Filialele Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Monica Baciu* - șef serviciu Biblioteci filiale I
Dr. Clara Fulea* - șef birou Biblioteci filiale III
Alina Man* - șef birou Biblioteci filiale IV
Conf. univ. dr. Gabriela Petrușel* - șef birou Biblioteci filiale V
Daniel Vlassa* - șef serviciu Biblioteci filiale II

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca

 

Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, la articolele din cadrul capitolului Structura organizatorică se face referire la bibliotecile filiale, precizâdu-se că: art. 13 „Structura Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga este formată dintr-o unitate centrală, cu funcţie coordonatoare şi din mai multe unităţi filiale specializate.”  De asemenea, la art. 15 se precizează că: „La solicitarea Universităţii Babeş-Bolyai, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga poate înfiinţa biblioteci filiale de specialitate pe lângă facultăţi, colegii, departamente, secţii, catedre, unităţi de cercetare ştiinţifică, încadrate cu personal propriu, dacă instituţia solicitantă asigură spaţiile adecvate, baza materială (mobilier, echipamente electronice etc.), curăţenia şi cheltuielile de întreţinere, iar Ministerul Educaţiei asigură suplimentarea schemei de funcţionare a Bibliotecii Centrale Universitare cu numărul posturilor necesare.” În continuare, la art. 16 se aduc câteva precizări: „Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai nu poate schimba destinaţia spaţiilor special constituite pentru biblioteci. Atribuirea spaţiilor destinate bibliotecii se va face numai cu avizul conducerii bibliotecii, respectând standardele optime de funcţionare, conform Legii bibliotecilor nr.334/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”

În prezent Departamentul biblioteci filiale și speciale este organizat sub directa coordonare a directorului general adjunct, dr. Olimpia Curta, în cinci servicii, astfel:

Biblioteci filiale I condus de Monica Baciu, șef serviciu, care are în subordine 13 bibliotecare. Serviciul are în componență următoarele zece biblioteci:

Biblioteca de Botanică care este amplasată în Grădina Botanică „Alexandru Borza”, la parterul Institutului Botanic. Bazele ei, ca bibliotecă modernă, s-au pus în anul 1872, odată cu fondarea Universităţii din Cluj. Este situată pe str. Republicii nr. 42, postul de bibliotecară fiind ocupat de Sorina Hărănguș. Fonduri: 16.591 volume cărți,  11.653 volume periodice.

https://www.bcucluj.ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-botanic%C4%83

Biblioteca de Chimie și inginerie chimică este amplasată în clădirea facultății cu același nume, în zona Parcului central al orașului, pe str. Arany Janos nr. 11. Activitatea bibliotecii este asigurată de bibliotecarele Simona Căucean și Ioana Șamșodan. Biblioteca Facultăţii de Chimie este una din cele mai mari biblioteci de specialitate din această parte a a ţării. Fonduri: cărţi: 31.796 volume; periodice: 9.385 volume; stasuri: 23.445; brevete de invenţii: 10.263.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-chimie-%C5%9Fi-inginerie-chimic%C4%83

Biblioteca de Educație fizică și sport se află pe str. Pandurilor nr. 7, în Parcul sportiv "Dr. Iuliu Haţieganu". Amenajată într-un cadru modern, cu acces liber la raft, biblioteca pune la dispoziția utilizatorilor  publicații din domeniile kinetoterapie, educaţie fizică şi sport. Bibliotecara Bodor Melinda asigură activitatea acestei filiale care deține un fond de aproximativ 8.700 volume de publicații.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-educa%C5%A3ie-fizic%C4%83-%C5%9Fi-sport

Biblioteca de Fizică fondată în anul 1922 de profesorul Augustin Maior, este localizată în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 1, la etajul 2. Bibliotecare sunt Mara Todea și Szász Melinda. Fondurile bibliotecii sunt alcătuite din aproximativ 28.000 de cărți și 7.300 volume de periodice.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-fizic%C4%83

Biblioteca de Fiziologia plantelor este amplasată în clădirea centrală a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, la parter, în cadrul Catedrei de Biologie experimentală a Facultăţii de Biologie şi Geologie. Bibliotecara Simona Abrudan gestionează un fond de aproximativ 37.000 de volume (cărți și periodice).

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-fiziologia-plantelor

Biblioteca de Fiziologie animală se situează în cadrul Complexului Studenţesc "B.P. Hasdeu", între Facultatea de Geografie şi Catedra de Zoologie (Muzeul de Zoologie, Vivariu). Biblioteca a fost înființată în 1937 graţie marelui om de ştiinţă, prof. univ. Aristide Grădinescu. O mare contribuţie la dezvoltarea colecţiilor acesteia o constituie preţioasa donaţie oferită de academicianul Eugen A. Pora în anul 1979 însumând un număr important de volume de cărţi şi periodice. Biblioteca deține în prezent aproximativ 7.300 cărți și 4.200 periodice. Bibliotecară este Bianca Moldovan.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-fiziologie-animal%C4%83

Biblioteca de Geografie a fost înfiinţată odată cu Institutul de Geografie din Cluj în anul 1919. A funcţionat până în 1959 împreună cu Biblioteca de Geologie în clădirea centrală a Universităţii "Babeş-Bolyai". Actualmente se află la etajul al doilea al clădirii Facultăţii de Geografie, situată în Complexul Studenţesc "B.P. Haşdeu", la intrarea dinspre strada Clinicilor. Fonduri: 43.831 volume de cărți, periodice, harți și alte documente. Bibliotecare sunt Marilena Asănică, Sorina Matos și Sorina Hărănguș.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-geografie

Biblioteca de Geologie a luat fiinţă prin unificarea celor două biblioteci care funcţionau din anul 1919 la Universitatea ”Regele Ferdinand” din Cluj pe lângă prestigioasele catedre de Geologie - Paleontologie şi Mineralogie - Petrografie. Este localizată în clădirea centrală a Universităţii "Babeş-Bolyai", la parter, sala nr. 50, lângă Biblioteca de Filosofie. Colecţiile bibliotecii cuprind atât publicaţii de referinţă în domeniul geologiei şi ştiinţelor înrudite cât şi publicaţii necesare desfăşurării procesului de învăţământ şi cercetare (28.158 volume cărți, 9.391 volume periodice, Fondul Givulescu: publicaţii cu tematică de Paleobotanică – 1.710 volume). Șefa serviciului, Monica Baciu, este și bibiliotecara care gestionează această filială.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-geologie

Biblioteca de Ştiinţa mediului s-a înfiinţat ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare în anul 2005. Este situată pe str. Fântânele nr. 30, în clădirea Facultăţii de Ştiinţa Mediului, la etajul al doilea. Deține următoarele fonduri: fondul de carte: 9.760 volume; fondul de periodice: 654 volume; donaţia prof. Marcian Bleahu: publicaţii din domeniile geologiei, geomorfologiei, tectonicii globale, speologiei, privind România şi alte ţări – 7.500 titluri. Doina Ciuruș este bibliotecara care asigură funcționarea acestei filiale.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-%C5%9Ftiin%C5%A3a-%C5%9Fi-ingineria-mediului

Biblioteca de Zoologie este localizată în complexul studenţesc ”B.P. Haşdeu”, în clădirea Muzeului de Zoologie, etaj 1 (acces pe scara spirală). Publicaţiile bibliotecii provin de la Societatea Muzeului Ardelean (înfiinţată în 1859), de la Institutul Zoologic (înfiinţat în 1909),  de la Institutul Speologic (înfiinţat în 1920). Savantul Emil Racoviţă, personalitate în domeniul biologiei şi speologiei, s-a implicat în modernizarea bibliotecii, întocmind un catalog complet pe materii al revistelor de ştiinţe naturale şi medicale, a achiziţionat un fond impresionant de carte şi reviste de la anatomistul german Karl Gegenbauer. Biblioteca devine filială a B.C.U. Cluj în anul 1951. La dezvoltarea colecţiilor bibliotecii au contribuit şi  donaţiile oferite de academicianul Vasile Gh. Radu  (1982) - specializat în nevertebrate, Zachiu Matic – specializat în nevertebrate (1995), academicianul Dan Munteanu (2017) – specializat în ornitologie. Fondurile filialei sunt alcătuite din 30.613 volume cărți și 13.381 volume periodice. Bibliotecarele filialei sunt Irimuș Niculina Gabriela și Sârbu Cristina Adela.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-zoologie

Urmează apoi Serviciul Biblioteci filiale II (șef serviciu Daniel Vlassa) cu 14 bibliotecari și 7 filiale.

Biblioteca de Filosofie înființată în anul 1950  a funcționat la etajul întâi al universității clujene până în anul 2009. Odată cu relocarea bibliotecii la parterul clădirii s-a produs şi o transformare a acesteia, devenind o bibliotecă deschisă, cu acces liber la raft, consultarea publicaţiilor de către utilizatori fiind  mai atractivă şi mai prietenoasă, iar informaţia căutată mai accesibilă. Filiala deține un fond de aproximativ 25.000 de cărți și periodice. Bibliotecarii de la această filială sunt Fazakas Tünde și Ciprian Lupșe. Biroul șefului serviciului se găsește la această filială. În sălile bibliotecii se află o interesantă galerie cu reproduceri de portrete și manuscrise ale unor filosofi români.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-filosofie

Bazele Bibliotecii de Științe politice, administrative și ale comunicării au fost puse începând cu anul 1994 când Facultatea de Ştiinţe Politice a beneficiat de sprijinul programului IREX (International Research Exchange) şi de donaţii de cărţi şi periodice din partea Fundaţiei Soros. În 1998, Biblioteca Facultăţii de Ştiinţe Politice a devenit filială a B.C.U. "Lucian Blaga" Cluj-Napoca. Fondul bibliotecii cuprinde un număr de 16.216 de volume dintre care 15.338 cărţi şi 878 periodice. Bibliotecare: Gabriela Florescu și Szekrenyes Ramona. De asemenea în bibliotecă își desfășoară activitatea și Lucian Ciupei, angajat UBB. Adresa filialei: clădirea Facultății de Științe politice, administrative și ale comunicării, str. Traian Moșoiu, nr. 71, la parter.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-%C5%9Ftiin%C5%A3e-politice-administrative-%C5%9Fi-ale-comunic%C4%83rii

Biblioteca de Sociologie și asistență socială funcţionează în clădirea facultăţii din anul 2004. Colecţiile au fost constituite iniţial din transferurile publicațiilor de specialitate de la Biblioteca de Filosofie, sporind apoi, prin cumpărătură, schimb internaţional, donaţii ale cadrelor didactice, precum şi prin numeroasele volume achiziţionate prin finanțări nerambursabile (granturi). Se găsește pe B-dul. 21 Decembrie 1989, nr. 128-130. Bibliotecari:  Bán Ildikó și Daniela Matiș. Împreună cu acestea își desfășoară activitatea și Mădălina Radu, angajată UBB. Fondul bibliotecii este format din aproximativ 9.500 volume cărți și 1.000 volume de periodice.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-sociologie-%C5%9Fi-asisten%C5%A3%C4%83-social%C4%83

Biblioteca de Științe economice și gestiunea afacerilor ”prof. Aurel Negucioiu” este una dintre cele mai mari filiale ale B.C.U. ”Lucian Blaga”. A luat fiinţă la începutul anilor 1960, având la bază fondul de publicaţii donat de „Institutul Pedagogic de 3 ani”. În decursul anilor ea a trecut prin mai multe transformari, atât în ceea ce priveşte organizarea fondului, cât şi în ceea ce priveşte amplasamentul. În prezent, ea funcţionează în clădirea Facultăţii de Ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor, la parter, într-un spaţiu generos şi modern, având trei săli de lectură cu aproximativ 120 de locuri. Accesul la publicaţii este liber, biblioteca fiind dotată cu sistem antifurt şi camere de supraveghere. 43 de locuri sunt destinate utilizatorilor care folosesc laptopul, având conectare la internet prin WI-FI. La dispoziţia acestora, în bibliotecă mai există zece calculatoare. Aici se pot consulta cele mai reprezentative publicaţii din domeniul economic, resurse electronice, publicaţii de referinţă, baze de date abonate. Colecţia bibliotecii s-a îmbogăţit, începând din anul 2007, cu publicaţiile Băncii Mondiale, din anul 2009 cu un important fond de carte în limba germană donat în cea mai mare parte de Fundaţia „Robert Bosh”, iar din anul 2014 cu „Donaţia Prof. Aurel Negucioiu." Fondurile bibliotecii constau într-un număr de 72.563 volume cărți, 4.623 volume periodice și 167 volume CD/DV. Adresa bibliotecii : Str. Teodor Mihali, nr. 58-60. Bibliotecarii de la această filială sunt : Chevul Tünde, Maria Crișan, Alina Nealcoș, Ana Ghițuică și Salamon Emil.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-%C5%9Ftiin%C5%A3e-economice-%C5%9Fi-gestiunea-afacerilor

Biblioteca de Teatru și film s-a constituit ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" în anul 2008,  având la bază publicaţiile donate de la catedra facultăţii şi din fondul general  al B.C.U. Este amplasată în clădirea facultăţii cu acelaşi nume, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 4. Colecţiile s-au dezvoltat continuu prin cumpărare, donaţii şi schimb internaţional, avându-se în vedere structura studiilor și profilului facultății. Numeroasele volume de cărţi, periodice, CD/DVD-uri, donate de cadrele didactice și cele achiziționate de facultate, au contribuit la îmbogăţirea fondului de publicații cu titluri de mare valoare. În prezent, colecţiile bibliotecii conţin publicaţii de referinţă în domeniu, cărţi şi reviste de specialitate. Acestea asigură desfăşurarea în condiţii optime a procesului de învăţământ şi a cercetării. Fondul de publicaţii conține aproximativ 10.000 volume, din care: cărţi: 8.500, periodice: 1500 volume. Bibliotecara acestei filiale este Camelia Lup, angajată a UBB.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-teatru-%C5%9Fi-film

Biblioteca de Studii europene s-a constituit odată cu Facultatea de Studii europene, în anul 1995. În prezent are un fond de aproximativ 13.000 de exemplare (cărţi şi publicaţii periodice).
Domeniile mari acoperite sunt: istorie, economie, integrare europeană, ştiinţe politice, ştiinţe sociale, drept, management, marketing, administraţie, eseistică, religie, cultură şi civilizaţie, antropologie etc. Biblioteca pune la dispoziţia utilizatorilor trei săli cu acces liber la raft, trei calculatoare conectate la internet şi 70 de locuri pentru lectură. Materialele pot fi consultate în sălile de lectură, pot fi împrumutate peste noapte sau fotocopiate. Activitatea în bibliotecă este asigurată de bibliotecarele Mihaela Pop și Cristina Mare.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-studii-europene

Biblioteca de Studii americane ”J.F. Kennedy” a fost înființată în anul 1992, la inițiativa Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”. Filiala s-a dezvoltat graţie sprijinului acordat de următoarele instituţii:  Ambasada SUA, Centrul Cultural American din Bucureşti, Comisia Fulbright şi Arizona State University. O donaţie substanţială a fost oferită în anul 1999 de profesorul Marvin Fisher de la Arizona State University. Actualmente, biblioteca funcţionează pe lângă secţia de Studii americane din cadrul Facultăţii de Studii europene şi este deschisă tuturor categoriilor de utilizatori ai Bibliotecii Centrale Universitare. Biblioteca se află în centrul orașului, fiind situată pe strada I. C. Brătianu, între clădirea centrală a Universității ”Babeş-Bolyai” şi Teatrul Naţional, în acelaşi imobil în care se află și Centrul Cultural Francez şi Biblioteca de Studii europene. În cele două săli de lectură ale bibliotecii există 18 locuri pentru utilizatori, iar publicaţiile sunt ordonate pe domenii (literatură, istorie, ştiinţe politice, filosofie, religie, artă, sociologie, mass-media, economie, management, drept şi administraţie publică), accesul fiind liber la raft. Biblioteca de Studii Americane deţine aproximativ 7.500 volume de cărţi - printre care dicţionare, enciclopedii, numeroase antologii de literatură, albume de artă - şi 320 volume de periodice din domeniul ştiinţelor socio-umane. Bibliotecară la această filială este Dana Dragoș.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-studii-americane-jfkennedy

Serviciul Biblioteci filiale III este condus de doamna dr. Clara Fulea și are în subordine următoarele filiale :

Biblioteca de Istorie Veche și Istoria Artei este o bibliotecă documentară şi în acelaşi timp o bibliotecă de învăţământ superior, fiind o filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”. Din punct de vedere ştiinţific, biblioteca cuprinde cel mai valoros fond de carte din ţară din domeniile istoriei antice, arheologiei, filologiei clasice, bizantinologiei şi istoriei artei. Biblioteca funcţionează în Cluj-Napoca, strada Constantin Daicoviciu nr. 2, etaj 2, în clădirea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei situaţie care se datorează condiţiilor istorice în care biblioteca şi-a desfăşurat activitatea.

Principalele etape cronologice de constituire a bibliotecii au fost:

  • 1859 - crearea societății „Muzeul Ardelean” şi implicit a bibliotecii acesteia;
  • 1872 - înfiinţarea Universităţii din Cluj;
  • 1919 - se înfiinţează Universitatea românească din Cluj care preia şi patrimoniul vechii Universităţi maghiare şi în cadrul căreia se constituie Facultăţile de Istorie şi de Limbi Clasice;
  • 1929 - ia naştere Institutul de Studii Clasice prin unirea catedrelor de limbi clasice, istorie antică şi arheologie cu Societatea „Muzeul Ardelean”; acum se constitue şi o bibliotecă unificată cuprinzând fondurile de publicaţii ale Universităţii şi ale „Muzeului Ardelean”.

În ciuda numeroaselor transformări intervenite în statutul juridic şi administrativ al instituţiilor care au patronat biblioteca, fondul de carte a rămas unitar, fapt pentru care în prezent biblioteca cuprinde cărţi de-o valoare inestimabilă. Biblioteca de Istorie veche şi Istoria artei cuprinde azi vechiul fond al „Muzeului Ardelean”, fondul Universităţii maghiare și al Universităţii româneşti. Acest fond vechi din patrimoniul bibliotecii a fost mereu sporit prin achiziţii, schimb de publicaţii şi donaţii de la diferite instituţii şi persoane particulare. Biblioteca de Istorie veche are 32145 volume și Biblioteca de Istoria artei are 8253 volume. Publicaţii deosebite: periodice străine care datează din 1880, cărți în ediții de prestigiu, albume de artă. Bibliotecarii de la această filială sunt Ioana Drașoveanu, Ștefan Martinescu. Șefa biroului, dr. Clara Fulea, conduce serviciul Biblioteci filiale III de la această filială.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-istorie-veche-%C5%9Fi-istoria-artei

Biblioteca de Istorie Modernă îşi are sediul pe str. Napoca nr. 11, la parter, într-un spațiu comun cu cel al Bibliotecii Institutului de Istorie „George Bariţ”. Numeroasele publicaţii ale bibliotecii sunt grupate în Fondul de istoria României, Fondul de istorie universală, Fondul Bolyai, Fondul didactic şi Fondul de periodice. Biblioteca răspunde cu precădere solicitărilor următoarelor categorii de cititori: cadrele didactice ale Facultăţii de Istorie şi Filosofie, studenţii aceleiaşi facultăţi, cercetătorii Institutului de Istorie „George Bariţ”, cadre didactice din învăţământul preuniversitar. Biblioteca are 49811 volume. Bibliotecare la această filială sunt: Andrea Ruxandra Buzec-Cristolţan, Delia Roxana Vaida-Voevod și Ferencz Ünige-Éva.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-istorie-modern%C4%83

Biblioteca de Teologie ortodoxă funcţionează din 1992 ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” şi îşi are sediul în clădirea Campusului Universitar Teologic Ortodox „Nicolae Ivan”. Primele fonduri provin din retrocedarea publicaţiilor care au aparţinut vechii biblioteci a Academiei Teologice desfiinţate în 1952, retrocedare realizată de Biblioteca Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj, precum şi din alte donaţii particulare. Domeniile acoperite de publicaţiile existente: teologie, filosofie, istorie, limba şi literatura română, literatura universală. Biblioteca are 21531 volume. Bibliotecarele acestei filiale sunt Angela-Rodica Baciu și Diana Pop.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-teologie-ortodox%C4%83

Biblioteca de Teologie greco-catolică a fost înfiinţată concomitent cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică, în anul 1990, devenind filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” în 1998. O mare parte a fondului de publicaţii a fost constituit din donaţiile primite de la Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la care s-au adăugat pe parcursul anilor numeroase donaţii de la persoane particulare printre care amintim: Jean Chevalier, mons.D.H.C.Martin Luley, prof.dr. Ernst Christoph Suttner. La dezvoltarea colecţiilor bibliotecii s-au adăugat, începând cu anul 1998, achiziţiile făcute prin intermediul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” şi Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. Domeniile acoperite de publicaţiile existente: teologie; istorie universală, istoria bisericii, istoria artei, arheologie, filosofie, psihologie, asistenţă socială, sociologie, limbă şi literatură română, franceză, engleză, latină și greacă. Biblioteca are 25101 volume iar bibliotecară la această bibliotecă este Alexandrina-Călina Trifan.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-teologie-greco-catolic%C4%83-cluj-napoca

Biblioteca de Teologie Romano-Catolică are sediul pe str. Iuliu Maniu nr. 5, în clădirea Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, la etajul I. Biblioteca are o suprafaţă de cca. 200 mp care include o sală de referinţe, 2 săli de lectură, o sală de conferinţe, cursuri sau seminarii. Bibliotecară este Bereczki Gyöngyvér.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-teologie-romano-catolic%C4%83-cluj-napoca

Biblioteca de Studii Iudaice s-a constituit în octombrie 1999 ca filială specială a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, aflându-se şi sub patronajul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly”. Biblioteca funcţionează în incinta vechii sinagogi de pe strada Croitorilor nr. 13. Fondul bibliotecii provine din donaţii, achiziţii, abonamente, schimb internaţional şi acoperă următoarele domenii de interes: istorie evreiască antică şi medievală, istorie evreiască modernă şi contemporană, istoria evreilor din diaspora, istoria evreilor din România, holocaust, antisemitism, politică, sionism, religie, iudaism, cultură şi civilizaţie, filosofie, literatură, artă, biografii, memorii, corespondenţă, publicistică, bibliografii, materiale de referinţă. Publicaţiile sunt în limba engleză, română, maghiară, germană, franceză, ebraică, idiş şi sunt aranjate pe domenii, cu acces liber la raft. Consultarea lor se face la sala de lectură, capacitatea sălii fiind de 30 de locuri. Studenţii şi masteranzii de la Studii Iudaice şi de la Filologie-Ebraică pot face împrumuturi scurte la domiciliu (de pe o zi pe alta sau la sfârşit de săptămână). Fonduri: 3.500 cărţi; 53 titluri/300 volume periodice; 400 extrase (articole din reviste ştiinţifice, documente); documente audio-vizuale, albume, planşe, mape cu materiale şi hărţi despre holocaust şi Israel. Bibliotecare: dr. Augusta Costiuc Radosav și Lucia Horea.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-studii-iudaice

Serviciul Biblioteci filiale IV este coordonat de Alina Man, șef birou, și cuprinde secțiile Bibliotecii de Litere.

Biblioteca Facultăţii de Litere a fost înfiinţată în 1949 prin comasarea a 8 biblioteci existente pe lângă catedrele şi seminariile facultăţii. Majoritatea publicaţiilor (dintr-un total de 37.950 volume) erau donaţii din partea profesorilor Gh. Bogdan - Duica, N. Drăgan, Ion Breazu, Sextil Puşcariu, St. Bezdechi, N. Bogrea. În anul 1954 Biblioteca Facultăţii de Litere se uneşte cu biblioteca Facultății de Istorie şi cu biblioteca de Pedagogie. În anul 1959, când a avut loc unirea Universităţii "Babeş" cu Universitatea "Bolyai", fondurile de filologie s-au despărtit de secţiile alipite în 1954 (istorie şi pedagogie) şi s-au mutat în clădirea din str. Horea 31 unde se află și în prezent. Cele 8 secţii extinse pe cinci nivele sunt următoarele:

  • parter: secţia de împrumut pentru română şi maghiară; secţia spaniolă şi filologie romanică;
  • etajul I (corp B): secţia română-maghiară (sala de lectură);
  • etajul II: secţia franceză, italiană, filologie clasică (greacă şi latină); sala de referinţe;
  • etajul III: secţia de limbi germanice, slave, chineză, japoneză; secţia de periodice;
  • etajul I (corp A): Biblioteca de Hungarologie.

După 1990 a început o nouă etapă, evident benefică, în evoluţia bibliotecii facultăţii. Numărul cititorilor şi numărul volumelor consultate a crescut mult ca urmare a înfiinţării de noi secţii. Fondul de publicaţii s-a îmbogăţit prin schimb şi numeroase donaţii din ţară şi străinătate. Acesta conține 341.051 volume cărți și 29.128 volume seriale. Secțiile filialei sunt :

Secţia Română-Maghiară (sala de lectură). Aceasta se află la etajul I  din corpul B al clădirii Facultății de Litere. Cărţile sunt aranjate după conţinut şi sunt împărţite în 6 fonduri:

  • istorie şi critică literară (I);
  • beletristica (L);
  • lingvistică (F);                                                                                                                    
  • dicţionare şi enciclopedii (D);
  • maghiara (M);
  • fondul D.S.B.- donaţia Ştefan Borbely.

Fondurile conțin aproximativ 90.000 de volume de cărţi în limba română și  30.000 de volume de cărţi în limba maghiară. Bibliotecare sunt Anca Balea și șefa biroului Alina Man.

Secția Română-Maghiară (împrumut) se află la subsolul clădirii din corpul A (sub decanat). Cărţile sunt aranjate în ordinea cotelor (a intrării lor în bibliotecă). Domenii: istorie şi critică literară; beletristică; lingvistică; estetică; maghiară. Fondurile secției conțin aproximativ 40.000 de volume de cărţi în limbile română şi maghiară. La această secție asigură desfășurarea activităților, prin rotație, bibliotecarele Mihaela Rădulescu, Anca Nemeș și Barcsai Andrea .

Secția Biblioteca de Hungarologie. Biblioteca Catedrei de Maghiară și-a schimbat denumirea în Biblioteca de Hungarologie. Biblioteca se află la etajul I, în corpul A al clădirii Facultăţii de Litere, servind catedrele de Limba maghiară şi lingvistică generală, Literatură maghiară şi Etnografie şi antropologie maghiară, începând cu anul 1990. Istoricul evoluţiei fondului acestei secţii a bibliotecii de Litere a fost influenţat de transformările administrative şi juridice ale catedrelor cu predare în limba maghiară. Primul registru de inventar al bibliotecii conţine titlurile publicaţiilor achiziţionate în intervalul 1902-1912. Majoritatea publicaţiilor acestei biblioteci provin din donaţii făcute de diferite cadre didactice şi personalităţi, dar şi din cumpărarea unor publicaţii din biblioteci particulare. Astfel, în anul 1941 au fost achiziţionate colecţiile private ale lui Elemér Császár şi Gyula Baross, ambii critici literari maghiari de renume, fondul de carte al bibliotecii îmbogăţindu-se cu un număr de 8.308 volume, totalizând la sfârşitul anului 1941 un număr de 12.000 de volume. În prezent acest fond constituie fondul vechi al bibliotecii. De asemenea, o parte a fondului de carte al Cercului Civic Maghiar din Sibiu, desfiinţat în anul 1944, se regăseşte în această bibliotecă şi la secţia Română-Maghiară. Fonduri: cărţi: 14.812 volume; periodice: 175 titluri; fond vechi: 12.000 volume; Fond Szabó Zoltán: 900 volume cărţi şi 25 titluri periodice, Fond Gyimesi Eva: 590 volume cărţi. Bibliotecarii secției : Rácz Emese și Doczy Ors.

Sala de referințe este destinată tuturor categoriilor de utilizatori care deţin permis de bibliotecă (16 locuri). Deţine lucrări de referinţă, enciclopedii, bibliografii şi dicționare de specialitate grupate tematic, cu acces liber la raft. Sectia se afla la etajul II, corp B, al cladirii Facultatii de Litere. Fondul se compune din aprox. 2.300 publicaţii de referinţă selectate din fondurile existente la secţiile de Română-Maghiară, Romanice, Germanice. Bibliotecară : Mihaela Rădulescu.

Secţia de periodice se află la etajul III, din corpul B al clădirii. Pune la dispoziţia utilizatorilor publicaţii seriale, specializate pe limbă, literatură, artă, cultură, utilizatorul putând consulta reviste în peste 10 limbi (română, maghiară, engleză, franceză, germană, italiană, rusă etc.). Publicaţiile se pot consulta doar în sala de lectură, cu posibilitate de copiere. Fondul cuprinde 29.128 volume periodice. Bibliotecară: Anca Nemeș.

Secţia de Limbi romanice şi clasice se afla la etajul II din corpul B al clădirii. Cuprinde cărți în limba franceză, italiană, latină, greacă. Fonduri: cărţi: 48.000 volume. În anul 1980 s-a primit o donație foarte valoroasă constând într-un numar de 14.400 de volume din partea prof. univ. Henri Jacquer. Bibliotecare: Alina Man și Barcsai Andrea.

Secţia de Limbi germanice, slave şi orientale se află la etajul III, din corpul B al clădirii; cuprinde cărţi în limbile: germană, engleză, norvegiană, rusă, poloneză, cehă, japoneză, chineză. Deține un inventar de aproximativ 60.000 de cărți. Bibliotecare : Ramona Pîrţoc și Biriş Kinga.

Biblioteca spaniolă se află în curtea interioară a Facultăţii de Litere. Este compusă din trei încăperi în care se află: fondul de carte spaniolă cu acces liber la raft, fondul Filologie romanică și o sală de lectură cu 10 locuri. Fonduri: 5.000 volume de carte spaniolă provenită în marea majoritate din donaţii ale Ambasadei Spaniei la Bucureşti; 4.659 cote fondul Filologie romanică constituit din carte în limbile latină, franceză, italiană și română. Bibliotecară la această secție este Eliza Man.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-litere

Serviciul Biblioteci filiale V este coordonat de d-na conf.univ.dr. Gabriela Petrușel, șef birou. Serviciul este compus din:

Biblioteca de Astronomie. Filiala îşi împleteşte istoria cu cea a Observatorului Astronomic al Universităţii din Cluj, construit şi echipat între anii 1920-1934. La stăruinţele profesorului Gheorghe Bratu (decan şi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, director al Observatorului din Cluj între anii 1919-1920 şi 1928-1941) se fac primele comenzi de aparatură şi carte, iar profesorul Gheorghe Demetrescu (director al Observatorului între anii 1921-1928) a completat aceste planuri. Colecţiile de carte şi periodice ale bibliotecii s-au îmbogăţit în timp prin grija celor care au condus aceste instituţii şi prin donaţiile de publicaţii de specialitate ale profesorilor. În prezent, colecţiile bibliotecii conţin publicaţii de referinţă în domeniu, cărţi şi reviste de specialitate, anuare astronomice, cataloage şi atlase stelare, dicţionare şi enciclopedii.  Biblioteca de Astronomie se află în clădirea Observatorului Astronomic, situat în partea de sud a Grădinii Botanice, cu acces prin Grădina Botanică sau din strada Cireşilor prin strada Pasteur sau Republicii. Fonduri: cărţi: 10.759 volume; periodice: 7.768 volume. Bibliotecară: Dorina Popuța.

https://www.bcucluj.ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-astronomie

Biblioteca de Business îşi deşfăşoară activitatea în spaţiul Facultăţii de Business. Începuturile ei sunt aceleaşi cu cele ale Transylvania Business School înfiinţată în 1992. În prezent, biblioteca oferă utilizatorilor un spaţiu format dintr-o sală de lectură cu 30 de locuri, cu acces liber la cele mai reprezentative publicaţii din domeniile studiate în cadrul Facultăţii de Business: contabilitate, economie, finanţe, management, marketing, comunicare, limbi moderne, informatică, asigurări şi sociologie, precum şi la colecţia de dicţionare şi enciclopedii. Majoritatea publicaţiilor provin din donaţiile d-nei Sally Wood de la Edinburg University Library şi ale lui Gregory John Petrakis. Mai există și publicații achiziţionate cu sprijinul Comunităţii Europene în cadrul programului TEMPUS. Fonduri: cărţi: 4.500 volume ; periodice: 1.812 volume. Bibliotecară: Avram Teodora.

https://www.bcucluj.ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-business

Biblioteca de Drept. Publicațiile acestei filiale cuprind cursuri universitare, monografii,  periodice de specialitate, materiale de referinţă (enciclopedii, dicţionare, bibliografii), colecţii şi repertorii de acte normative. Prin conţinutul lor publicațiile existente reprezintă toate disciplinele de bază ale ştiinţei dreptului. Biblioteca are două săli de lectură, una pentru cărţi şi alta pentru reviste. În sala de reviste accesul este liber la publicațiile aflate pe rafturi. Biblioteca este dotată cu copiator pe bază de cartelă. Fonduri: 48.500 volume cărţi şi 8.500  volume reviste. Bibliotecare la această filială sunt Carmela Furtună și Emilia-Mariana Soporan.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-drept

Biblioteca de Matematică a luat fiinţă în anul 1920 sub denumirea "Seminarul de Matematici", subordonat Facultăţii de Matematică a Universităţii "Regele Ferdinand". Mai târziu a devenit o filială a Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj. Biblioteca serveşte în principal studenţii facultăţii, dar este frecventată şi de studenţi de la Universitatea Tehnică, de  matematicienii şi informaticienii de la toate universităţile din Cluj, de cercetătorii de la Institutul de Calcul al Academiei, precum şi de cadre didactice şi cercetători din alte centre universitare (Sibiu, Oradea, Baia Mare, Braşov, Arad). Între utilizatori o parte însemnată o formează doctoranzii de la facultatea noastră. De asemenea, profesorii din învăţământul preuniversitar găsesc în bibliotecă numeroase referinţe, esenţiale pentru îmbunătăţirea muncii lor. Fondul bibliotecii este constituit din 87.348 volume din care: 58.526 volume cărţi și 28.822 volume periodice cu peste 500 de titluri. Activitatea la bibliotecă este asigurată de conf. univ. dr. Petrușel Gabriela și de bibliotecarele Juhasz Julia și Dragan Ildiko.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-de-matematic%C4%83-%C5%9Fi-informatic%C4%83

Biblioteca Austria "Bernhard Stillfried" a luat fiinţă în data de 4 martie 2003, în cadrul parteneriatului cu Universitatea "Babeş-Bolyai", sub patronatul Landului Austria Superioară, fiind cea de-a cincizecea bibliotecă din cele existente în peste 20 de ţări. Biblioteca este afiliată organizaţional Universităţii Babeş-Bolyai şi aflată, totodată, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj-Napoca şi în relaţii de cooperare şi colaborare cu universităţile din Viena şi Graz, Institutul Austriac pentru Estul şi Sud-Estul Europei, Departamentul de politici culturale al Ministerului din Austria şi cu Forumul de Cultură al Ambasadei austriece din Bucureşti. Bibliotecile austriece îşi propun să pună la dispoziţia unui public cît mai larg literatura austriacă şi informaţii legate de prezentul şi trecutul Austriei în Europa. De aceea majoritatea bibliotecilor austriece functionează  ca şi "Centre de cultură şi informare", organizând manifestări culturale (lecturi publice şi conferinţe, seri muzicale şi prezentări de filme, expoziţii, lansari de carte, tururi ghidate, etc.), adresându-se tuturor celor interesaţi de cultura austriacă. Nu în ultimul rând, Biblioteca Austria din Cluj-Napoca oferă şi o sursă importantă de informare pentru lectorii austrieci parteneri. Biblioteca dispune de un număr de trei săli de lectură, cu acces liber la rafturile cu publicații, o sală cu depozit de carte închis iar una destinată lectorilor austrieci parteneri, pentru cercetare. În scopul facilitării accesului la publicaţii, în anul 2015 au fost achiziţionate un număr de cinci corpuri de bibliotecă, mobile, destinate depozitării de documente şi expoziţii curente. Pe lângă acestea, biblioteca mai are în dotare echipamente audiovizuale destinate activităţilor de diverse tipuri precum: PC-uri Desktop performante, videoproiector şi panou de videoproiectare, utilizate în cadrul evenimentelor culturale precum conferinţele, simpozioanele, ş.a., mobilier pentru sălile de lectură etc. Fondul Bibliotecii Austria "Bernhard Stillfried" constă în cărţi şi periodice tipărite,  integrate în catalogul on-line al bibliotecii (un număr ce depăşeşte 6.000 de unităţi fizice), periodice curente austriece constând în reviste şi ziare (Profil, Der Standard, Die Presse, Solidarität, Die Rampe, Falter, ş.a.), documente audiovizuale sau colecţii electronice (documente digitale, acces local şi la distanţă la bazele de date ştiinţifice furnizate de Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, precum EbscoHost, ProQuest,  SpringerLink, Science Direct, SAGE, Emerald Journals, ş.a.m.d.). Bibliotecară: Csegezi Lenke.

https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/filiala/biblioteca-austria

În afara filialelor prezentate mai sus mai există Biblioteca de Teologie greco-catolică Blaj, Biblioteca de Teologie greco-catolică OradeaBiblioteca ”Fundației Doina Cornea”. De asemenea bibliotecile filiale ale BCU de pe lângă extensiile UBB de la Bistriţa, Blaj, Gheorgheni, Satu-Mare, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Oradea, Zalău. Există de asemenea și biblioteci de catedră.

Biblioteca de Psihologie și Științe ale educației se află în sediul central al BCU, la etajul al doilea.

Notă: datele privind bibliotecile filiale au fost preluate și de pe pagina de internet a B.C.U. „Lucian Blaga” Cluj-Napoca: https://www.bcucluj.ro/ro/despre-noi/biblioteci-filiale-%C5%9Fi-speciale accesată în perioada 16-31 martie 2022.

______________________________

Autorii își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor şi pentru opiniile exprimate în articolele trimise spre publicare.

* E-mail: monica.baciu@bcucluj.ro

* E-mail: clara.fulea@bcucluj.ro

* E-mail: alina.man@bcucluj.ro

* E-mail: gabriela.petrusel@bcucluj.ro

* E-mail: daniel.vlassa@bcucluj.ro