Proiectul DigiPrior în ajutorul bibliotecarilor

Ruxandra Nazare*

bibliotecar - Colecţii Speciale
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov

 

Digitalizarea patrimoniului este o preocupare generală de mai mult timp în bibliotecile şi colecţiile digitale din România şi din lume, dar politicile şi strategiile de până acum cuprind doar sintetic şi nu explicit motivele alegerii anumitor documente pentru digitalizare, neoferind o viziune clară asupra acestui prim pas esenţial al procesului.

Proiectul DigiPrior – Priorităţi în digitalizarea cărţilor, documentelor, fotografiilor şi abordări moderne de promovare a materialelor digitalizate, finanţat de programul Erasmus+ a pornit de la sesizarea acestei realităţi şi vizează să realizeze o cercetare în sprijinul specialiştilor memoriei (arhivişti, bibliotecari, muzeografi, alţi experţi din domeniul patrimoniului cultural mobil). Scopul principal este formarea profesională a adulţilor, crescând capacitatea bibliotecarilor, arhiviştilor şi colecţionarilor în prioritizarea documentelor de digitalizat prin crearea de materiale de instruire adecvate şi promovarea patrimoniului digitalizat. Astfel, se vor elabora un protocol şi o metodologie de prioritizare, un manual şi o platformă educaţională, un pachet video de materiale educaţionale (film digital şi ghid de prezentare a conţinutului digital în mod atractiv).

Lider de proiect este Biblioteca regională “Petko R. Slaveykov” din Veliko Trnovo, Bulgaria (http://libraryvt.com/), alături de care se află patru organizaţii partenere, din Bulgaria (Student Computer Art Society – SCAS - https://scas.bg/), Olanda (Arhivele Stichting de Domijnen, Sittard - https://www.dedomijnen.nl/), Portugalia (biblioteca din Direcao Geral Do Patrimonio Cultural - https://www.culturacentro.gov.pt/) şi România (Biblioteca Judeţeană Braşov - https://www.bjbv.ro). Perioada de derulare şi implementare este de 2 ani, între 1 noiembrie 2021 şi 1 noiembrie 2023.

Astfel, la sfârşitul anului trecut, echipa de proiect a bibliotecii a început munca intensă la proiect, primul pas fiind cercetarea privind digitalizarea şi politicile publice, precum şi marii creatori de conţinut digital pe baza patrimoniului din România, printre care se situează pe primele locuri Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj Napoca şi Biblioteca Naţională a României.

Pe temeiul studiului paginilor de internet ale bibliotecilor publice judeţene cu privire la colecţiile lor digitale, am selectat bibliotecile publice invitate să ia parte la focus grupul organizat în 19 ianuarie 2022. Au răspuns şi au participat bibliotecile judeţene din Arad, Brăila, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Sibiu şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti. S-a discutat despre stadiul procesului de digitizare în bibliotecile publice, motivația care a stat la baza declanșării procesului de digitizare, tipurile de documente digitalizate, modalitățile de selecție a unităților de bibliotecă, procedurile și echipamentele folosite, cu scopul de a defini o serie de indicatori care ar trebui să stea la baza selecției unităților de bibliotecă în vederea digitalizării.

Pe baza datelor din analiză şi a consultării în cadrul focus-grupului, am redactat din partea noastră o propunere de criterii prioritare în alegerea documentelor pentru digitalizare, completată şi definitivată cu propunerile partenerilor, lider de produs şi rezultat fiind Portugalia.  

Aceşti indicatori au fost precizaţi pe trei categorii de documente (documente şi manuscrise, tipărituri, materiale non carte)  şi au fost apreciaţi ca pondere printr-o aplicaţie de calcul bazată pe Excell (creată de Biblioteca regională din Veliko Trnovo), stabilindu-se un procentaj acordat în funcţie de importanţa fiecărui indicator. Aplicaţia a fost testată de fiecare partener, pe documentele alese (vezi fotografia). Printre indicatori se numără criterii precum autenticitatea, originalitatea, unicitatea, starea de conservare, statutul legal ş. a. S-a finalizat un Protocol de selectare prioritară a documentelor pentru digitalizare.

bb-numar6-7-2022-articol2-foto1.jpg

Credit foto Claudia Popescu

În acelaşi timp, colegii noştri din proiect au început să lucreze la manualul preconizat, definind capitolele şi unităţile de învăţare, care tratează aspecte despre digitalizare, standarde, prezervarea digitală pe termen lung, copyright etc. Platforma educaţională pentru curs a fost proiectată, iar pagina web a proiectului a fost creată şi se poate vizita la https://digiprior.eu/. Recent, s-a iniţiat producţia filmului, Biblioteca Judeţeană Braşov fiind responsabilă de acest rezultat al proiectului. Pentru început, colega noastră Cristina Palaş a propus un scenariu foarte atractiv pentru film. Proiectul este în derulare şi pas cu pas avansăm, pe măsură ce rezolvăm provocările ridicate. Date şi fotografii despre proiect veţi găsi la https://bibliotopiabv.wordpress.com/digiprior/.

Personal, cred în acest proiect din mai multe motive. Ia în considerare nevoia de prioritizare în selecţia documentelor de digitalizat, adresându-se instituţiilor principale de memorie – arhive, biblioteci, muzee. Are în vedere bibliotecile mici, materialele putând servi drept ghid în digitalizarea patrimoniului local şi oferind o oportunitate de formare profesională. Last, but not least, urmăreşte în mod special promovarea colecţiilor digitale. Pentru toate acestea, recomandăm acest proiect şi vă invit să ţineţi aproape, noutăţile fiind postate de colega noastră, Claudia Popescu,  pe blogul Serviciului de Informare şi Formare Continuă https://bibliotopiabv.wordpress.com/

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* Email: ruxandramoasanazare[at]yahoo.com