Nr.1 (iulie - septembrie 2001)

               Editorial               
  Rubrica managerului  
       Cititorii ne scriu        
Carte-culturã-civilizatie
 Informare profesionalã 
               Diverse               




Prof.univ.dr.Doru Radosav


    Biblioteca Centralã Universitarã "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca este o institutie de învãtãmânt si culturã cu o identitate pregnantã în aceastã parte a tãrii si a Europei Centrale si de Est. Ea este cea mai mare bibliotecã universitarã din România si una dintre cele mai importante din reteaua învãtãmântului din aceastã parte a Europei.
Destinatã încã de la înfiintare nevoilor învãtãmântului si a centrului academic din capitala Transilvaniei, patrimoniul ei documentar si de informatie s-a profilat pe directii multiculturale, în sensul cã ea tezaurizeazã cãrti si publicatii apartinând culturii medievale si premoderne cu vocatie europeanã, în componenta ei regãsindu-se deopotrivã culturile specifice spatiului transilvãnean: românã, maghiarã, germanã etc.
Istoria bibliotecii a urmãrit îndeaproape istoria învãtãmântului clujean si, în general, a învãtãmântului românesc, iar achizitiile în planul cunoasterii si formãrii universitare s-au petrecut în bunã parte în spatiile bibliotecii.
Prin functiunile sale specifice, biblioteca s-a definit nu numai ca un spatiu de depozitare a informatiei, ci si ca o scoalã biblioteconomicã ce a format specialisti cu înalte competente profesionale, destinati, în principal, prelucrãrii informatiei si regãsirii acesteia în beneficiul cititorului. Directiile de dezvoltare ale bibliotecii au fost proiectate în permanentã spre perfectionarea prelucrãrii si regãsirii informatiei, iar în ultimii ani informatizarea bibliotecii a determinat situarea acesteia la nivelul standardelor mondiale în domeniu.
Biblioteca Centralã Universitarã "Lucian Blaga", în starea ei actualã, se compune dintr-o unitate centralã în jurul cãreia graviteazã departamente si filiale distribuite la nivelul facultãtilor, constituindu-se astfel o retea sau un sistem integrate unui flux informational care se doreste a fi corespondent cu nevoile didactice si de cercetare ale studentilor, cadrelor didactice si cercetãtorilor.
Varietatea patrimoniului de carte si publicatii, serviciile oferite, frecventa cititorilor confirmã importanta acestui centru de învãtãmânt si culturã aflat într-o competitie cu sine însusi.