Provocările întâmpinate de Biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă în condiţiile crizei sanitare generate de COVID-19

Angela Baciu*

bibliotecar - Biblioteca de Teologie Ortodoxă

 

Anul 2020 a debutat cu o situaţie care a afectat şi afectează la nivel mondial atât sănătatea omenirii cât şi societatea şi instituţiile în care omul de pe întreg Globul îşi desfăşoară activitatea de zi cu zi. Este vorba despre pandemia declanşată de infectarea cu noul virus COVID19, care, pe lângă daunele şi riscurile  pe care le produce, afectează relaţiile dintre oameni şi bunul mers al vieţii cotidiene.

Acestei noi provocări trebuie să îi facă faţă şi bibliotecile universitare, în condiţiile în care autorităţile medicale au impus reguli de igienă şi de distanţare socială stricte.

În studiul de faţă  ne propunem să observăm şi să analizăm schimbările pe care le-a adus acestă recentă stare în activitatea desfăşurată la Biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă, filială a Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

Biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă UBB, situată din anul 2013 în Campusul Universitar Teologic Ortodox "Nicolae Ivan". Aceasta este filială a Bibliotecii Centrale încă din 1992, primele sale fonduri constituindu-se din colecţiile recuperate din arhiva bibliotecii Vechiului Institut Teologic, astfel că la intrarea în Universitate (1 octombrie 1992) erau aproximativ 14.000 de volume, reviste şi ziare de specialitate.1

Bibliotecile universitare sunt un suport de bază în procesul de instruire, educare şi cercetare  specifice învăţământului academic, încercând să asigure la un nivel cât mai eficient accesul utilizatorilor la informaţie, ţinând pasul cu modernizarea tehnologiei şi a mijloacelor de comunicare. Acest atribut principal al bibliotecilor universitare a fost şi este valabil şi în aceste vremuri de pandemie, despre care aminteam în introducerea acestui studiu.

Referindu-ne în continuare la Biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă, menţionăm faptul că în prima fază a declarării epidemiei pe teritoriul ţării noastre aceasta a fost închisă total, bibliotecarii care lucrează în cadrul ei fiind nevoiţi fie să intre în concedii, cu atât mai mult cu cât începând cu data de 16 martie pe teritoriul României a fost instituită starea de urgenţă, aceasta durând până pe data de 15 mai. După această dată a avut loc întoarcerea parţială a angajaţilor Bibliotecii Centrale Universitare şi implicit ai Bibliotecii de Teologie Ortodoxă. Biblioteca de Teologie Ortodoxă a rămas închisă publicului, însă rolul său rămas viu a stimulat managementul Bibliotecii Centrale să găsească soluţiile optime de transmitere a informaţiilor necesare utilizatorilor săi, cadre didactice şi studenţi, în principal.

Facultatea de Teologie Ortodoxă, la fel ca toate celelalte Facultăţi din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca şi-a sistat cursurile efective care necesitau prezenţa fizică a tuturor participanţilor, mutându-le în spaţiul virtual. Platforma ZOOM este cea la care a apelat conducerea Facultăţii de Teologie pentru a asigura accesul la cursurile prevăzute de programa şcolară pentru anul universitar 2019-2020.

Criza sanitară a survenit într-un moment în care anii terminali aveau cea mai mare nevoie de consultarea bibliografiei necesare susţinerii examenului de licenţă.

Odată cu reluarea activităţilor specifice bibliotecii, mai puţin deservirea publicului în mod fizic, conducerea BCU şi o parte dintre bibliotecarii Bibliotecii de Teologie Ortodoxă au reuşit să pună la dispoziţia studenţilor din anii terminali, care aveau prioritate, de la cele patru secţii ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistenţă Socială şi Artă Sacră, toată bibliografia necesară susţinerii examenului care îi aştepta. Acest lucru a fost posibil prin scanarea publicaţiilor, convertirea lor în format pdf, transferul lor de pe serverele filalelor pe serverul Bibliotecii Centrale şi încărcarea pe platforma aferentă site-ului Bibliotecii Centrale Universitare. Accesul la aceste bibliografii este condiţionat de posesia unui permis de bibliotecă BCU, cu ajutorul căruia utilizatorii pot studia online datele încărcate. A fost o colaborare eficientă între bibliotecarii BCU de la toate nivelele şi multă muncă.

Cu siguranţă această ieşire şi abatere din şi de la serviciile tradiţionale a reprezentat o adevărată provocare pentru bibliotecarii din cadrul Bibliotecii de Teologie Ortodoxă, care au fost nevoiţi să lucreze cu aparatura de care dispuneau la momentul respectiv şi să se încadreze în termenul limită. Adaptarea la acest nou tip de muncă a fost îngreunată timp de trei săptămâni, când a fost necesară relocarea aparaturii de lucru şi a angajaţilor într-o sală de curs a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pentru a se putea renova şi moderniza sala de lectură şi birorile Bibliotecii Facultăţii de Teologie.

Munca de scanare şi de punere la dispoziţia utilizatorilor a publicaţiilor nu a încetat după finalizarea examenelor, ea continuând şi în prezent în cadrul Bibliotecii Centrale, de această dată procedându-se la extragerea bibliografiilor din fişele de disciplină ale cadrelor didactice universitare, în prezent existând peste 500 de publicaţii la specializarea Teologie Ortodoxă2 puse la dispoziţia publicului de specialitate.

Pentru o mai bună informare şi a unui acces cât mai rapid al publicaţiilor menţionate, existenţa acestora în formt pdf pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" este menţionată şi pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.3

Sigur că această eră a tehnologiei, fie că ne place, fie că nu, ne obligă să ţinem pasul cu dinamica dezvoltării digitale şi a progresului social. Putem remarca avantajele unui acces cât mai rapid şi mai eficient la informaţii în perioade de crize şi nu numai. Investiţia în echipament de calitate care să asigure transformarea publicaţiilor tipărite în documente electronice esta una sigură şi de viitor. În munca noastra cu utilizatorii mai tineri ai bibliotecii, şi nu numai, putem observa de cele mai multe ori o preferinţă a acestora pentru formatele digitale, o uşurinţă în manevrarea device-urilor şi a mişcării în mediului virtual a acestora. Pe de altă parte, există şi dezavantajul afectării drepturilor de autor, a lipsei consultării efective a publicaţiei şi a studiului temeinic al acesteia, precum şi absenţa contactului cu un mediu de studiu adecvat, respectiv o sală de lectură care impune o disciplină şi o dispoziţie academică. Se poate însă opta pentru o digitalizare parţială a fondului care să afecteze cât mai puţin drepturile de autor, în funcţie de importanţa publicaţiilor stabilită cu ajutorul cadrelor didactice universitare.

În această perioadă de criză sanitară, absenţa unui program cu publicul ne-a oferit timp în plus pentru a ne ocupa de celelate activităţi specifice unei biblioteci filiale. Menţionăm că bibliotecarii Bibliotecii de Teologie Ortodoxă lucrează în prezent la Fondul Alexandru Mironescu, un fond complex şi valoros, prelucrarea acestuia şi nu numai, fiind facilitată, cum spuneam, de lipsa utilizatorilor. Acest fapt constituie un avantaj pentru munca de birou, însă personal afirmăm că prezenţa celor interesaţi de colecţiile bibliotecii şi contactul direct cu aceştia ne conferă un stimulent deosebit pentru profesia noastră.Însă şi în aceste timpuri nesigure, chiar dacă fizic nu au putut avea acces la spaţiul bibliotecii, unii dintre utilizatori au cerut informaţii prin intermediul telefonului şi al mail-ului bibliotecii.

Ca student masterand la masterul de Istoria religiilor. Geopolitica religiilor monoteiste, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, am oferit informaţii colegilor mei, în special prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Studenţii şi doctoranzii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă au grupuri închise în cadrul acestei reţele de socializare în principal, în funcţie de anul în care sunt, aici putând comunica tot ceea ce are legătura cu cursurile la care participă.Cadrele didactice universitare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă sunt prezente în mediul online, comunică prin intermediul platformelor şi pun la dispoziţia studenţilor lor anumite documente necesare aprofundării disciplinelor pe care domniile lor le predau. Această constatare ne face să considerăm foarte utilă crearea pe viitor a unei pagini de Facebook a Bibliotecii de Teologie Ortodoxă, observând o apropiere foarte mare, mai ales, a noilor generaţii faţă de această reţea.

Biblioteca are ca atribut întâmpinarea nevoilor utilizatorilor săi şi credem că ea poate găsi soluţii de adaptare la real şi actual, cu acelaşi scop pe care l-a avut de la apariţia sa, acela de a face lectura atrăgătoare în orice fel de timpuri şi crize. Acesta este şi ţelul profesiei de bibliotecar, iar din punctul nostru de vedere, considerăm că şi aceasta este într-o continuă dinamică, că este necesar să se găsească un echilibru între tradiţional şi actual care să asigure comunicarea optimă  a informaţiilor în funcţie de situaţiile iminente.

Ca o ultimă observaţie, adăugam faptul că începând cu data de 28 septembrie 2020 Biblioteca de Teologie Ortodoxă a oferit utilizatorilor săi posibilitatea împrumutului publicaţiilor la domiciliu, pe o perioadă de 7 zile, folosind metoda rezervării online, cu ridicarea documentelor de luni până vineri între orele 9.00 şi 14,30, în condiţiile de igienă impuse. Toate publicaţiile care urmau să fie restituite ar fi intrat într-o perioadă de carantină de 3, respectiv 10 zile. Din păcate, apariţia unor cazuri de COVID-19 în incinta clădirii Facultăţii de Teologie Ortodoxă a determinat din nou sistarea orarului cu publicul începând cu data de 6 octombrie 2020. Considerăm şi acest fapt o nouă provocare...

În speranţa că această perioadă va trece cât mai repede şi cât mai cu bine pentru toată lumea, încercând să efectuăm cât mai bine şi responsabil munca specifică, catalogare, indexare, RMF, Achiziţii, igienizare, îndreptăm un gând de bine şi de sănătate către toţi colegii şi utilizatorii noştri şi aşteptăm ca Biblioteca de Teologie Ortodoxă să îşi deschidă porţile într-un viitor cât mai apropiat!

Bibliografie


* Email: angelabaciu217@gmail.com

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

1 Alexandru MORARU, Învăţământul teologic universitar ortodox român din Cluj-Napoca. Schiţă istorică, Cluj-Napoca, P.U.C., 2009. p. 148.

2 consultat pe https://public-view.bcucluj.ro/(Accesat în octombrie 2020).

3 consultat pe http://ot.ubbcluj.ro/anunt/studenti/continut-cursuri-format-digital (Accesat în octombrie 2020).