Cui îi e frică de era digitală?

Maria-Stela Constantinescu-Matiţa

bibliotecar - Cercetare bibliografică

 

1. În raport cu perioada de dinaintea pandemiei, considerați că s-a schimbat ceva în activitățile pe care le desfășurați în prezent? Dacă da, ce anume?

Timpul de dinaintea pandemiei era, relativ, mai normal, mai bun, mai prietenos, mai calm, timpuri pe care ni le dorim să revină azi, nu ieri şi nu mâine. Cred că nu greşesc dacă afirm că lumea îşi cere viaţa anterioară înapoi. Nimic din ce e mult nu e productiv şi nici sănătos. Da, putem afirma cu tărie că pandemia ne-a schimbat semnificativ activităţile, modul de interacţionare, modul de viaţă, uneori chiar şi sentimentele. Unele schimbări le putem evalua ca pozitive, iar pe altele, din păcate, negative. În ceea ce mă priveşte, raportat la perioada anterioară pandemiei, întreaga mea activitate a trecut în mediul digital şi la munca de acasă. Ca bibliotecar în cadrul Departamentului de Cercetare bibliografică. Documentare şi lucrând la Sala de Referinţe, pot afirma că una dintre schimbările produse este pierderea contactului direct cu cititorii, dar şi cu colegii. În prezent, activităţile de cercetare bibliografică, de transmitere a informaţiilor către cititori (referinţe prin e-mail, prin sistemul Help-desk sau direct pe e-mail-ul de serviciu, atunci când vin adresate direct pe această cale),  contactul (din păcate) doar cu unii colegi, cei implicaţi în aceleaşi demersuri şi lucrări, extrem de rar cu ceilalţi, pierderea contactului direct cu publicaţiile, dar şi cu instituţia, sunt schimbările majore survenite în modul de desfăşurare a muncii.

2. Cum vă vedeți, ca bibliotecar/ă, peste zece ani?

La această întrebare nu aş opta pentru un răspuns clar, tranşant sau simplist, ci mai degrabă aş merge pe varianta unei afirmaţii raţionale. Înainte de a-mi imagina ceva în acest caz, m-aş întreba, fără să fiu negativistă, unde vom fi atunci şi dacă vom mai fi? Este suficient şi doar dacă ne gândim la pandemie... fără a lăsa gândurile să se îndepărteze prea mult.

3. Credeți că pandemia a accelerat începutul sfârșitului pentru cartea și bibliotecile tradiționale? Cum vedeți activitățile dumneavoastră în raport cu biblioteca digitală?

Pandemia a produs numeroase schimbări, dar s-a dovedit că nu toate pot sta în picioare pe termen lung. Este suficient dacă ne gândim la "şcoala online". Din punctul meu de vedere, aș cataloga-o drept un eşec, din punct de vedere educaţional, intelectual, emoţional şi în materie de sănătate fizică şi psihică.

Chiar dacă în toată această perioadă s-au accelerat procesele de digitalizare, s-a produs un crescendo în trecerea din formatele tradiţionale în formate digitale, era cărţii tradiţionale nu a apus şi nu cred că asta se va întâmpla în perioada imediat următoare. Cele două formate vor coexista. Lucrând la Anuarul Istoriografic al României, pe parcursul prelucrării publicaţiilor, am constatat ieşirea de sub tipar a numeroase cărţi în ultima perioadă. Trecerea tuturor apariţiilor editoriale, de azi sau de ieri, în formate electronice nu este un demers facil şi necesită un timp îndelungat. În plus, chiar dacă este un trend, nimic nu poate înlocui plăcerea de a ţine în mână un volum, nemaivorbind că este mult mai sănătos să stai în răstimpuri departe de orice device.

După cum nu cred în dispariţia totală a cărţii tradiţionale, nu cred nici în diminuarea importanţei bibliotecii  tradiţionale. Va fi în continuare nevoie de ajutorul bibliotecii şi de expertiza bibliotecarilor specialişti. Fac această afirmație din experienţă şi ca rezultat al unor constatări. Specialiştii din biblioteci sunt cei care pot să regăsească informaţiile şi să le ofere pe cele mai relevante cititorilor. Astăzi, cantitatea de  informaţii avută la dispoziţie este uriaşă, dar nu orice informaţie este pertinentă şi aplicabilă, pliabilă pe necesităţile utilizatorilor. De asemenea, spaţiul tradiţional al bibliotecii este şi unul al socializării, al dezbaterilor, al schimburilor de idei şi opinii, un loc unde se leagă prietenii, unde oamenii se simt confortabil.

Activitățile noastre privite doar în raport cu biblioteca digitală, făcând legătura cu prima parte a întrebării numărul 3, le-aş vedea, dar sper că nu, doar desfăşurându-se în faţa unui ecran. Personal, nu mi-aş dori să stau doar în faţa unui calculator.

4. Cum va arăta bibliotecarul erei digitale? Vă regăsiți în imaginea acestuia?

Desigur, tehnologia are multiple beneficii şi a adus schimbări spectaculoase în tot ce ne înconjoară, dar asta până la un punct. Nu cred că ne dorim să avem în jurul nostru doar tehnologie fadă, natură moartă, roboţi, filme science fiction, oameni transformaţi considerabil şi lipsiţi de empatie, suflet, sentimente ... o lume schimbată în ceva total diferit de ceea ce există în prezent. Vreau să mă regăsesc într-o perspectivă normală, într-o lume în care pot coexista în armonie lucruri diferite, fără a fi în contradicţie şi păstrând proporţiile, într-o lume care se defineşte ca fiind obişnuită şi sănătoasă.