteci funcţionează în clădirea Muzeului de Istorie a Transilvaniei situaţie care se datorează condiţiilor istorice în care bibliotecile şi-au desfăşurat activitatea.
Principalele etape cronologice de constituire au fost:
- 1859 - crearea societății „Muzeul Ardelean”
- 1872 - înfiinţarea Universităţii din Cluj
- 1919 - se înfiinţează Universitatea românească din Cluj care preia şi patrimoniul vechii Universităţi maghiare şi în cadrul căreia se constitue Facultăţile de Istorie şi de Limbi Clasice
- 1929 - ia naştere Institutul de Studii Clasice prin unirea catedrelor de limbi clasice, istorie antică şi arheologie cu Societatea „Muzeul Ardelean”; acum se constitue şi o bibliotecă unificată cuprinzând fondurile de publicaţii ale Universităţii şi ale „Muzeului Ardelean”
FONDURI:
În ciuda numeroaselor transformări intervenite în statutul juridic şi administrativ al instituţiilor care au patronat cele două biblioteci, fondul de carte a rămas unitar şi în acelaşi sediu, fapt pentru care în prezent cele două biblioteci cuprind cărţi de-o valoare inestimabilă.
Biblioteca de Istorie veche şi Biblioteca de Istoria artei cuprind azi vechiul fond al „Muzeului Ardelean”, fondul Universităţii maghiare, al Universităţii româneşti, al Institutului de Studii Clasice al Institutului de Istorie şi în final al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei.
Acest fond vechi din patrimoniul bibliotecilor a fost mereu sporit prin achiziţii, schimb de publicaţii şi donaţii de la diferite instituţii şi persoane particulare.
Biblioteca de Istorie veche (32689 vol):
- Cărţi: 27835 vol.
- Periodice: 4854 vol.
Biblioteca de Istoria artei (8608 vol.):
- Cărţi: 7587 vol.
- Periodice: 1021 vol.
Publicaţii deosebite:
- Periodice străine care datează din 1880
- Cărti în editii de prestigiu
- Albume de artă
BIBLIOGRAFII: