Activităţi - Biblioteca de Educaţie fizică şi sport

Activităţi - Biblioteca de Educaţie fizică şi sport
Date de contact: 

E-mail: bibedfiz[at]yahoo.com

Telefon: 0744-867968 sau 0722-346240

Descriere filiala: 

CHEILE TURZII:

DEFILEUL CRIŞULUI:

 

CHEILE TURZII

Despre zonă 

Am ales ca primă zonă geografică, Cheile Turzii, o rezervaţie naturală protejată, aflată la o distanţă de 6 km vest de Turda, de-a lungul văii Haşdate. 

Invitatul meu d-l profesor Doru Iuga, membru Salvamont-Salvaspeo Cluj ne-a vorbit despre peisajul carstic de o rară frumuseţe: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri, arcade, peşteri etc. De asemenea ne-a oferit informaţii despre speciile de plante şi animale, unele reprezentând elemente rare, cum ar fi usturoiul sălbatic, acvila de stâncă. 

Situl arheologic din punctul "Dealul Alb" este înscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004. 

În total se cunosc în Cheile Turzii cca 60 de peşteri, firide sau arcade (resturi ale unor peşteri prabuşite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depăşesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m). 

"Peştera lui Balica" se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Aici s-a adapostit o perioada haiducul Nichita Balica din Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriacă a Curuţilor. 

Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaş si Cheile Borzesti. 

In anii '30 ai secolului XX, sus pe stânca, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor vaii Hăşdate) era aşezată o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasată în perioada interbelică, în cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atât oameni din partea locului, cât şi oficialităţi din Turda. După război, crucea de lemn a fost înlocuită, prin grija membrilor "Asociaţiei Alpiniştilor Pajura" din Turda. cu o cruce de metal care există şi azi. 

Peste apa vaii Hasdate exista 4 poduri suspendate. Primul pod este amplasat nu departe de intrarea în Chei, ultimul pod spre ieşirea din Chei, în direcţia comunei Petreştii de Jos. 

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cheile_Turzii 

Primul articol de popularizare despre Cheile Turzii a fost scris de către Czárán Gyula în 1906. În 1906, Pap Domokos a editat primul ghid turistic al zonei. în 22 aprilie 1928, congresul Cercetătorilor Naturii a făcut o vizită în Chei. în 8 aprilie 1938, Comisia de Ocrotire a Naturii din Transilvania a declarat zona rezervaţie naturală. 

Sursa: http://enciclopediavirtuala.ro/articoletematice/articol.php?id=89 

Prelegerea a fost însoţită de o expoziţie de publicaţii. Lista bibliografică poate fi consultată aici.

Activităţi de recreere 

În Cheile Turzii se pot practica numeroase activităţi, cum ar fi:

  • excursii montane,
  • escaladă sportivă,
  • traseul peşterilor,
  • traseul Via Ferrată,
  • parapantă.

Despre toate aceste activităţi sportive ne-au vorbit invitaţii mei 

  • domnul profesor Doru Iuga, membru Salvamont-Salvaspeo Cluj 
  • domnul asist. drd. Horea Pop, titular cursuri turism montan, escaladă, schi -Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Cluj-Napoca 

Auditorul a putut vedea echipamentul care se foloseşte în escladă dar şi expoziţia de publicaţii care descriu aceste sporturi. 

1. EXCURSIILE MONTANE sau DRUMEŢIILE sunt activităţi în aer liber care constau în mersul pe jos, în medii naturale, de multe ori în zone muntoase sau alte zone pitoreşti. Adesea oamenii fac astfel de drumeţii, pe trasee special concepute pentru acest gen de recreere, numite şi trasee de drumeţie. În Cheile Turzii există un traseu foarte frumos descris în articolul din revista EKE GYOPAR. 

2. ALPINISMUL, în accepţiunea largă a cuvântului, desemnează orice activitate recreativă sau sportivă care are ca scop ascensiunea în munţi. Termenul iniţial provine de la ascensiuni în munţii Alpi. Ulterior, pe măsura evoluţiei acestei activităţi, termenul "alpinism" s-a nuanţat doar pe itinerarii greu accesibile, ce necesită tehnică, echipament şi experienţă corespunzătoare. De-a lungul timpului, din termenul de bază s-au desprins mai multe forme, care sunt mai mult sau mai puţin dictate de natura traseelor parcurse, maniera în care se face ascensiunea şi tehnicile folosite. Astfel putem distinge.

  • Alpinismul clasic - parcurgerea văilor, crestelor, brânelor, muchiilor, în condiţii de vară sau iarnă, pe parcursul acestora fiind confruntaţi cu diferite dificultăţi tehnice, cât şi pasaje de căţărare de dificultate medie.
  • Alpinismul tehnic sau căţărarea alpină - parcurgerea de trasee alpine dificile, de cele mai multe ori acestea având diferenţe mari de nivel şi multe lungimi de coardă, acestea necesitând echipament specific şi experienţă, cât şi foarte buna cunoaştere a tehnicilor de escaladă liberă şi artificială.
  • Escalada sportivă sau căţărarea liberă - ramură care în ultimul timp a căpătat o amploare deosebită, presupune urcarea unor trasee în general scurte, dar cu grad mare de dificultate.

3. TRASEELE DE VIA FERRATA sunt trasee montane bătute pe pereţi de stâncă, fiind accesibile şi persoanelor fără abilităţi de căţărare, de la copii la vârstnici, fără să necesite corzi sau dispozitive de căţărare proprii si mai ales fără să se supună riscurilor asociate căţărărilor neprotejate. Primele "via ferrata" au fost inventate de către italieni în Primul Război Mondial. In traducere din limba italiană "via ferrata", înseamnă "calea de fier". Începând cu primăvara anului 2012, s-a montat traseul Via Ferrata SKY FLY din Cheile Turzii, traseu cu cea mai ridicată spectaculozitate din zonă, de dificultate medie, care se adresează tuturor persoanelor care doresc o zi de neuitat, aventură, peisaje mirifice, adrenalină şi satisfacţia de a cuceri verticalele. 
https://www.facebook.com/permalink.php?id=177517225707543&story_fbid=370457529746844 

4. ZBORUL CU PARAPANTA ÎN TANDEM este forma cea mai simplă de a încerca pentru prima dată zborul. Parapanta tandem este o parapantă cu 2 locuri (pilot şi pasager), special concepută pentru zborul în tandem. Pilotul şi pasagerul au fiecare propriul sistem de asigurare. Pentru zborul în tandem nu există restricţii de vârstă. De la copii până la bunici, oricine se poate bucura de plăcerea zborului. Minorii au nevoie de acordul unuia dintre părinţi. Nu este necesară nici un fel de experienţă anterioară, trebuie doar să urmaţi instrucţiunile pilotului dumneavoastră.

Excursiile organizate în Cheile Turzii sunt pe traseul Via Ferrata în grupuri de 6 persoane. 
Echiparea, instruirea, parcurgerea traseului, revenirea la locul de plecare durează 5 ore. 
Cei interesaţi pot suna la 0744867968. 

 

DEFILEUL CRIŞULUI

Despre zonă 

Defileul Crişului reprezintă un complex carstic deosebit de pitoresc, condiţionat de calcarele Pădurii Craiului. Pe lângă defileul Crişului Repede străjuit de abrupturi sălbatice, trebuie amintite o serie de peşteri, dintre care mai însemnate sunt: Peştera Vadului, Peştera Podinului, Casa Zmăului, Peştera cu Apă, Peştera Fugarilor, Peştera Devenţului, Peştera Caprei. 

Peştera Vântului de lângă Şuncuiuş, străbătută de un curs subteran de apă, este considerată cea mai mare peşteră din ţara noastră ca lungime (18 km), prezentând aspectele clasice de morfologie subterană cu depuneri în cruste albe de ghips, care îmbracă pe suprafeţe întinse pereţii şi suprafeţele galeriilor. Frumuseţea şi unicitatea Peşterii Vântului a fost imortalizată de-a lungul anilor atât de membrii Clubului Speologilor Amatori din Cluj, cât şi de alte persoane sau instituţii. 

Frumuseţea locului este subliniată şi de prezenţa cascadei pârâului Peştireu, care traversează Peştera Vadului, amplasată în Defileul Crişului Repede. Este peştera cea mai importantă din defileu şi este cunoscută şi prin cascada pe care o formează apele abia ieşite din peşteră, prăvălindu-se în Crişul Repede. Are o lungime de 1510 m. 

A fost descoperită încă din anul 1903, apoi amenajată pentru vizitare la foarte scurt timp cu podeţe şi scări din lemn, devenind astfel una din primele peşteri amenajate din România. O dată cu deschiderea peşterii pentru vizitare în anul 1905 este publicat, prin grija lui Czaran Gyula şi primul ghid turistic al peşterii ce cuprindea o descriere detaliată a părţii vizitabile însoţită de o remarcabilă schiţă. A fost apoi reamenajată după 1948 de Organizaţia pentru turism din cadrul Consiliului General al Sindicatelor, ocazie cu care s-a încercat şi introducerea iluminatului electric. În anul 1969 este din nou reamenajată (de Muzeul Ţării Crişurilor- Oradea) şi electrificată pe o distanţă de 500 m, fiind a două peşteră electrificată din România.

Activităţi de recreere

  • TREKING
  • SPEOTURISM
  • ESCALADă
  • ALPINISM
  • RAFTING
  • KAYAKING
  • ZORBING

Defileul Crişului este o zonă bogată în trasee turistice unde se poate practicaspeoturismul. Peştera Vântului, cea mai lungă peşteră din România (se poate vizita doar cu aprobare de la Institutul Speologic Emil Racoviţă din Cluj Napoca) sau Peştera Ungurului, ce se remarcă prin intrarea sa spectaculoasă, înaltă de câţiva zeci de metri. Puţin mai jos de Peştera Ungurului se găseşte gura văii Mişidului. O scurtă incursiune pe această vale ne duce printr-o zonă cu poieni liniştite şi pereţi de stâncă înalţi care oferă posibilitatea unei relaxări plăcute. De la Peştera Vântului, se poate ajunge direct în localitatea Şuncuiuş, de unde pornesc şi alte trasee turistice spre alte zone frumoase din Munţii Pădurea Craiului( Izbucul Izbândiş, Peştera Bătrânului, Platoul Carstic Imaşul Bătrânului). Tot din Şuncuiuş, principalul punct de pornire din zonă, se poate alege un traseu scurt, foarte uşor dar şi reconfortant: se poate merge până la capătul Defileului Crişului Repede adică până în comuna Vadu Crişului urmând cursul văii, pe potecă, pe lângă calea ferată. Se traversează practic zona cea mai spectaculoasă a întregului defileu caracterizată prin prezenţa unor abrupturi stâncoase înalte de 100-150 m. Se trece la un moment dat pe lângă Cascada Vadu Crişului. Dacă se traversează Crişul Repede se ajunge şi la Peştera Vadu Crişului, accesibilă turiştilor, iar apoi, până la destinaţia finală traseul mai trece pe lângă alte obiective cum ar fi Peştera Casa Zmăului şi Peştera cu Apă. De la Cascada Vadu Crişului se poate opta şi pentru alte trasee mai scurte, pe ambii versanţi ai defileului, mai ales pentru cei dornici de panorame. Deşi este o zonă cu înălţimi mici, 500-600 m deasupra defileului, farmecul întregii zone este dat de abrupturile stâncoase şi de relieful carstic prezent. 

Înainte să ajungă la Şuncuiuş, Crişul Repede şerpuieşte printr-o zonă cu stânci calcaroase abrupte, unde se poate face căţărare şi alpinism (pentru cei amatori de aşa ceva). 

Crişul Repede este unul dintre râurile unde se organizează rafting de cel mai mult timp din ţară. Traseul destul de uşor dar foarte frumos permite organizarea turelor şi pentru copii sau familii. Echipaţi cu cască de protecţie, vestă de salvare şi papucei de neopren, traseul ales se poate parcurge cu bărci mici şi mari. 

PERSOANE DE CONTACT pentru rafting: 

  • Adrian Iuhas 0722606597 
  • Csaba Novak 0727606153

Excursii în Defileul Crişului

Excursiile se organizează pe una sau două zile în funcţie de dorinţe şi disponibilitate. 

Excursiile cuprind rafting şi vizitarea peşterii Vadu Crişului. 

Raftingul presupune echiparea, instruirea, parcurgerea traseului şi revenirea la locul de plecare şi durează 4 ore din care două ore şi jumătate pe apă. 

Cei interesaţi pot suna la 0744867968 sau pot sa-şi exprime dorinţa la adresa: bibedfiz[at]yahoo.com 

Dacă doriţi doar rafting, persoanele de contact sunt: 

  • Adrian Iuhas 0722606597 
  • Csaba Novak 0727606153 

< înapoi la Biblioteca de Educaţie fizică şi sport