Nr. 5
Remember...
Traian Brad
Prof.univ.dr.Doru Radosav
Atunci când l-am cunoscut, în 1990, ne-am ambitionat împreună să schimbăm ceva în structura si functiunile bibliotecilor pe care le reprezentam. A fost o discutie informală, amicală, deschisă. De aici el s-a repliat metodic, serios, consecvent, pe scurt “ardeleneste”, si a reusit să facă din biblioteca pe care o conducea o institutie prestigioasă, o institutie-model pentru sistemul bibliotecilor publice din România.
Cartea sa dedicată lecturii si bibliotecii publice la Cluj a fost partea scrisă a proiectului de arhitectură pentru constructia noului sediu a Bibliotecii Judetene. Cartea a fost editată iar constructia bibliotecii terminată.
A plecat discret, s-a retras - mai bine zis - în paginile propriei sale cărti. Despre el se va vorbi de foarte multe ori, se va povesti în cinismul si fatuitatea unor întâlniri festive, oficiale, precare “liturghii” sau în “maimutăreli plângătoare”, în care vor să se etaleze cu predilectie vorbitorii si mai putin cel evocat.
Eu îmi asum o manieră isihastă de a-l evoca, de a mi-l apropia prin amintire. Nu plâng si nu îl regret în sens tragic sau compătimitor si atunci când mă gândesc la Traian Brad mă regăsesc în zona spiritualitătii si a sensibilitătii tărănesti din care provin, din care a provenit si el si spun că mi-e dor de Traian.