Dorli Blaga (1930-2021)

foto_dorli_blaga2.jpg

Lisabona 1938. Dorli și Lucian Blaga*

”Când s-a născut Dorli, mărturisește poetul, mi-am zis că acum sunt tată și trebuie să mă apuc de ceva serios. Atunci mi-am început sistemul filosofic…”, din Jurnalul Corneliei Brediceanu (Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2008, p. 128)

Acum că Dorli a murit eternitatea e mai bogată…

Ana-Dorica (cu nume de alint Dorli) s-a născut în data de 2 mai 1930, la Berna, în Elveția, unde tatăl ei, Lucian Blaga, fusese, în perioada 1 aprilie 1928-1 noiembrie 1932, atașat de presă.

Dorli a fost singura fiică a poetului Lucian Blaga și a Corneliei Brediceanu. Și-a petrecut copilăria mai mult în străinătate, până când, în 1939, familia Blaga se instalează la Cluj, deoarece filosoful fusese invitat să țină aici cursuri la Universitate. În timpul refugiului (1940-1946), Dorli a urmat școala la Sibiu, dar, după eliberarea Ardealului, când Universitatea a revenit în Cluj, și-a continuat studiile la Liceul de fete Regina Maria (azi, Liceul George Coșbuc).

Deși a preferat științele pure, exacte, urmând o carieră în domeniul tehnic, Dorli Blaga a beneficiat de o excelentă pregătire umanistă, îngrijindu-se pe tot parcursul vieții de moștenirea literară și filosofică rămasă de la tatăl ei, contribuind, cu pasiune și răbdare, la editarea operei critice a acestuia.

S-a mutat, împreună cu soțul ei, filosoful Tudor Bugnariu, la București, dar a revenit mereu în Clujul tinereții sale de care se simțea intim legată prin dragostea pentru părinți.

Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, care în perioada 1951-1959 i-a oferit lui Lucian Blaga adăpost, după ce marele filosof a fost îndepărtat de la catedră de către autoritățile comuniste, Dorli Blaga i-a donat, în perioada 2004-2008, și oferit înspre achiziție manuscrise, acte, fotografii și numeroase documente de arhivă.

Fondul ”Lucian Blaga” cuprinde corespondență, documente din arhiva familiei, cópii ale unor conferințe, o colecție de peste 4000 de recenzii și referințe critice la toate operele lui Blaga, fișe bibliografice (arhivate de către Cornelia Blaga), fotografii de familie, manuscrise, o serie de acte (certificate medicale, rapoarte contabile, ordine de decoraţii, acte de studii etc.).

Fondul poate fi consultat la Colecţii Speciale (BCU).

Câteva titluri:

  • Arhiva de lucru a ediţiilor îngrijite de Dorli Blaga. Poezii postume
  • Acte diverse
  • Acte de studii a lui L. Blaga
  • Poezii (editate)
  • Corespondenţă cu diferite instituţii
  • Articole din presă
  • Traduceri din Goethe
  • Antologie de poezie populară
  • Studii, eseuri
  • Jurnalul Corneliei Blaga, 1919, Paris

O donație impresionantă și deloc de neglijat o reprezintă și arhiva soțului ei, Tudor Bugnariu (1909-1988), cuprinzând 109 dosare.

*Fotografie preluată din Jurnalul Corneliei Brediceanu (Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2008, p. 128).