Submitted by webmaster_multimedia on
Concurs de soluţii - Expoziţie de proiecte
Începând de azi, 9 decembrie, se pot vizita la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" Cluj-Napoca expoziţia proiectelor de arhitectură, înscrise în concursul de soluţii pentru construirea noului depozit de carte cu acces liber la raft, concurs lansat în octombrie 2010 de către BCU Cluj în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România
Construcţia nouă a BCU Cluj, în valoare de trei milioane de euro, urmează să asigure în primul rând spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care se vor rezolva în varianta "bibliotecilor deschise", soluţie utilizată aproape exclusiv la conformarea bibliotecilor contemporane. Noua clădirea va fi ridicată pe un teren de 1.200 de metri pătraţi şi va include pe lângă spaţiile de lectură şi o sală de conferinţe şi ateliere de multiplicare, legătorie şi digitizare, dar şi un parking.
Concursul internaţional s-a bucurat de un interes deosebit, având înscrise în total 102 de proiecte (fiind, de altfel, considerat cea mai mare participare la un concurs de proiecte din România, de după Revoluţie), participând pe lângă arhitecţi din România şi specialişti din Austria, Franţa şi Belgia. Expoziţia proiectelor de concurs va putea fi vizitată şi în luna ianuarie, 2011. "Vrem s-o ţinem deschisă cât mai mult, pentru că e multă inteligenţă pe metrul pătrat. Vom edita şi un album, în care includem toate variantele, dar şi cele pentru clădirea principală, din 1906", a declarat Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Cluj pentru Ziua de Cluj, referindu-se la clădirea centrală a BCU, care a fost edificată tot în urma unui concurs de proiecte.
Suma totală a premiilor se ridică la 20.000 de euro: premiul I - 10.000 de euro, premiul II - 6.000 de euro şi premiul III - 4.000 de euro. Juriul este format din arhitecţi consacraţi: Lionel Dunet (Franţa), Ruxandra Gheorghiu (Grecia), Radu Mihăilescu (desemnat de Ordinul Arhitecţilor din România), Angelo Rovenţa (Austria), Gheorghe Vais (reprezentant al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură). Membru supleant a fost desemnat arhitectul clujean Tiberiu Trenea. Contractul de proiectare, care va fi încheiat cu câştigătorul concursului de soluţii, are o valoare de până la 160.000 de euro, sumă din care este scăzută valoarea premiului I.