Florea, Virgiliu

Florea, Virgiliu

13 februarie 1941, Pogăceaua, jud. Mureş - 7 august 2019, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Folclorist, istoric literar.

 

A studiat la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, instituție pe care a absolvit-o în anul 1964, iar în anul 1974 a abținut, la aceeași universitate, titlul de doctor în filologie.

Cariera didactică a început-o în anul 1964, în calitate de preparator universitar, urmând toate titlurile didactice până la profesor titular la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai. Începând cu anul 1972 și până în anul 1992, apoi în perioada 2002-2006 a ocupat poziția de cercetător științific principal la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj-Napoca.

A predat cursuri de folclor literar românesc, etnografie, etnologie, istoria ştiinţelor despre cultura populară şi mitologie românească. A funcţionat ca lector de limbă şi civilizaţie românească la Universitatea din Rochester, S.U.A. (1978-1980), apoi, în aceeaşi calitate, la universităţile din Londra şi Cambridge (1980-1982). De-a lungul carierei a participat la mai multe schimburi de experiență şi stagii de documentare la Universitatea din Praga şi la institutele de folclor din Praga şi Bratislava (1974), la Universitatea „La Sapienza“ din Roma (1993), la Universitatea din Szeged (1998), la Biblioteca Naţională „Széchényi“ din Budapesta.

În timpul cât s-a aflat la Londra şi Cambridge, a cercetat, cu acribia care l-a caracterizat, zecile de mii de scrisori, trimise şi primite de Moses Gaster, din care avea să publice, în periodice, mai multe seturi, scriind numeroase articole, o parte din ele adunate şi în volume: M. Gaster în corespondenţă (1985) și Prieteni români ai lui M. Gaster (1997).

A publicat mai multe cărți, printre care se pot aminti Folclorişti ardeleni, colecţii inedite de folclor (1994); Folcloristul Enea Hodoş. 50 de ani de la moarte (1995); Cercul „Junimii“ bucureştene [Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Ioan Slavici] (1997, carte premiată, în 1998, de Universitatea Babeş-Bolyai); Din trecutul folcloristicii româneşti (2001), M. Gaster & Agnes Murgoci – avocaţi în Marea Britanie ai culturii populare româneşti (2003), Un cărturar german. I.C. Hintz-Hinţescu, folclorist şi literat român (2004); Valea Gurghiului. Monografie etnologică (2008, în colaborare).

A făcut parte din Comisia de Folclor a Academiei Române şi din colectivul de redacţie al „Anuarului Arhivei de Folclor” din Cluj-Napoca. A fost membru al Institutului de Antropologie Culturală din Cluj-Napoca, Secţia Etnologie Europeană şi membru asociat al Societăţii Internaţionale „The Folklore Fellows” a Academiei Finlandeze de Știinţe şi Litere. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Donaţia Virgiliu Florea oferită Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” conţine cărți din biblioteca personală și, printre altele, documente și copii ale manuscriselor M. Gaster adunate în toată munca de cercetare în arhive.

Weight: 
-20