Nr.5
CE PREVEDE LEGEA NR.19/2000, PRIVIND SISTEMUL PUBLIC DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURĆRI SOCIALE
(extras din Legea nr.19/2000)
Mariana Persa
referent - Comp. Resurse Umane
(continuare din numarul trecut)
2. Pensia anticipata
- pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani iar vārsta standard de pensionare este diminuata cu cel mult 5 ani.
- nu se au īn vedere perioadele asimilate pentru stabilirea stagiului de cotizare īn vederea pensionarii anticipate;
3. Pensia anticipata partial
- asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pāna la 10 ani , pot solicita pensie anticipata partial, cu reducerea vīrstei standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
- cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de vārsta, prin diminuarea acestuia īn raport cu stagiul de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus vārsta standard de pensionare.
- la īmplinirea vāstelor standard de pensionare prevazute de lege, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de vārsta prin eliminarea diminuarii prevazute de lege si adaugarea eventualelor stagii de cotizare realizate īn perioada de anticipare.
4. Pensia de invaliditate
- pensia de invaliditate se scorda celor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
- accidentelor de munca;
- bolilor profesionale;
- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
- în raport cu cerintele locului de munca si gradul de reducere a capacitatii de munca, īnvaliditatea este:
- de gradul I, pierderea totala a capacitatii de munca, invalidul avānd nevoie de sprijinul sau supravegherea permanenta din aprtea unei alte persoane;
- de gradul II, pierderea totala a capacitatii de munca dar cu posibilitatea invalidului de a se autoservi fara a jutorul unei alte persoane;
- de gradul III, pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca invalidul putānd sa presteze o activitate profesionala.
- încadrarea īntr-o forma de invaliditate se face de catre o Comisie de expertiza medicala pe baza unor hotarāri guvernamentale initiate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale īmpreuna cu Ministerul Sanatatii. Unele amanunte privind vārsta si stagiul de cotizare se regasesc īn Legea nr.19/2000, art.57-61.
- pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii periodice, īn functie de afectiune, pāna la īmplinirea vārstei standard de pensionare.
- la īmplinirea vārstei standard de pensionare, pensionarul poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.
(continuare in numarul viitor)