Submitted by webmaster_multimedia on
Reutilizarea materialului antic în arhitectura medievală de arh. Virgil POP
Luni, 9 martie, la ora 14,00 are loc la Galleria Laterallia a BCU Cluj-Napoca vernisajul expoziţiei "Riuso" - da Roma alla Transilvania - Reutilizarea materialului antic în arhitectura medievală. Expoziţia este organizată în colaborare cu Centrul Cultural Italian din Cluj şi cuprinde 29 fotografii de format mare, color, realizate de d-l Virgil POP, arhitect şi profesor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice din Cluj.
La vernisaj vor lua cuvântul consulul Italiei, d-l Radu Pâslaru şi domnul Prof. univ. dr. Ioan Pop, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Tema expoziţiei, folosirea materialului arhitectonic clasic în context medieval, este dintre cele mai interesante şi este un prilej pentru a ne reaminti de originile culturale comune ale celor două ţări: Italia şi România.
Sunt expuse pe panouri fotografii ce prezintă perspective sugestive din Roma, în care elemente arhitectonice din antichitate sunt integrate armonios în perimetrul urban medieval. Este vorba despre o tehnică caracteristică acelei epoci şi comună tuturor centrelor istorice ale Peninsulei, unde s-a păstrat memoria splendorii antice.
Nu mai puţin surprinzătoare este apariţia acestui fenomen în Transilvania care a fost puternic latinizată. Totuşi, chiar dacă există elemente arhitectonice de acest gen deosebit de interesante, numărul acestora este cu mult mai mic decât în Italia şi mai ales, această tehnică nu pare legată de o consideraţie culturală a materialului reutilizat.
Fotografiile captează detalii care pentru un trecător neatent nu sunt vizibile imediat (o coloana înglobată într-un zid medieval, o piatră funerară, un palat construit pe locul unui teatru antic ...) dar care ne amintesc cât de actuală a fost mereu arta clasică şi cât de mult a ea influenţat cultura şi civilizaţia noastră; ne arată de asemenea cât de greşită este o viziune a Evului Mediu ca şi mileniu de decadenţe şi barbarii: reutilizarea arhitectonică nu era doar dorinţa "de a nu arunca nimic" dar însemna redobândirea unei moşteniri. Dar, dincolo de consideraţiile istorice va fi cu siguranţă o plăcere să descoperim una dintre numeroasele feţe ale unui oraş extraordinar cum este Roma şi un aspect mai puţin cunoscut al Transilvaniei.
Profesorul Virgil Pop se ocupă şi de restaurare. Colecţia sa de fotografii făcute la Roma este motivată tocmai de ideea de reutilizare privită ca actualizare culturală a operelor antice, ca modalitate de a-i admira pe predecesori, de a da prestigiu prezentului şi de a-l recrea pe fundaţia unei tradiţii consolidate şi nobile.