Eugeniu Coșeriu (1921-2002)

 

Eugeniu Coșeriu - 100 de ani de la naștere

coseriu_eugeniu.jpg

 

Pentru lingvistica internațională a secolului al XX-lea, profesorul Eugeniu Coșeriu (27 iulie 1921 Mihăileni, Moldova – 7 septembrie 2002 Tübingen, Germania) reprezintă un reper marcant, fiind fondatorul lingvisticii integrale.

A studiat filologia la Iași și Roma, iar la Milano filosofia. Este doctor în Filologie și Filosofie, autorul unor studii deschizătoare de direcții în filosofia limbajului, prefigurând zările unei reconstrucții hermeneutice a lingvisticii. A fondat prima Școală lingvistică din America de Sud, la Montevideo, și Școala lingvistică de la Tübingen, fiind profesor al Universității din Tübingen din 1963 până la sfârșitul vieții. La Cluj își desfășoară activitatea Centrul de studii integraliste „Eugeniu Coșeriu” (primul centru științific din lume cu această titulatură, după afirmațiile profesorului Coșeriu). În 1992, Eugeniu Coșeriu este distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Câteva repere editoriale în limba română – din cele peste 60 de titluri în limbile română, germană, spaniolă (regăsibile în fondurile Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”): Prelegeri și conferințe: 1992-1993, Întroducere în lingvistică (1995), Sincronie, diacronie și istorie. Problema schimbării lingvistice (1997), Omul și limbajul său (1997), Lecții de lingvistică integrală generală (2000), Istoria filosofiei limbajului. De la începuturi până la Rousseau (2011), A spune lucrurile așa cum sunt... Conversații cu Eugeniu Coșeriu (2017).

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” a primit deja o parte din biblioteca profesorului Coșeriu (ca urmare a unui acord de donație din partea Universității din Tübingen), urmând ca documentele să constituie un fond aparte extrem de valoros.